Начало
 
 

Среща с „На тишината гласа”

19.09.2016 /08:46 | Автор : Величко Хинов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Метафорични строфи, заредени с жизнелюбие и искреност, изпълват стихосбирката на поетесата и журналистката Радка Атанасова-Топалова

Всеки творец има място под слънцето, ако носи в сърцето си божията искра на добротворство. Ако е искрен и почтен, ако е трептяща антена за болките и радостите на себеподобните, на времето. Ако буди чувства, които пораждат размисъл и действие.

В смутно, в болно време, творецът е творец, ако точно опъва тетивата на словесния си лък.

Разбираеми бяха опасенията ми за настоящия сборник на Радка Атанасова- Топалова, кръстен „На тишината гласа”. Хубавото е, че срещнах изискана, нетрадиционна поетична словесност, че страховете ми не се оправдаха. Докоснах се до метафорични строфи, заредени с жизнелюбие и искреност, с чувства , които гравитират в най-деликатната, крехка, човешка чувствителност. В любовта.

Интимната лирика е пробвало не едно поетично перо. Всъщност няма поет, който да не е потапял върха му в огъня на това светло чувство, да не е изкачвал вдъхновени висоти и да не е слизал в дълбините на трагичното разочарование.

От Шекспир, та до наши дни, стихотворци са редили песни в поетичен слог. И ето: „Навън. В душите ни да няма мраз. / Застанеш ли там долу - под балкона”, изповядва поетесата в своя „Шекспиров балкон”, откровено „Заслушан във стиха. И в моя глас /това ми стига - като лист щастлив да се отроня”.

Е, не може да се мине и без възглас, като „Не се уморявам да те очаквам...Любов!” /Очаквам те, Любов/ и успокоеното: „в душата си я среща всеки със „Добре дошла!” /Добре дошла, Любов!/, защото „искам да съм стръкче нежност” /Аз искам/,

ала „Тя пристига. Любов е. Не пита.” /Стария аплик/.

И тогава идва трепетът, тревогата: ”Ще можеш ли да прочетеш... обичта ми... и да останеш бездумно, Любов!” / Бездумие: Любов/.

След третата книга личи – поетичния слог е овладян, почти съвършен, стихът е изискано метафоричен. Поетесата е направила значителна крачка в развитието си. Всеки ще открие бисерчета от думи, емоции от метафори. Една опредметена, неочаквана поезия. От сетивата й извира мъдрост. Защото поезията е философия на духа. Малко е да се каже разпиляни чувства, сбрани в стихове.

Те са различни, изповедни, ала дружни като петте пръста на ръката. Най–здравото, неразривно цяло. Истинското, точно, силно слово е като диаманта бял. Пречупва светли

ната, ала излъскан – блести с лъчите си.

Интимната поезия! Най- тихата поезия. Тя не шуми, а свети с вътрешната си

светлина, като икона. Неистова светлина блика от духовния иконостас. Сам Христос проповядва Любов – да се обичат людете.

„На тишината гласа”, е поезия обагрена от нежност, дири хармония, излъчва любов. Преди всичко любов! Допирът до стиховете й е магнетичен, те искрят от любов! Казва го един неизкушен критик, в ролята на непредубеден читател.

Какво да очакваме след четвъртата височина? Летвата е вдигната високо, високо. Успех на поетесата- журналист Радка Атанасова- Топалова!

............................................................................

Поетесата е наградена за талантливо участие в европейски събития, посветени на глобалните проблеми на мира и човечеството, с грамота от Пловдивското журналистическо дружество „Европрес” и с грамота на СБЖ за журналистическа дейност. Член е на Международната академия по журналистика.

Наскоро е удостоена с грамота и трета награда на Националния конкурс за поезия „Пролет моя”, а от Международния конкурс за поезия „Лирични гласове”- с диплом и трета награда. В процес на подготовка е петата поетична книга на авторката, редактор и съставител на която е пак Величко Хинов. Радка Атанасова- Топалова е носителка на награди и отличия от редица национални литературни конкурси.

Сподели в
 

Символът на Плевен - Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ - се освети в червено на 17 април, Световния ден на хемофилията. Инциативата се подкрепя от Община-Плевен, а осветяването на Мавзолея се извършва безплатно от фирма„Рули“ ООД. Инициатор на инициативата е плевенчанина Бойко Гаргов

20.04.2021/11:25

След дългогодишни археологически проучвания и реставрация Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство.

18.04.2021/21:34

Градската библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград се присъедини към честванията на 200-годишнината от рождението на Георги С. Раковски. На читателите са представени отбрани издания за делото и личността на основоположника на организираната революционна борба за освобождаването на България, поета, публициста, журналиста Георги С. Раковски.

14.04.2021/16:38

Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

13.04.2021/14:54

На 12 април от 19, 30 часа в Зала 1 на НДК предстои ексклузивната прожекция на филма "Ханът и империята". Прожекцията ще е сред специалните събития в програмата на Киномания, а с нея Дворецът на културата в София ще отбележи 40-годишнината от официалното си откриване.

11.04.2021/20:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки