Начало
 
 

Николай Големанов: Куриози там, унижения тук

14.11.2016 /11:28 | Автор : Николай Големанов | Източник: СБЖ и Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Newsweek погрешка пусна направен предварително брой с Хилари Клинтън като президент на корицата

Препечатваме от Фейсбук страницата „Да върнем достойнството на българската журналистика” коментар на колегата Николай Големанов за някои гафове в медиите в САЩ покрай изборите там и за унижаването на журналистите като практика в много български медии

Пускам тук две сканирани картинки - цяло и фрагмент (във фотогалерията вляво - б.р.), с майтапчийската идея да ви припомня две неща, които всички си знаем.

1. И най-важното издание не е застраховано от грешки дори в най-важните политически/исторически моменти. (Впрочем май тъкмо такива моменти създават по-благоприятни условия за грешки.)

2. Ако една грешка ще става, тя ще си намери и най-подходящото място за ставане на грешки. („Случване на грешки” би рекъл някой политолог, те си падат по изящния изказ.)

Имаме много нашенски класически примери за грешки, които са си намерили мястото. Такъв пример е знаменитият пренос от една страница на друга: „дър(жа)вен ръководител”.

При Time не е така гръмовно, но също не е зле. Грешката си е избрала датата на самата историческа корица.

***

Любопитно (бел. прев. - куриозно) ми е, че през същата отминала седмица далеч по-юначен гаф отбеляза братът-конкурент на Time.

В сряда Newsweek пусна (от двата си подготвени варианта) броя за победата на Хилъри Клинтън, с челно заглавие Madame President.

Както прочетох, изтеглили са 125 000 екземпляра, за да пуснат бързо правилния брой - с Тръмп.

Като всяка друга страна и България си има аналогични случаи - в момента се сещам за скачването на „Союз” с Георги Иванов и Рукавишников и орбиталната станция „Салют”.

Ами, стават такива работи.

***

Следващото вече не е майтапчийско; може да не четете нататък.

Имам чувството, че и в двете култови американски списания все са взети някакви мерки, но колегите ни там не са размазани. Не са овиквани и ругани, не са принуждавани да зарежат работата, за да гледат пенясали началници.

Не са вкарани в отвратителната смес от стрес и клюкарник, която им пречи да работят и гарантира почва за нови грешки и то съвсем скоро.

Това го казвам, защото прекалено много съм гледал как наказват, уволняват и най-лошото - унижават колеги заради едно нищо.

Ако щете вярвайте: унижаването заради грешка (дори спорна грешка) съм го гледал предимно след края на тоталитаризма.

***

Унижаването, разбира се, е много по-ефикасно по най-различни други начини. Ефикасно е без грешка - дори да не е допускана грешка.

Силен номер в тази посока е да ти плащат „на пресекулки”, още по-силен - да превърнат в твой професионален мотив страха как ще храниш децата си.

Мисълта ми е за достойнство на българския журналист. А какво точно е неговото съотношение с големия въпрос - с достойнството българската журналистика - това има още много да се обсъжда.

 

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки