Начало
 
 

Николай Големанов: Куриози там, унижения тук

14.11.2016 /11:28 | Автор : Николай Големанов | Източник: СБЖ и Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Newsweek погрешка пусна направен предварително брой с Хилари Клинтън като президент на корицата

Препечатваме от Фейсбук страницата „Да върнем достойнството на българската журналистика” коментар на колегата Николай Големанов за някои гафове в медиите в САЩ покрай изборите там и за унижаването на журналистите като практика в много български медии

Пускам тук две сканирани картинки - цяло и фрагмент (във фотогалерията вляво - б.р.), с майтапчийската идея да ви припомня две неща, които всички си знаем.

1. И най-важното издание не е застраховано от грешки дори в най-важните политически/исторически моменти. (Впрочем май тъкмо такива моменти създават по-благоприятни условия за грешки.)

2. Ако една грешка ще става, тя ще си намери и най-подходящото място за ставане на грешки. („Случване на грешки” би рекъл някой политолог, те си падат по изящния изказ.)

Имаме много нашенски класически примери за грешки, които са си намерили мястото. Такъв пример е знаменитият пренос от една страница на друга: „дър(жа)вен ръководител”.

При Time не е така гръмовно, но също не е зле. Грешката си е избрала датата на самата историческа корица.

***

Любопитно (бел. прев. - куриозно) ми е, че през същата отминала седмица далеч по-юначен гаф отбеляза братът-конкурент на Time.

В сряда Newsweek пусна (от двата си подготвени варианта) броя за победата на Хилъри Клинтън, с челно заглавие Madame President.

Както прочетох, изтеглили са 125 000 екземпляра, за да пуснат бързо правилния брой - с Тръмп.

Като всяка друга страна и България си има аналогични случаи - в момента се сещам за скачването на „Союз” с Георги Иванов и Рукавишников и орбиталната станция „Салют”.

Ами, стават такива работи.

***

Следващото вече не е майтапчийско; може да не четете нататък.

Имам чувството, че и в двете култови американски списания все са взети някакви мерки, но колегите ни там не са размазани. Не са овиквани и ругани, не са принуждавани да зарежат работата, за да гледат пенясали началници.

Не са вкарани в отвратителната смес от стрес и клюкарник, която им пречи да работят и гарантира почва за нови грешки и то съвсем скоро.

Това го казвам, защото прекалено много съм гледал как наказват, уволняват и най-лошото - унижават колеги заради едно нищо.

Ако щете вярвайте: унижаването заради грешка (дори спорна грешка) съм го гледал предимно след края на тоталитаризма.

***

Унижаването, разбира се, е много по-ефикасно по най-различни други начини. Ефикасно е без грешка - дори да не е допускана грешка.

Силен номер в тази посока е да ти плащат „на пресекулки”, още по-силен - да превърнат в твой професионален мотив страха как ще храниш децата си.

Мисълта ми е за достойнство на българския журналист. А какво точно е неговото съотношение с големия въпрос - с достойнството българската журналистика - това има още много да се обсъжда.

 

Сподели в
 

Тони Николов коментира в Портал Култура публикуваната във в. "Труд" статия на Вежди Рашидов „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги”.

07.07.2020/20:50

Предлагаме фейлетона на колегата Румен Белчев от "Стършел", който казва много за еволюцията на някои медийни герои в схващанията им дали се полага на журналистите затвор.

29.06.2020/15:25

Проектът на известния майстор на фотообектива предлага архивни кадри във фейсбук страницата „О, спомняте ли си, госпожо”, за да попречи на политици и партии постоянно да си препират миналото и да влизат „преродени” в нови роли.

18.06.2020/20:34

Известният журналист Иван Бакалов коментира на сайта на "Свободна Европа" казуса с "Божков тв", както нарече премиерът Бойко Борисов най-голямата частна телевизия в България, вкарвайки я в конфликта си с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

13.06.2020/19:55

В обзор за обиколка на българския премиер из Варна колегата Диян Божидаров описва във в. „Сега” и унижението на препускащите след джипа при отразяване на турнето репортери.

12.06.2020/12:35

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки