Начало
 
 

Воалите на поезията

06.10.2016 /17:11 | Автор : Васко Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Васко Жеков за новата стихосбирка на Виолета Станиславова

О, Боже, откъде човек да вземе сили, когато ,,Всички пътища започват от сърцето ми“, а то ,,цялото е покрито с белези – зараснали рани от предишния ми живот“, откъде да дойде укрепналата вяра, която да ти позволи да преодолееш мига, да надмогнеш времето, да се впишеш в епохата, да влезеш в крак със самия живот – въпроси екзистенциални, непреодолими, нерешими.

За всичко спорно и безспорно, за всичко бъдно и небъдно иде реч в новата стихосбирка на Виолета Станиславова ,,Воалите на любовта“.

Въпросите търсят равенството на отговорите, защото другото иде някак си безсмислено.

Кой задава въпросите и кой търси отговорите – пишещият или четящият? Задава ги добросъвестният, непреднамереният. Този, който иска да стане съпричастен с това да разбере как болката бушува дълбоко в душата и там намира онзи словесен изказ, който да се прероди в сърцето, да завладее ума, да повика таланта и всички заедно да сътворят стих, който да роди поетична творба – и кратка, и умна, и чувствена.

Това безспорно са постиженията на Станиславова в отвоюването на дълбоко вътрешен и ненатрапчив неин собствен глас.

Всеки може да извика болката си, да я изкрещи, да я превърне в незаглъхващо ехо, ала малцина са тези, които могат да я поберат в шепите си като в птиче гнездо, там грижовно да отгледат думите, и когато заякнат крилата им, да ги пуснат в свободен полет, в небесната вис на поезията. И който има очи да види, и който има сърце да усети, и който има душа нека се остави на насладата, защо после, когато страстите утихнат, когато воалите се приберат, идва часът на тежкия размисъл.

Виолета Станиславова е разделила новите си поетични творби на четири цикъла: ,,Докосване“, ,,Трънени спомени“, ,,Невъзможна реалност“ и ,,Пясъчни думи“. И макар всичко в тази книга да е изградено като монолитно единство, подчинено на зрялото творческо кредо на авторката, на овладения поетически изказ, често непредсказуем, но винаги нестандартен, тя е успяла да създаде онези неуловими на пръв поглед, но ярко открояващи се нюанси, при всеки внимателен прочит. Ето това прави книгата събитие в творческото битие на авторката, което е по-важно от онова самоафиширане така натрапчиво и агресивно, присъщо на показния литературен далтонизъм с неговите два цвята – бяло и черно – наши и ваши.

В цикъла ,,Докосване“ Станиславова трасира онези най-важни за нея въпроси за бита и съществуването на човека и човечеството заедно и поотделно, за общото начало на живота и смъртта и за безкрая на това общуване, за амбициите и себеосъществяването си и цената на неговото отстояване – самота – извечна, безначална и без край. Но какво можеш да сториш, когато ,,разбирам, че Космическият Зар, за мен е спрял на Единица”.

Такава е съдбата на всички самобитни творци, които имат дързостта или нямат късмета да се включат в групи и с маршова стъпка да се отправят по познат маршрут, който води към популярност и безличие. Иначе: ,,Ето – изкачих  и този връх. Наоколо пак няма никой.“ Тогава на поета не му остава нищо друго освен откровената изповед: ,,Обичам да общувам с душата си, когато съм сама.“ Занимание и приятно и опасно.

Бога ми, та на човек не му стига един човешки живот да опознае себе си, своите страсти и неволи, своите възходи и падения, защото често се губи в лабиринта на собствената си душа, а като е така кога да му остане време да обърне поглед към всемира, към безкрайното прераждане на душата - носителката на непреходното – духът: ,,Духът ми този път в женско тяло е заключен“.

И навярно трябва да си поет – истински! – за да можеш да успоредиш двете начала на макро и микрокосмоса, да изградиш обща философия,  която да превърнеш в образ, образа в стих, стиха в стихотворение, стихотворенията в книга, книгите в поредица и те сами да изпишат твоята творческа биография.

При детайлното проследяване на тази биография няма и не може да има измама (измамата, лъжепоезията може да проблесне внезапно и временно), но никога трайно и безкомпромисно, затова творецът избира сам своя път на развитие. На дълбаене в дълбокия кладенец на своето вътрешно аз!

Станиславова за трети път ни предлага  книги, посветени на любовта – стихосбирките „Ти”, „Воалите на любовта” и монопиесата „Любовите на Ван Гог”. Любовта – най-крехкото, най-нежното и най-ранимото човешко чувство, с особени нагласи в чувствителността на жената, особено ако тя е поетеса с отворени сетива за многопластовото общуване във вечното търсене: ,,Извор търсих – не намерих. Стомната си да напълня – не можах. Жаждата си да наситя – не успях.“ (,,Бездни“, 2001 г.). ,,Толкова ми е хубаво, че те има. Толкова е приятно да си общувам със теб“. (,, Ти“, 2003 г.) и:

 

Ако пак се откажеш от мен…

Ако пак ме напуснеш…

Всички наши убежища ще взривя,

всички наши спомени ще разкъсам.

Обичта от корен ще поваля,

гъст мрак ще легне над добротата.

 

(От цикъла ,,Трънени спомени“, ,,Воалите на любовта“ 2016 г.).

 

Не знам, може и да не съм прав, но имам чувството, направо казано вътрешната убеденост, че тези закани не са отправени към определен човек, не и към мъжете, а към себе си – носителката на нежните трепети на любовта, на вечно влюбената жена, подвластна на изгарящите чувства да душата, а не на плътта.

Четирите цикъла в книгата сякаш се преливат един в друг, допълват се и се развиват, но всеки има свой отличителен белег, свой нюанс и при внимателно вглеждане може и да се открие и различно стихосложение. Диалогичността и прякото обръщане към поетичния субект изисква и по-различна форма на изказ, една по-накъсана фраза, в която по-честата употреба на знака за пряка реч е предизвикателство, а многоточието смълчано безмълвие.

Станиславова умее да намира нюанса на поетичната форма та изречените думи най-пълно и най-точно да изразят чувството и то да прерасне в ненатрапчиво внушение, защото ,,Тайната мисъл“ може да бъде изразена само от: ,,Овладеният стих, обсебил душата.“ Тъй като само ,,в невидимото се случват много неща,/ а когато то се превърне във видимо,/ се ражда болката от общуването/ и от живота“.

Редуването на мълчанието и словото е ясен белег, че Виолета Станиславова си дава сметка за какво иде реч: ,,За мен остана мълчанието…/ И словото…”, в друго стихотворение: ,,Дори мълчанието не е достатъчно./ Дори и Словото не и достатъчно…“, защото ще или не ще читателят влиза в последния цикъл, за да се срещне с ,,Пясъчни думи“, където авторката напомня, че и трайните неща са нетрайни, че вечното като пясък може да се изниже между пръстите, че пясъчният часовник върти своите беззъби колела и смила времето.

А поезията? Поезията се опитва да измъкне нещо от огромната му паст и да я подари на безвремието.

Сподели в
 

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

Град Силистра. Дунавски парк. 23 май 2020 г. 15 ч. - 110 г. след старта на първия Събор на хоровете от крайдунавските градове. Една инициатива на НЧ "Доростол" и Смесен хор "Седянка".

23.05.2020/20:56

През новата учебна година бъдещите студенти-първокурсници в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов ще бъдат безплатно настанявани в студентските общежития.

23.05.2020/15:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки