Начало
 
 

Зов за съпричастие от колегата Румен Янев

04.10.2016 /12:46 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Янев от години е сред ярките имена в радио и телевизионния ефир

„Цял живот съм бил наемник на словото и търся някой да ме наеме, за да мога поне да си плащам наема и да не пукна от глад и без лекарства,” написа във Фейкбук известният журналист

Защо обществото ни взе да гледа подигравателно на журналистическата професия и спря да я свързва със същинската й мисия да е будител на морала и коректор на несправедливостите, е тема на мнооооого сериозен и голям разговор. Но за да има все пак шанс той да се състои, е редно да поддържаме живи поне рефлексите на журналистическата и човешката съпричастност и солидарност помежду ни.

С надеждата, че те ще сработят, даваме тук гласност на писмото, което публикува във Фейсбук групата на „Народна младеж” известният наш колега Румен Янев, работил в много медии, включително 15 години в БНР:

„Колеги, това е нещо като зов за помощ. Опитах с лични сондажи, пробвах се в jobs.bg и се разбих в стената на безсилието си. Аритметически се вижда, че с пенсията, която започвам да получавам, няма да изкарам до пролетта. Цял живот съм бил наемник на словото и търся някой да ме наеме, за да мога поне да си плащам наема и да не пукна от глад и без лекарства. Знаете, че съм на патерици, но главата ми е в ред. Ставам и за автор, и за редактор. Ако не е на течение, ставам и за портиер. Не се шегувам. Работата е сериозна!”

Румен Янев е завършил Немската езикова гимназия в София и Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”. Владее писмено и говоримо немски, руски и сърбохърватски, а английски - пасивно.

От 1974 до 1982 г. е бил специалист в секция “Балканите след Втората световна война” в Института по балканистика при БАН. След кратка работа в Балканската секция на „София прес” става редактор във в. „Народна младеж”, където работи от 1983 до 1988 г. От 1988 до 1989 г. е главен редактор на сп. „Ритъм”, след което създава и оглавява в. „Ритъм” (1989-1994). От 1994 до 1998 г. е редактор в Радио “Тангра”, автор и водещ на вечерния блок и предаванията “Хляб и мармалад”, “Вкусът на времето”, “Рок в минало време”.

Генерален директор е на “София кабел” по време на създаването на програмата “Канал 3” (1998-1999), програмен директор на кабелна телевизия “Агарта” (1999-2000), ръководител на сектор в Медийна къща “Реформи”, автор и водещ на ТВ-предаване за местната власт “Тук е така”, излъчвано по ТВ “7 дни” (2000-2001), старши редактор в Програма “Хоризонт” на БНР и водещ на “Нещо повече” и “Неделя 150” (2001), пресаташе на кмета на район Панчарево (2004), водещ в Радио „Нова Европа” (2004-2006), автор и водещ на следобедния блок и на предаването за българска поп и рок музика „Хляб и мармалад“ в Офроуд Радио (2012-2013). Бил е също главен редактор на списание „Столична община” и редактор в отдел “Анализи” на БНР.

Румен Янев е автор на пет книги и на документалния филм „Път край Косово” (2000 г.), както и на над 2000 материала в периодичния печат и повече от 5000 часа в радио и телевизионния ефир.

Заедно с Пламен Ставрев е създател и организатор на музикалния фестивал “Бургас Блус”, който преживя над десет издания след премиерата си през 1994 г.

А ето и две от последните стихотворения на Румен Янев:

 

Отговор

 

Един ми писа, че съм се предал.

Не съм. Загубих в 2001-ва.

Отборът, който бях избрал,

Бе разгромен. Разбиха ни до кърви.

 

Аз лично паднах във преизподня.

Загубих всичко, даже дъщеря си.

Около мен бе хаос и воня,

А аз се виждах мъртъв във съня си.

 

Травматологията стана моя дом.

Лежах под скалпела неколкократно.

Но не получих болничен синдром.

Признавам си, дори ми бе приятно.

 

За лош късмет, получих гаден дар –

Инфекция и патерици здрави.

Но сам на себе си съм господар

И верен съм на бащините нрави.

 

Успях след всичко туй да се спася

От отчаянието, слабостта и стреса.

Напънах се две книги да родя

И да се върна в новата ни преса.

 

Една година „Хляб и мармалад“

Звуча по интернет ефира.

И силен бях отново аз и млад,

Защото РИТЪМ-ът у мен не спира.

 

Сега съм уморен, но още див

И рано ми е днес да се предавам.

Решил е някой горе да съм жив,

Защото имам още да раздавам.

 

София, юли 2016                                       Румен Янев

 

.................................................

Самопризнание

                     "Живот ли бе, да го опишеш ..."

 

Като наплюнчена връв се изниза.

Остави накъсани спомени.

На стара, закърпена риза

е заприличал животът ми.

 

Друга си нямам - една ми е.

Другата дадох на ближния.

Дадох я с пълно съзнание

и щедростта на безгрижния.

 

Тази изкара години

в гушкане, бой и кърпежи,

срещи, раздели, роднини ...

учене, думи, арпежи.

 

Черните кръпки по нея

са от любимите хора,

чакали тук да узрея,

за да ме гледат отгоре.

 

Само една е по-черна -

като отломка от Ада.

За да си спомням наверно,

как се лети и се пада.

 

Има и сини, и бели.

Има червени и сиви.

Шарени, тънки, дебели ...

Опитомени и диви.

 

Образи, силно размити,

хиляди дни пропилени ...

Доста надежди разбити,

малко слова подредени.

 

Има любов и омраза.

Има деца и проблеми.

Но съм във крайната фаза,

тъй че въобще не ми дреме.

София, юли 2016                                       Румен Янев

 

Сподели в
 

Тони Николов коментира в Портал Култура публикуваната във в. "Труд" статия на Вежди Рашидов „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги”.

07.07.2020/20:50

Предлагаме фейлетона на колегата Румен Белчев от "Стършел", който казва много за еволюцията на някои медийни герои в схващанията им дали се полага на журналистите затвор.

29.06.2020/15:25

Проектът на известния майстор на фотообектива предлага архивни кадри във фейсбук страницата „О, спомняте ли си, госпожо”, за да попречи на политици и партии постоянно да си препират миналото и да влизат „преродени” в нови роли.

18.06.2020/20:34

Известният журналист Иван Бакалов коментира на сайта на "Свободна Европа" казуса с "Божков тв", както нарече премиерът Бойко Борисов най-голямата частна телевизия в България, вкарвайки я в конфликта си с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

13.06.2020/19:55

В обзор за обиколка на българския премиер из Варна колегата Диян Божидаров описва във в. „Сега” и унижението на препускащите след джипа при отразяване на турнето репортери.

12.06.2020/12:35

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки