Начало
 
 

Баският писател Аркайц Кано представи романа си „Туист” в София

11.10.2016 /20:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Аркайц Кано смята, че хората "предпочитат да живеят със сладки вериги" - някой вместо тях да взима решенията.

41-годишният автор, който пише на баски, но е превеждан на български от испански, е бил също радио и телевизионен сценарист. Българският писател Деян Енев го нарече „жив класик”, а срещата си с „Туист” определи като „възхитителна”

Непосредствен, комуникативен и със свежо чувство за хумор, Аркайц Кано установи бърза комуникация с публиката в Литературен клуб „Перото”, дошла за премиерата на българското издание на книгата му.

Гостуването на Аркайц Кано у нас се осъществява с подкрепата на Баския институт „Ечепаре” и на Институт „Сервантес”. Романът му „Туист” стига до българските читатели благодарение на издателство „Смол Стейшънс Прес”и на дълго работилия в Испанска редакция на БНР преводач испанист Венцеслав Николов, чиято прецизна работа бе похвалена специално от автора, от Деян Енев и от издателя Джонатан Дън.

Деян Енев, който представи „Туист”, отбеляза авторската „мощ в изображението” и прекрасното въстановяване на описаната в книгата епоха - 80-те години на ХХ век. Енев изтъкна също, че романът е многопластов и не е лесно да се определи дали е криминален, дали е повествование за израстването и възпитанието, дали е разрез на тероризма и антитероризма - „тази раняваща и днес тема”.

Престъпленията на отрядите ГАЛ, избивали баски, са в основата на романа

Сюжетът на „Туист” се гради върху реални събития от периода 1983-1987 г. в Страната на баските в Испания. По онова време испанските спецслужби сформират параполицейски формирования, известни като ГАЛ. Те директно избиват баски, заподозрени във връзки с терористичната сепаратистка организация ЕТА. Разкритията, които са направени по-късно, са една от причините за дискредитацията на правителството на премиера Фелипе Гонсалес, под чието управление са извършвани тези драстични нарушения на човешките права и на закона.

Аркайц Кано разказа в София, че е носил замисъла да напише роман по тази драматична история и за личните съдби на някои от участниците в продължение на 15 години. Събрал много материал и първоначално смятал да създаде документална книга - нещо като „Хладнокръвно” на Труман Капоти. Но след това предпочел художествения жанр, за да не се почувстват накърнени семействата на реалните персонажи, които стоят зад героите му. Обяснява, че за него „чуждата болка е свещена територия”.

Авторът, който е роден точно в годината на смъртта на Франко - 1975 г., след която започва испанският преход към демокрация, сподели също, че едва неговото поколение е било в състояние да пише за този болезнен период. Защото предходната генерация - онази, която е живяла под диктатурата, има тежки натрупвания, които й пречат да посяга към трудни теми.

Литературата предугажда реалността

Баският писател разказа също, че в крайна сметка семействата на прототипите на двама от основните му герои - жертвите на ГАЛ Сото и Себерио (както се казват в книгата), приели „Туист” много добре, дори с благодарност. Третият ключов персонаж, който Аркайц Кано вкарва в сюжета, бил напълно измислен от него. Но роднините на двамата прототипа го попитали: „Ти откъде знаеше, че те имаха и трети приятел? Той беше художник, а ти го представяш като писател”. Описвайки колко е бил изненадан, че фантазията му е уцелила неизвестен за него факт, Кано обобщи пред българската аудитория, че литературата често има силата да предугажда реалността.

Няма малки и големи езици

Гостът от Страната на баските разказа и за баската литература, която е „млада” и много от авторите й са около 20-годишни, защото по времето на Франко баският език, също както каталонският и галисийският, са били забранени за обществена употреба. Тези езици стават „легални” едва след идването на демокрацията. Ето защо писането на баска литература също започва в един не той далечен период.

Аркайц Кано отбеляза, че способните да пишат на баски днес са едва около 1 милион души. В този контекст двамата с Деян Енев размениха сходни размисли за това, че в литературата няма големи и малки народи, нито големи и малки езици, и това не влияе на правенето на добра литература.

На въпрос от публиката какво мисли за свободата, баският писател отговори, че според него в личен и интимен план човек всъщност не желае да бъде свободен, защото това изисква от него голямата отговорност постоянно да взима решения.

Аркайц Кано каза: „Свободата е скъпо и тежко нещо. Хората предпочитат да живеят със сладки вериги - някой вместо тях да решава какво да правят. Аз самият не се чувствам съвсем свободен.  В този роман се опитах да вървя по току-що навалял сняг. Трудно правех крачките, но останаха следи.”

Снимка: Къдринка Къдринова

Сподели в
 

БНТ завърши филма за плевенския художник Диян Павлов - Джими, известен като плевенския Гутенберг, за когото пръв писа сайтът на СБЖ.

01.10.2020/20:32

Известният поет, който на младини е работил и като журналист във в. "Народна младеж", получи престижното отличие на вълнуваща церемония в Пловдив.

30.09.2020/19:53

Обичаната писателка получава отличието за цялостен принос в националната книжовна култура. Бяха връчени награди общо в 8 категории.

30.09.2020/12:25

Регионална библиотека „Христо Смиирнески“ в Хасково“ стана носител на националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура.

30.09.2020/10:13

За втора поредна година в Плевен бе чествана годишнината от славната Дойранска епопея. Както и през 2019 г. това стана пред паметника, посветен на героите от Дойран.

27.09.2020/17:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки