Начало
 
 

България дължи много на акад. Дмитрий Лихачов

14.10.2016 /20:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Ларионцев беше представен от Снежана Тодорова

По повод наближаващата 110-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Лихачов гост на клуб „Лихачов“ в СБЖ беше научният секретар на Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство „Д. С. Лихачов“ Михаил Ларионцев. Със срещата с него стартираха инициативите по повод годишнината на световно-известния учен.

На него България дължи много за присъствието си на картата на световната културна съкровищница. Той беше този, който нарече страната ни „Държава на духа“ и беше влюбен в нейната древна история, която намери място в неговите многобройни научни трудове.

Михаил Ларионцев разказа подробно за дейността на института, основан през 1992 г. с постановление на правителството на РФ. Той разказа, че целта на създаването му беше наложена от необходимостта от реализирането на конвенцията с ЮНЕСКО „За запазване на световното културно и природно наследство“, както и приемането на ефективни мерки за опазването, оздравяването и развитието на историко-културната и природната среда. Според Ларионцев целта за създаването на Института е записана в правителственото постановление като научно осигуряване на държавната културна политика и на регионалните програми за съхраняване и използване на националното наследство. Ведомството е към Министерството на културата и е федерално държавно бюджетно звено. Михаил Михайлович разказа, че в основата на създаването му е Съветският фонд за култура, създаден в края на 80-те години на миналия век от акад. Дмитрий Лихачов, като основа на екипа на института са специалистите, работили в Съвета за уникални територии при Фонда. А основни принципи са тези, които са разработени по време на работата на Фонда за култура, организираните от него експедиции и изследвания, провеждани под патронажа на големия руски учен и в процеса на формиране на новата културна политика и законодателство при прехода от съветската епоха към днешна Русия. Основната дейност на Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство е

 

много важната роля за наследството в опазването на културното и природно разнообразие на страната

и нейното устойчиво развитие. И до днес остава актуална сформираната още в началото на дейността на института система за специално опазване на териториите, където и до днес са живи културните традиции. Наред с организирането на експертни срещи с институции като ЮНЕСКО и европейски културни звена са и подписани партньорски споразумения за размяна на специалисти в областта по опазването на културното наследство. „В момента за нас болният въпрос е Сирия – каза Михаил Ларионцев. – В процес сме на подготовка на голяма експедиция от специалисти, които ще се заемат с реставрацията на разрушения от Ислямска държава древен град Палмира, който е ценно историческо наследство не само за Сирия, а и за света.“ На специална пресконференция в Москва представителите на медиите бяха запознати с тази инициатива на Институт „Д. С. Лихачов“ и по-специално с проекта  „Възстановяването на Палмира: нови крачки“.  В експедицията освен военни топографи ще участват и археолози от Института по история на материалната култура при Руската академия на науките. Руските специалисти вече са успели да създадат 3D модел на древния град, който ще позволи на реставраторите да направят вярната преценка и планирането на възстановителните работи, без да посетят Сирия. От него ще стане ясно и в какво състояние се намира в момента световно-известният паметник на културата Палмира.

Други важни инициативи на Институт „Лихачов“ са свързани с изследването на природното наследство на Арктика. Днес екипи на института извършват археологически проучвания от Чукотка и чак до Крим. Ведомството разполага и с няколко филиала, каза Михаил Ларионцев. Южният е базиран в Краснодар, а Сибирският в Омск.  

Колкото до сътрудничество с България, все още няма договореност, но Руският научно-изследователски институт за културно и природно наследство е готов да приеме предложения от българска страна за едно бъдещо културно сътрудничество. По този повод Снежана Тодорова сподели с госта, че СБЖ е готов да си сътрудничи с института, още повече, че към него има учреден клуб „Лихачов“.

Във връзка със 110-годишнина от рождението на големия руски учен институтът е подготвил амбициозна програма, като едно от основните събития ще е международна научна конференция, посветена на делото на Дмитрий Лихачов.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов призовава всички студенти по медицина от V и VI курс, желаещи да бъдат полезни в овладяване на пандемията и да преминат интензивен онлайн обучителен курс, да подадат своето име, курс на обучение, факултетен номер, имейл адрес и телефон за връзка, до 5 април 2020 г на електронния адрес на учебното заведение.

02.04.2020/18:52

Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията "Купи 1 книга".

02.04.2020/18:26

И Софийската филхармония се присъедини към инициативата на Младежкия театър „Николай Бинев“ артистичната гилдия и зрителите да обединяват усилията си с цел закупуване на медицинска техника за лечение на COVID-19

31.03.2020/20:23

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

В Културен център „Морско казино“ в Бургас на 30 март от 18.00 часа журналистът Слави Томов трябваше да представи „5-те случая“ на Зигмунд Фройд, което очевидно няма да стане заради извънредните мерки поради пандемията от коронавирус

29.03.2020/15:30

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки