Начало
 
 

Баският писател Аркайц Кано представи романа си „Туист” в София

11.10.2016 /20:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Аркайц Кано смята, че хората "предпочитат да живеят със сладки вериги" - някой вместо тях да взима решенията.

41-годишният автор, който пише на баски, но е превеждан на български от испански, е бил също радио и телевизионен сценарист. Българският писател Деян Енев го нарече „жив класик”, а срещата си с „Туист” определи като „възхитителна”

Непосредствен, комуникативен и със свежо чувство за хумор, Аркайц Кано установи бърза комуникация с публиката в Литературен клуб „Перото”, дошла за премиерата на българското издание на книгата му.

Гостуването на Аркайц Кано у нас се осъществява с подкрепата на Баския институт „Ечепаре” и на Институт „Сервантес”. Романът му „Туист” стига до българските читатели благодарение на издателство „Смол Стейшънс Прес”и на дълго работилия в Испанска редакция на БНР преводач испанист Венцеслав Николов, чиято прецизна работа бе похвалена специално от автора, от Деян Енев и от издателя Джонатан Дън.

Деян Енев, който представи „Туист”, отбеляза авторската „мощ в изображението” и прекрасното въстановяване на описаната в книгата епоха - 80-те години на ХХ век. Енев изтъкна също, че романът е многопластов и не е лесно да се определи дали е криминален, дали е повествование за израстването и възпитанието, дали е разрез на тероризма и антитероризма - „тази раняваща и днес тема”.

Престъпленията на отрядите ГАЛ, избивали баски, са в основата на романа

Сюжетът на „Туист” се гради върху реални събития от периода 1983-1987 г. в Страната на баските в Испания. По онова време испанските спецслужби сформират параполицейски формирования, известни като ГАЛ. Те директно избиват баски, заподозрени във връзки с терористичната сепаратистка организация ЕТА. Разкритията, които са направени по-късно, са една от причините за дискредитацията на правителството на премиера Фелипе Гонсалес, под чието управление са извършвани тези драстични нарушения на човешките права и на закона.

Аркайц Кано разказа в София, че е носил замисъла да напише роман по тази драматична история и за личните съдби на някои от участниците в продължение на 15 години. Събрал много материал и първоначално смятал да създаде документална книга - нещо като „Хладнокръвно” на Труман Капоти. Но след това предпочел художествения жанр, за да не се почувстват накърнени семействата на реалните персонажи, които стоят зад героите му. Обяснява, че за него „чуждата болка е свещена територия”.

Авторът, който е роден точно в годината на смъртта на Франко - 1975 г., след която започва испанският преход към демокрация, сподели също, че едва неговото поколение е било в състояние да пише за този болезнен период. Защото предходната генерация - онази, която е живяла под диктатурата, има тежки натрупвания, които й пречат да посяга към трудни теми.

Литературата предугажда реалността

Баският писател разказа също, че в крайна сметка семействата на прототипите на двама от основните му герои - жертвите на ГАЛ Сото и Себерио (както се казват в книгата), приели „Туист” много добре, дори с благодарност. Третият ключов персонаж, който Аркайц Кано вкарва в сюжета, бил напълно измислен от него. Но роднините на двамата прототипа го попитали: „Ти откъде знаеше, че те имаха и трети приятел? Той беше художник, а ти го представяш като писател”. Описвайки колко е бил изненадан, че фантазията му е уцелила неизвестен за него факт, Кано обобщи пред българската аудитория, че литературата често има силата да предугажда реалността.

Няма малки и големи езици

Гостът от Страната на баските разказа и за баската литература, която е „млада” и много от авторите й са около 20-годишни, защото по времето на Франко баският език, също както каталонският и галисийският, са били забранени за обществена употреба. Тези езици стават „легални” едва след идването на демокрацията. Ето защо писането на баска литература също започва в един не той далечен период.

Аркайц Кано отбеляза, че способните да пишат на баски днес са едва около 1 милион души. В този контекст двамата с Деян Енев размениха сходни размисли за това, че в литературата няма големи и малки народи, нито големи и малки езици, и това не влияе на правенето на добра литература.

На въпрос от публиката какво мисли за свободата, баският писател отговори, че според него в личен и интимен план човек всъщност не желае да бъде свободен, защото това изисква от него голямата отговорност постоянно да взима решения.

Аркайц Кано каза: „Свободата е скъпо и тежко нещо. Хората предпочитат да живеят със сладки вериги - някой вместо тях да решава какво да правят. Аз самият не се чувствам съвсем свободен.  В този роман се опитах да вървя по току-що навалял сняг. Трудно правех крачките, но останаха следи.”

Снимка: Къдринка Къдринова

Сподели в
 

Новата си стихосбирка „Л. като Луна” ще представи пред приятели и почитатели този месец плевенската поетеса Христина Комаревска.

19.02.2020/16:51

По 12 милиона долара на ден са щетите от американските наказателни мерки срещу Острова на свободата, обясни Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан на пресконференцията си в Клуб „Журналист” на СБЖ

18.02.2020/20:14

Творби от двумесечното пребиваване на художника в Китай през 1958 г. са събрани в експозиция, която ще бъде открита на на 20 февруари от 18.00 ч. в Художествена галрия „Дечко Узунов” на бул. „Драган Цанков” 24.

18.02.2020/18:06

Новият филм на журналиста Ангел Бончев за Свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” 37.

18.02.2020/17:08

По време на представянето в клуб “Журналист“ в СБЖ на втората книга на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на прехода“ шефът на издателство „Изток – Запад“ Любен Козарев заяви да очакваме продължение на поредицата. И то наистина се случи, като тези дни разбрахме, че скоро ще се появи последната част от трилогията със заглавие "Зад завесата на властта".

18.02.2020/15:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки