Начало
 
 

Започват Дни на руското кино в България

17.10.2016 /16:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


От 17 до 25 октомври почитателите на руското кино отново ще имат възможност да се докоснат до голямото майсторство на руските творци в седмото изкуство. По този повод в страната ни гостуват известни творци, които се сред участващите в големи филмови продукции като „Батальон“, „Норвежец“, „Битката за Севастопол“ и други.

Радваме се, че и тази година имаме възможност да представим водещи заглавия от руското кино, каза Владимир Ястреба на организираната в РКИЦ пресконференция с руските актьори, продуценти и сценаристи, пристигнали у нас по повод събитието.

Според Владимир Ястреба Дните на руското кино в България са посветени на Годината на руското кино, която тече в Русия по идея на президента Владимир Путин. Организатори на празниците у нас са продуцентската компания „Фест филм“, представителството на Россотрудничество в България и компаниите „България филм Вижън“ и „ВЯСТ ПЛЮС“ ЕООД.

В специално обръщение към почитателите на руското кино директорът на департамент „Кино“ при руското Министерство на културата В. Телнов казва: „Смятам, че тези дни  ще станат истинско ярко и впечатляващо събитие, с достоен принос в укрепването на забележителните традиции в многостранното сътрудничество между България и Русия, в развитието на активния и ползотворен диалог между нашите две култури.“  

„Съвременното руски кино, със своята нова генерация кинематографисти, достойно се изявява  на международния екран, запазвайки професионализма и въздействието на емблематичната руска киношкола“  – казва изпълнителният директор на Националния филмов център Камен Балкански.

Гости за Дните у нас са младите, но вече популярни актьори Валерия Шкирандо, Альона Кучкова, Василий Ракша, както и представителят на продуцентския център „Фест филм“ и сценаристът Иля Авраменко. Макар че не са чак толкова зрели на възраст, актьорите са със солидни творчески биографии, което предизвика интерес сред присъстващите на срещата с тях. Те разказаха как са работили по време на снимките на филмите.

Актрисите Валерия Шкирандо и Альона Кучкова, участвали в култовата лента „Батальон“, споделиха за трудните и незабравими мигове по време на снимките. На въпрос на сайта на СБЖ дали преди това те са имали възможност да се запознаят с историята на своите героини и историческите събития през 1917 г., които засяга лентата, те разказаха, че са успели да видят части от исторически хроники от тази епоха, а така също са преминали и военна подготовка.

Сценаристът на филма Иля Авраменко също допълни техния разказ, споделяйки при какви трудности са снимали филма – в дъжд и кал, а крехките актриси са боравили с тежки оръжия и неколкократно са били излагани на риск. Той е категоричен, че тези изпитания, на които са били подложени актрисите, са помогнали те да влязат в кожата на героините си.

Актьорът Василий Ракша разказа за участието си в комедията „За любовта“, включена също в програмата на Дните на руското кино в България. Според продуцентката Юлия Брагина чрез подбора на филмите за тазгодишното издание на кинофеста неговите организатори са пожелала да покажат пълния формат на новото руско кино. Тя сподели, че през последните години голямото руско кино все повече се налага и е направило голям скок, което показват много награди от международните кинофестивали.

Показването на съвременните руски филми в София и Пловдив ще даде възможност на българските зрители да се запознаят с културата и бита на Русия. Любителите на руското кино в София ще имат възможността да гледат филмите от панорамата в Дома на киното.

 

Снимки Иван Василев  

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки