Начало
 
 

Редколегията на Радио „България” на БНР: Защо бе закрита Арабска редакция?

08.12.2016 /18:49 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радио "България" е уникална институция в рамките на БНР, която гради образа на България пред разноезичния свят

Публикуваме полученото в СБЖ отворено писмо от редколегията на Радио „България” на БНР до българските институции и медии, което поставя сериозни въпроси за съдбата на една уникална институция, представяща образа на страната ни на различни езици

Отворено писмо от редколегията на Радио „България” на БНР до българските институции и медии

С настоящето бихме искали да Ви информираме за внезапното закриване на една от 10-те чуждоезикови редакции на Радио „България” в Българското национално радио. И конкретно Арабска редакция – единствената медия в България, която говори и пише на арабски ЗА България.
Кратка хронология:
На 1 декември нашият колега, професор Хъдър Салфидж Ал-Хъдър, старши редактор в Арабска редакция при Радио „България”, дирекция „Мултимедия“, бе съкратен без предупреждение със заповед за прекратяване на договора с дата 1.12.2016 г. и с право на обезщетение от един месец. Мотивът е закриването на цялата Арабска редакция, за което никой не е бил предупреден, дори директора на дирекция „Мултимедия“.

Хъдър Ал-Хъдър, професор по арабистика в Софийския университет, работи от 25 години в БНР, а през последните 3 месеца отговаряше сам за дневната програма на арабски език, след като редакцията напуснаха един по един трима обучени от него млади колеги. Важно е да се знае, че страницата на арбски беше най-посещаваната страница на чужд език в портала на БНР.
За Радио „България”:
Радио „България” води началото си от 1936 г., зората на държавното радио у нас, и винаги е било част от голямото семейство на Българското национално радио. От май 2004 г. Радио „България” поддържа с текстове, снимки и аудиофайлове електронна страница в интернет на 11 езика: български, руски, английски, немски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански, турски и арабски.

На 31 януари 2012 г. поради финансови причини се прекратяват излъчванията на Радио България на къси вълни с изключение на емисиите на турски език. Пак по финансови причини в последните години броят на компетентните журналисти и преводачи в тази уникална за България структура постоянно намалява, като понастоящем е свит до 70.

Въпреки този минимален капацитет Радио „България” произвежда 24-часова програма онлайн на 11 езика – от 1.12.2016 на десет.
Предвид казаното, както и с оглед неясно формулираните намерения на сегашното ръководство на БНР да съкрати „ненужните езици“ в Радио „България”, може би е време за широк публичен дебат по следните въпроси:
Има ли БНР като обществена медия ясна политика по отношение на чуждоезиковите редакции като безспорен инструмент за популяризиране на бранда „България“ по света?

Съществува ли, в тази връзка, друга визия освен правенето на икономии и съкращения, които на фона на огромния персонал на БНР ще са с ефекта на капка в морето?

Трябва ли за пореден път да напомним, че в един глобализиран свят на перманентна криза и на произволна „свръхинформираност“ публичните медии все още запазват тежестта си на достоверен източник и коректив на заливащата ни информация?
С уважение,
Редколегията на Радио „България”

......................................................................................................................................

СБЖ се надява на ясен отговор от страна на ръководството на БНР за съдбата на Радио „България”. Решението за закриване на Арабска редакция наистина изненадва - особено на фона на сложната ситуация около мигрантската криза и на специалното значение, което придобива информационната политика спрямо арабския свят. Общото очакване е, че обществена медия като БНР ще подхожда много внимателно към всякакви решения в подобна плоскост. Съвсем основателна е и тревогата на колегите от Радио „България” за бъдещето на останалите редакции. Образът на България пред света, който в информационната сфера до голяма степен се гради и от усилята на Радио „България”, е обща грижа и отговорност на всички ни.

Сподели в
 

Тони Николов коментира в Портал Култура публикуваната във в. "Труд" статия на Вежди Рашидов „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги”.

07.07.2020/20:50

Предлагаме фейлетона на колегата Румен Белчев от "Стършел", който казва много за еволюцията на някои медийни герои в схващанията им дали се полага на журналистите затвор.

29.06.2020/15:25

Проектът на известния майстор на фотообектива предлага архивни кадри във фейсбук страницата „О, спомняте ли си, госпожо”, за да попречи на политици и партии постоянно да си препират миналото и да влизат „преродени” в нови роли.

18.06.2020/20:34

Известният журналист Иван Бакалов коментира на сайта на "Свободна Европа" казуса с "Божков тв", както нарече премиерът Бойко Борисов най-голямата частна телевизия в България, вкарвайки я в конфликта си с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

13.06.2020/19:55

В обзор за обиколка на българския премиер из Варна колегата Диян Божидаров описва във в. „Сега” и унижението на препускащите след джипа при отразяване на турнето репортери.

12.06.2020/12:35

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки