Начало
 
 

Започват Дни на руското кино в България

17.10.2016 /16:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 17 до 25 октомври почитателите на руското кино отново ще имат възможност да се докоснат до голямото майсторство на руските творци в седмото изкуство. По този повод в страната ни гостуват известни творци, които се сред участващите в големи филмови продукции като „Батальон“, „Норвежец“, „Битката за Севастопол“ и други.

Радваме се, че и тази година имаме възможност да представим водещи заглавия от руското кино, каза Владимир Ястреба на организираната в РКИЦ пресконференция с руските актьори, продуценти и сценаристи, пристигнали у нас по повод събитието.

Според Владимир Ястреба Дните на руското кино в България са посветени на Годината на руското кино, която тече в Русия по идея на президента Владимир Путин. Организатори на празниците у нас са продуцентската компания „Фест филм“, представителството на Россотрудничество в България и компаниите „България филм Вижън“ и „ВЯСТ ПЛЮС“ ЕООД.

В специално обръщение към почитателите на руското кино директорът на департамент „Кино“ при руското Министерство на културата В. Телнов казва: „Смятам, че тези дни  ще станат истинско ярко и впечатляващо събитие, с достоен принос в укрепването на забележителните традиции в многостранното сътрудничество между България и Русия, в развитието на активния и ползотворен диалог между нашите две култури.“  

„Съвременното руски кино, със своята нова генерация кинематографисти, достойно се изявява  на международния екран, запазвайки професионализма и въздействието на емблематичната руска киношкола“  – казва изпълнителният директор на Националния филмов център Камен Балкански.

Гости за Дните у нас са младите, но вече популярни актьори Валерия Шкирандо, Альона Кучкова, Василий Ракша, както и представителят на продуцентския център „Фест филм“ и сценаристът Иля Авраменко. Макар че не са чак толкова зрели на възраст, актьорите са със солидни творчески биографии, което предизвика интерес сред присъстващите на срещата с тях. Те разказаха как са работили по време на снимките на филмите.

Актрисите Валерия Шкирандо и Альона Кучкова, участвали в култовата лента „Батальон“, споделиха за трудните и незабравими мигове по време на снимките. На въпрос на сайта на СБЖ дали преди това те са имали възможност да се запознаят с историята на своите героини и историческите събития през 1917 г., които засяга лентата, те разказаха, че са успели да видят части от исторически хроники от тази епоха, а така също са преминали и военна подготовка.

Сценаристът на филма Иля Авраменко също допълни техния разказ, споделяйки при какви трудности са снимали филма – в дъжд и кал, а крехките актриси са боравили с тежки оръжия и неколкократно са били излагани на риск. Той е категоричен, че тези изпитания, на които са били подложени актрисите, са помогнали те да влязат в кожата на героините си.

Актьорът Василий Ракша разказа за участието си в комедията „За любовта“, включена също в програмата на Дните на руското кино в България. Според продуцентката Юлия Брагина чрез подбора на филмите за тазгодишното издание на кинофеста неговите организатори са пожелала да покажат пълния формат на новото руско кино. Тя сподели, че през последните години голямото руско кино все повече се налага и е направило голям скок, което показват много награди от международните кинофестивали.

Показването на съвременните руски филми в София и Пловдив ще даде възможност на българските зрители да се запознаят с културата и бита на Русия. Любителите на руското кино в София ще имат възможността да гледат филмите от панорамата в Дома на киното.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки