Начало
 
 

Наши учители се обучават в родината на интернет

23.10.2016 /14:06 | Източник: Аз Буки Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Тунела на Адронния колайдер

40 български учители участваха в едноседмично обучение в ЦЕРН. Това е втората за тази година група, която преминава през квалификационен курс в Европейския център за ядрени изследвания в Женева.

Естествено, преподавателите се вълнуваха от посещението си в родното място на интернет. Някои от участниците за първи път научиха, че ЦЕРН е родно място и на сензорния екран (т.нар. тъчскрийн).

Трудно може да си представим по-добро място за подобни изобретения от огромния научен център, събрал едни от най-добрите специалисти на планетата. Колко му е на хората, работещи тук, когато нещо им потрябва, просто да го създадат. И те го правят.

ЦЕРН е най-популярен като родното място на Хигс бозона, или т. нар. божествена частница. Разбира се, тук никой не нарича въпросната частица така, тъй като все пак се намираме в света на сериозната наука. Но нейните постижения могат да бъдат разказани по интересен и достъпен начин и на хора, които не са физици.

Учителите по ИТ сами се убедиха в това по време на 5-дневния интензивен курс. Основната цел на обучението е чрез учителите научните открития да стигнат по възможно най-бързо и достъпно до учениците. Това е и най-ефективният начин младите да бъдат привличани в света на науката, убедени са в ЦЕРН.

Първите лекции за елементарни частици може би леко стъписаха аудиторията от информатици. В началото у всички настъпи объркване от толкова много позабравени или непознати понятия – протони, неутрони, неутрино, глуони и какви ли не други частици. Но постепенно нещата започнаха да си идват на мястото.

Полезно за преподавателя - полезно и за учениците му

Всички лекции, изнасяни в аудиториите предиобед, бяха допълвани следобед нагледно с посещения на местата, където се извършваха различни дейности – отделните експерименти в ЦЕРН, управлението на ускорителите и съоръженията. Там чутото сутринта постепенно ставаше все по-ясно и за неизкушените от физиката преподаватели.

Нещо повече, многократно бе подчертано, че в ЦЕРН по-голямата част от специалистите всъщност не са физици, а инженери и ИТ специалисти. И това е съвсем естествено. Настоящи и бъдещи Нобелови лауреати в областта на физиката просто няма как да се оправят без помощта на своите колеги инженери и информатици, за да докажат практически оригиналните си хрумвания.

Едно е да ти падне ябълка върху главата и от това да се роди гениална идея. Но съвсем друго е да я докажеш тази идея. А в света на науката всяко откритие трябва да бъде потвърдено от два независими един от друг източника.

Затова в 27-километровия тунел на Адронния колайдер на 100 м под земята са заложени общо4 експеримента – ATLAS, CMS, ALICE и LHCb. Всеки от тях е специализиран за различни изследвания, но може и да се използва за проверка на данни, получени от друг експеримент. Освен с откриване на нови частици експериментите се знанимават с изработване на изотопи или изследвания на античастици.


 

Сподели в
 

По повод 30-те години преход в България се изписа и изговори много. Какви ли не теории на конспирациите се нищиха. Но една книга успя, като култовия американски филм „Да разлаем кучетата“ и на истина да разбуни духовете у нас, да държи първото място в класациите за най-четени и най-търсени. И това е „Зад завесата на Прехода“ на журналиста Калин Тодоров, чиято софийска премиера беше в клуб „Журналист“ в СБЖ и предизвика голям интерес.

06.12.2019/19:02

Такава книга отдавна се очакваше от българските читатели, петимни да научат нещо повече за невероятно интересния живот на една необикновена личност, чиито корени стигат до самите начала на руската държавност, а тя поема първата си глътка въздух на българска земя.

06.12.2019/11:57

В навечерието на Коледните празници Фондация „ХАЛО”, в партньорство с Туристическия информационен център - Хасково, обяви фотоконкурс на тема „На фокус: Магията на Хасково” .

04.12.2019/23:33

Готова е програмата за честване на годишнината от Освобождението на Плевен, съобщиха от общината. Инициативите, посветени на Деня на освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите за неговото освобождение,започват още на 4 декември, сряда.

03.12.2019/19:07

На 5 декември от 18 ч.в клуб „Журналист“ на СБЖ под мотото "Провалената държава" ще се състои софийската премиера на книгата на Калин Тодоров „Зад завесата на прехода“.

03.12.2019/13:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки