Начало
 
 

Наши учители се обучават в родината на интернет

23.10.2016 /14:06 | Източник: Аз Буки Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Тунела на Адронния колайдер

40 български учители участваха в едноседмично обучение в ЦЕРН. Това е втората за тази година група, която преминава през квалификационен курс в Европейския център за ядрени изследвания в Женева.

Естествено, преподавателите се вълнуваха от посещението си в родното място на интернет. Някои от участниците за първи път научиха, че ЦЕРН е родно място и на сензорния екран (т.нар. тъчскрийн).

Трудно може да си представим по-добро място за подобни изобретения от огромния научен център, събрал едни от най-добрите специалисти на планетата. Колко му е на хората, работещи тук, когато нещо им потрябва, просто да го създадат. И те го правят.

ЦЕРН е най-популярен като родното място на Хигс бозона, или т. нар. божествена частница. Разбира се, тук никой не нарича въпросната частица така, тъй като все пак се намираме в света на сериозната наука. Но нейните постижения могат да бъдат разказани по интересен и достъпен начин и на хора, които не са физици.

Учителите по ИТ сами се убедиха в това по време на 5-дневния интензивен курс. Основната цел на обучението е чрез учителите научните открития да стигнат по възможно най-бързо и достъпно до учениците. Това е и най-ефективният начин младите да бъдат привличани в света на науката, убедени са в ЦЕРН.

Първите лекции за елементарни частици може би леко стъписаха аудиторията от информатици. В началото у всички настъпи объркване от толкова много позабравени или непознати понятия – протони, неутрони, неутрино, глуони и какви ли не други частици. Но постепенно нещата започнаха да си идват на мястото.

Полезно за преподавателя - полезно и за учениците му

Всички лекции, изнасяни в аудиториите предиобед, бяха допълвани следобед нагледно с посещения на местата, където се извършваха различни дейности – отделните експерименти в ЦЕРН, управлението на ускорителите и съоръженията. Там чутото сутринта постепенно ставаше все по-ясно и за неизкушените от физиката преподаватели.

Нещо повече, многократно бе подчертано, че в ЦЕРН по-голямата част от специалистите всъщност не са физици, а инженери и ИТ специалисти. И това е съвсем естествено. Настоящи и бъдещи Нобелови лауреати в областта на физиката просто няма как да се оправят без помощта на своите колеги инженери и информатици, за да докажат практически оригиналните си хрумвания.

Едно е да ти падне ябълка върху главата и от това да се роди гениална идея. Но съвсем друго е да я докажеш тази идея. А в света на науката всяко откритие трябва да бъде потвърдено от два независими един от друг източника.

Затова в 27-километровия тунел на Адронния колайдер на 100 м под земята са заложени общо4 експеримента – ATLAS, CMS, ALICE и LHCb. Всеки от тях е специализиран за различни изследвания, но може и да се използва за проверка на данни, получени от друг експеримент. Освен с откриване на нови частици експериментите се знанимават с изработване на изотопи или изследвания на античастици.


 

Сподели в
 

През юли миналата година в София се проведе 7-та среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), където китайският премиер Ли Къцян и ръководителите на 16-те държави в района съвместно разработиха и публикуваха „Програма за сътрудничеството между Китай и ЦИЕ от София“. В нея се разясняват перспективите и посоката за сътрудничеството във формата „16+1“ в областта на културата и туризма.

19.08.2019/14:57

Състуденти, колеги и приятели на отишлия си преди 9 месеца изтъкнат учен припомниха неговия огромен принос в изтокознанието и хуманните му завети.

19.08.2019/05:16

След като преди четири години СУ „Св. Климент Охридски“ събра българския елит да почете годишнина от учредяването на първия международен договор за защита на културните ценности и неговото Знаме на Мира „Пактът Рьорих“, най-хуманния и миролюбив документ в света, то и Кюстендил в горещите августовски дни е домакин на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

18.08.2019/20:12

Кристиано Роналдо, капитан на националния отбор на Португалия, бе подложен на остра критика от феновете и спортната общност, след като участва в рекламен клип на азиатска мултимедийна платформа за онлайн пазаруване.

18.08.2019/18:55

"Аз не подценявам трудовите спестявания на Слави Трифонов. Но в България не е прието да вадиш от трудовите си спестявания и да ги инвестираш в политиката".

18.08.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки