Начало
 
 

В СБЖ представиха „Великолепие от Стара София“

17.09.2016 /14:10 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В навечерието на празника на светите Вяра, Надежда и Любов и майка им София – празник на столицата ни, която расте, но не старее, в салон „Журналист“ на СБЖ ученици от Софийската гимназия по строителство и архитектура „Христо Ботев“ представиха своя проект „Великолепие от Стара София“.

Проектът е посветен на архитектурното наследство на виенския архитект Фридрих Гюрнангер, живял и творил в страната ни в началните десетилетия на ХХ век. Тази година се отбелязва неговата 160-годишнина.

Учениците от, както всички го знаем, Строителния техникум -  Виктория, Деян, Антон, Александър от 9а, Борислава, Ренета от 10-ти А, Ваня, Беатрис, Михаил и Павел от 10-ти Д, Валя и Стефан от 11-ти А са положили неколкомесечен труд, за да издирят и съберат парченцата история за едни от най-красивите сгради в София, сътворени от Фридрих Грюнангер, и да разкажат за тях.

Техните съученички Яна от 10-и Д и Ивона от 11-ти А пък запечатаха чрез фотообектива тяхното великолепие. И го представиха в своята впечатляваща фотографска изложба, в която са включени и скици на сградите, изрисувани от Кристиана от 10-ти Д. Екипите от млади и завладени от делото на австрийския архитект хора са намерили подкрепа в лицето на ръководителите на проекта инж. Василена Александрова и инж. Анна Георгиева.

С любов и ентусиазъм младите изследователи поднесоха на събралите се в салон „Журналист“ един изключително увлекателен и пълен с интересни подробности разказ за това, което виенският архитект за повече от четвърт век е сътворил на българска земя. Сред тях има дворци, обществени и частни сгради, молитвени домове, а най-голям принос той е дал за архитектурния облик на столицата на освободена България.

И макар войната да е допринесла за разруха, а човешкото безхаберие пък да е дало своето за унищожаването на архитектурни шедьоври, все пак до нас днес са стигнали творения на големия австрийски творец, като Духовната академия, североизточното крило на княжеския дворец, семинарията, нейният храм „Св. Йоан Рилски“, синагогата, градската баня, къщите на Яблански и Хараламби Съмарджиев (днешна резиденция на турския посланик), паркът на Военна академия и други бисери в короната на София. Решенията на Фридрих Грюнангер създават великолепие и аристократизъм, които и днес са достойни за възхищение.

„За голяма част от присъстващите беше много интересен вашият разказ – каза председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която не скри своята радост от резултатите от огромния труд на учениците. - Всички се възхищаваме на красивите сгради в София, но много малко знаем за този, който е направил проектите за тях и на комуто дължим голямата си благодарност. Благодарим и на вас, за това, което ни показахте и разказахте. Нямам съмнение, че всички вие ще бъдете бъдещите строители на съвременна България и много ми се иска вашият труд да помогне за изграждането на красивия облик на нашата столица и страна. Където и да сте, представяйте достойно това, което сте научили.“

Инициативата „Великолепие от Стара София” е посветена на Деня на София и тя се подкрепя от СБЖ и лично от неговия председател Снежана Тодорова, както и от сдружение „Св. Иван Рилски”, които насочиха авторите в търсене на обществена значимост на темата чрез ученическите издания и създадоха организацията за малкия празник на красотата.

А ето какво сподели директорът на Софийската гимназия по строителство и архитектура „Христо Ботев“  инж. Доротея Дончева пред сайта на СБЖ за проекта „Великолепие от Стара София”.Тя се оказа астрален близнак с архитект Фридрих Грюнангер.

 

ТАКИВА ИДЕИ ВИНАГИ ВДЪХНОВЯВАТ УЧЕНИЦИТЕ, ЗАЩОТО СА ЧАСТ ОТ МЕЧТИТЕ ИМ

Кога се сложи началото на този проект и колко време работихте по него?

Три-четири месеца ни отне работата по проекта. За първи път го представихме в началото на юни в Столична библиотека. А сегашното представяне в СБЖ е в рамките на културните събития, посветени на Деня на София. Ръководители на проекта са инж. Василена Александрова и инж. Ана Георгиева, които освен че са млади преподаватели в гимназията, са и нейни възпитанички.

Децата как приеха идеята?

Такива идеи винаги ги вдъхновяват, защото са част от професионалното им израстване, от техните мечти. За тях е изключително интересно да се поровят в тази красива същина на тяхната професия. Така че работата по проекта беше за тях истинско удоволствие.

Имаше ли трудности по време на работата, или всичко беше по вода?

Нямаше трудности, защото, от една страна, днес младите хора разполагат с много източници на информация, а от друга – имаха подкрепата на отдел „Краезнание“ на Столична библиотека, с който работим от много години. В инициативи от подобен характер винаги сме имали неговата подкрепа.

Остава ли отворен проектът „Великолепие от стара София”, или слагате точка?

Като обща тема не. Слагаме точка само на темата, посветена на делото на арх. Фридрих Грюнангер, защото представихме ней-красивите негови проекти, но в България са творили още много други известни архитекти, които имат своето място. Така че проектът остава отворен.

Както девиза на София „Расте, но не старее“, вероятно и вашият проект ще има продължение?

Точно така. Ние ще го продължим с още много нови и интересни теми.   

Един личен въпрос към вас. Като астрален близнак на арх. Грюннагер, вие какво взехте и съхранихте от него и какво неизвестно открихте?

Имаше много неизвестни неща, защото няма човек, който да знае абсолютно всичко. Но неговите сгради винаги са ме привличали, като магнит.  

       

Снимки Иван Василев и архив

 

Сподели в
 

По повод 160-годишнина от подписването на Пекинския договор, документът, който определя официалната граница между Русия и империята Цин, в с. Игнатиево, Благовещенски район в Русия, най-после откриха първия паметник на дипломата граф Н. П. Игнатиев.

27.09.2020/11:32

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки