Начало
 
 

А тромпетът питаше: Къде си вярна ти любов…

21.10.2016 /11:26 | Автор : Текст и снимки: Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Изведнъж един тромпет ме спря…От площад „Гарибалди”, любимата сцена на уличните музиканти, идеше мелодия, която, като неочакван сблъсък зад ъгъла с любимо някога лице, разтревожи кръвта… Къде си вярна ти любов народна…

В забързания делник на големия град едно момче се беше прислонило под сабята на Гарибалди и изпълваше площада със звуци, които носим в сърцето си, където и да се намираме в този шантав и объркан свят…Шумеше Марица окървавена, тихият бял Дунав носеше бунтовния „Радецки”, хубавата родна гора изпълваше сърцата само със скръб и жалост, а юнакът балкански призоваваше братята си „На оръжие!”. Любими военни маршове, водили победните полкове на жертвоготовен подвиг по окървавените редути на тази древна балканска земя, предизвикваха забравена тръпка…

Край паметника течеше неспирният човешки поток, едни, улисани в грижите си, просто подминаваха, другите се спираха и се позаслушваха, мнозина се покланяха пред него, за да сложат своята скромна лепта в отвореното куфарче на тромпета. Едно момиче спря до него и включи телефона си. С кого искаше да сподели този неочакван празник в делника на бетонния град?

И кой беше този млад мъж, който редеше мелодия след мелодия – след бойните и патриотичните прозвучаха игривите звуци на народни хорà,  последвани от Щраус и Верди. Едни след други, неспир. Когато откъсваше устни от тромпета, те бяха като рана кървава, явно някакъв порив отвътре му даваше сили. При това явно беше непрофесионален музикант – пред очите му стояха нотни листове. Но звуците, които изтръгваше от тромпета, бяха истински.

Запомнете името му: Васил Ламбрев. Студент, който не следва музика.

Тромпетът му ни питаше: Къде си вярна ти любов народна…

Кой да му отговори?

Сподели в
 

Състуденти, колеги и приятели на отишлия си преди 9 месеца изтъкнат учен припомниха неговия огромен принос в изтокознанието и хуманните му завети.

19.08.2019/05:16

След като преди четири години СУ „Св. Климент Охридски“ събра българския елит да почете годишнина от учредяването на първия международен договор за защита на културните ценности и неговото Знаме на Мира „Пактът Рьорих“, най-хуманния и миролюбив документ в света, то и Кюстендил в горещите августовски дни е домакин на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

18.08.2019/20:12

Кристиано Роналдо, капитан на националния отбор на Португалия, бе подложен на остра критика от феновете и спортната общност, след като участва в рекламен клип на азиатска мултимедийна платформа за онлайн пазаруване.

18.08.2019/18:55

"Аз не подценявам трудовите спестявания на Слави Трифонов. Но в България не е прието да вадиш от трудовите си спестявания и да ги инвестираш в политиката".

18.08.2019/14:35

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

18.08.2019/10:59
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки