Начало
 
 

България дължи много на акад. Дмитрий Лихачов

14.10.2016 /20:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Ларионцев беше представен от Снежана Тодорова

По повод наближаващата 110-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Лихачов гост на клуб „Лихачов“ в СБЖ беше научният секретар на Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство „Д. С. Лихачов“ Михаил Ларионцев. Със срещата с него стартираха инициативите по повод годишнината на световно-известния учен.

На него България дължи много за присъствието си на картата на световната културна съкровищница. Той беше този, който нарече страната ни „Държава на духа“ и беше влюбен в нейната древна история, която намери място в неговите многобройни научни трудове.

Михаил Ларионцев разказа подробно за дейността на института, основан през 1992 г. с постановление на правителството на РФ. Той разказа, че целта на създаването му беше наложена от необходимостта от реализирането на конвенцията с ЮНЕСКО „За запазване на световното културно и природно наследство“, както и приемането на ефективни мерки за опазването, оздравяването и развитието на историко-културната и природната среда. Според Ларионцев целта за създаването на Института е записана в правителственото постановление като научно осигуряване на държавната културна политика и на регионалните програми за съхраняване и използване на националното наследство. Ведомството е към Министерството на културата и е федерално държавно бюджетно звено. Михаил Михайлович разказа, че в основата на създаването му е Съветският фонд за култура, създаден в края на 80-те години на миналия век от акад. Дмитрий Лихачов, като основа на екипа на института са специалистите, работили в Съвета за уникални територии при Фонда. А основни принципи са тези, които са разработени по време на работата на Фонда за култура, организираните от него експедиции и изследвания, провеждани под патронажа на големия руски учен и в процеса на формиране на новата културна политика и законодателство при прехода от съветската епоха към днешна Русия. Основната дейност на Руския научно-изследователски институт за културно и природно наследство е

 

много важната роля за наследството в опазването на културното и природно разнообразие на страната

и нейното устойчиво развитие. И до днес остава актуална сформираната още в началото на дейността на института система за специално опазване на териториите, където и до днес са живи културните традиции. Наред с организирането на експертни срещи с институции като ЮНЕСКО и европейски културни звена са и подписани партньорски споразумения за размяна на специалисти в областта по опазването на културното наследство. „В момента за нас болният въпрос е Сирия – каза Михаил Ларионцев. – В процес сме на подготовка на голяма експедиция от специалисти, които ще се заемат с реставрацията на разрушения от Ислямска държава древен град Палмира, който е ценно историческо наследство не само за Сирия, а и за света.“ На специална пресконференция в Москва представителите на медиите бяха запознати с тази инициатива на Институт „Д. С. Лихачов“ и по-специално с проекта  „Възстановяването на Палмира: нови крачки“.  В експедицията освен военни топографи ще участват и археолози от Института по история на материалната култура при Руската академия на науките. Руските специалисти вече са успели да създадат 3D модел на древния град, който ще позволи на реставраторите да направят вярната преценка и планирането на възстановителните работи, без да посетят Сирия. От него ще стане ясно и в какво състояние се намира в момента световно-известният паметник на културата Палмира.

Други важни инициативи на Институт „Лихачов“ са свързани с изследването на природното наследство на Арктика. Днес екипи на института извършват археологически проучвания от Чукотка и чак до Крим. Ведомството разполага и с няколко филиала, каза Михаил Ларионцев. Южният е базиран в Краснодар, а Сибирският в Омск.  

Колкото до сътрудничество с България, все още няма договореност, но Руският научно-изследователски институт за културно и природно наследство е готов да приеме предложения от българска страна за едно бъдещо културно сътрудничество. По този повод Снежана Тодорова сподели с госта, че СБЖ е готов да си сътрудничи с института, още повече, че към него има учреден клуб „Лихачов“.

Във връзка със 110-годишнина от рождението на големия руски учен институтът е подготвил амбициозна програма, като едно от основните събития ще е международна научна конференция, посветена на делото на Дмитрий Лихачов.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки