Начало
 
 

Зов за съпричастие от колегата Румен Янев

04.10.2016 /12:46 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Янев от години е сред ярките имена в радио и телевизионния ефир

„Цял живот съм бил наемник на словото и търся някой да ме наеме, за да мога поне да си плащам наема и да не пукна от глад и без лекарства,” написа във Фейкбук известният журналист

Защо обществото ни взе да гледа подигравателно на журналистическата професия и спря да я свързва със същинската й мисия да е будител на морала и коректор на несправедливостите, е тема на мнооооого сериозен и голям разговор. Но за да има все пак шанс той да се състои, е редно да поддържаме живи поне рефлексите на журналистическата и човешката съпричастност и солидарност помежду ни.

С надеждата, че те ще сработят, даваме тук гласност на писмото, което публикува във Фейсбук групата на „Народна младеж” известният наш колега Румен Янев, работил в много медии, включително 15 години в БНР:

„Колеги, това е нещо като зов за помощ. Опитах с лични сондажи, пробвах се в jobs.bg и се разбих в стената на безсилието си. Аритметически се вижда, че с пенсията, която започвам да получавам, няма да изкарам до пролетта. Цял живот съм бил наемник на словото и търся някой да ме наеме, за да мога поне да си плащам наема и да не пукна от глад и без лекарства. Знаете, че съм на патерици, но главата ми е в ред. Ставам и за автор, и за редактор. Ако не е на течение, ставам и за портиер. Не се шегувам. Работата е сериозна!”

Румен Янев е завършил Немската езикова гимназия в София и Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Владее писмено и говоримо немски, руски и сърбохърватски, а английски - пасивно.

От 1974 до 1982 г. е бил специалист в секция “Балканите след Втората световна война” в Института по балканистика при БАН. След кратка работа в Балканската секция на „София прес” става редактор във в. „Народна младеж”, където работи от 1983 до 1988 г. От 1988 до 1989 г. е главен редактор на сп. „Ритъм”, след което създава и оглавява в. „Ритъм” (1989-1994). От 1994 до 1998 г. е редактор в Радио “Тангра”, автор и водещ на вечерния блок и предаванията “Хляб и мармалад”, “Вкусът на времето”, “Рок в минало време”.

Генерален директор е на “София кабел” по време на създаването на програмата “Канал 3” (1998-1999), програмен директор на кабелна телевизия “Агарта” (1999-2000), ръководител на сектор в Медийна къща “Реформи”, автор и водещ на ТВ-предаване за местната власт “Тук е така”, излъчвано по ТВ “7 дни” (2000-2001), старши редактор в Програма “Хоризонт” на БНР и водещ на “Нещо повече” и “Неделя 150” (2001), пресаташе на кмета на район Панчарево (2004), водещ в Радио „Нова Европа” (2004-2006), автор и водещ на следобедния блок и на предаването за българска поп и рок музика „Хляб и мармалад“ в Офроуд Радио (2012-2013). Бил е също главен редактор на списание „Столична община” и редактор в отдел “Анализи” на БНР.

Румен Янев е автор на пет книги и на документалния филм „Път край Косово” (2000 г.), както и на над 2000 материала в периодичния печат и повече от 5000 часа в радио и телевизионния ефир.

Заедно с Пламен Ставрев е създател и организатор на музикалния фестивал “Бургас Блус”, който преживя над десет издания след премиерата си през 1994 г.

А ето и две от последните стихотворения на Румен Янев:

 

Отговор

 

Един ми писа, че съм се предал.

Не съм. Загубих в 2001-ва.

Отборът, който бях избрал,

Бе разгромен. Разбиха ни до кърви.

 

Аз лично паднах във преизподня.

Загубих всичко, даже дъщеря си.

Около мен бе хаос и воня,

А аз се виждах мъртъв във съня си.

 

Травматологията стана моя дом.

Лежах под скалпела неколкократно.

Но не получих болничен синдром.

Признавам си, дори ми бе приятно.

 

За лош късмет, получих гаден дар –

Инфекция и патерици здрави.

Но сам на себе си съм господар

И верен съм на бащините нрави.

 

Успях след всичко туй да се спася

От отчаянието, слабостта и стреса.

Напънах се две книги да родя

И да се върна в новата ни преса.

 

Една година „Хляб и мармалад“

Звуча по интернет ефира.

И силен бях отново аз и млад,

Защото РИТЪМ-ът у мен не спира.

 

Сега съм уморен, но още див

И рано ми е днес да се предавам.

Решил е някой горе да съм жив,

Защото имам още да раздавам.

 

София, юли 2016                                       Румен Янев

 

.................................................

Самопризнание

                     "Живот ли бе, да го опишеш ..."

 

Като наплюнчена връв се изниза.

Остави накъсани спомени.

На стара, закърпена риза

е заприличал животът ми.

 

Друга си нямам - една ми е.

Другата дадох на ближния.

Дадох я с пълно съзнание

и щедростта на безгрижния.

 

Тази изкара години

в гушкане, бой и кърпежи,

срещи, раздели, роднини ...

учене, думи, арпежи.

 

Черните кръпки по нея

са от любимите хора,

чакали тук да узрея,

за да ме гледат отгоре.

 

Само една е по-черна -

като отломка от Ада.

За да си спомням наверно,

как се лети и се пада.

 

Има и сини, и бели.

Има червени и сиви.

Шарени, тънки, дебели ...

Опитомени и диви.

 

Образи, силно размити,

хиляди дни пропилени ...

Доста надежди разбити,

малко слова подредени.

 

Има любов и омраза.

Има деца и проблеми.

Но съм във крайната фаза,

тъй че въобще не ми дреме.

София, юли 2016                                       Румен Янев

 

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки