Начало
 
 

Редколегията на Радио „България” на БНР: Защо бе закрита Арабска редакция?

08.12.2016 /18:49 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радио "България" е уникална институция в рамките на БНР, която гради образа на България пред разноезичния свят

Публикуваме полученото в СБЖ отворено писмо от редколегията на Радио „България” на БНР до българските институции и медии, което поставя сериозни въпроси за съдбата на една уникална институция, представяща образа на страната ни на различни езици

Отворено писмо от редколегията на Радио „България” на БНР до българските институции и медии

С настоящето бихме искали да Ви информираме за внезапното закриване на една от 10-те чуждоезикови редакции на Радио „България” в Българското национално радио. И конкретно Арабска редакция – единствената медия в България, която говори и пише на арабски ЗА България.
Кратка хронология:
На 1 декември нашият колега, професор Хъдър Салфидж Ал-Хъдър, старши редактор в Арабска редакция при Радио „България”, дирекция „Мултимедия“, бе съкратен без предупреждение със заповед за прекратяване на договора с дата 1.12.2016 г. и с право на обезщетение от един месец. Мотивът е закриването на цялата Арабска редакция, за което никой не е бил предупреден, дори директора на дирекция „Мултимедия“.

Хъдър Ал-Хъдър, професор по арабистика в Софийския университет, работи от 25 години в БНР, а през последните 3 месеца отговаряше сам за дневната програма на арабски език, след като редакцията напуснаха един по един трима обучени от него млади колеги. Важно е да се знае, че страницата на арбски беше най-посещаваната страница на чужд език в портала на БНР.
За Радио „България”:
Радио „България” води началото си от 1936 г., зората на държавното радио у нас, и винаги е било част от голямото семейство на Българското национално радио. От май 2004 г. Радио „България” поддържа с текстове, снимки и аудиофайлове електронна страница в интернет на 11 езика: български, руски, английски, немски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански, турски и арабски.

На 31 януари 2012 г. поради финансови причини се прекратяват излъчванията на Радио България на къси вълни с изключение на емисиите на турски език. Пак по финансови причини в последните години броят на компетентните журналисти и преводачи в тази уникална за България структура постоянно намалява, като понастоящем е свит до 70.

Въпреки този минимален капацитет Радио „България” произвежда 24-часова програма онлайн на 11 езика – от 1.12.2016 на десет.
Предвид казаното, както и с оглед неясно формулираните намерения на сегашното ръководство на БНР да съкрати „ненужните езици“ в Радио „България”, може би е време за широк публичен дебат по следните въпроси:
Има ли БНР като обществена медия ясна политика по отношение на чуждоезиковите редакции като безспорен инструмент за популяризиране на бранда „България“ по света?

Съществува ли, в тази връзка, друга визия освен правенето на икономии и съкращения, които на фона на огромния персонал на БНР ще са с ефекта на капка в морето?

Трябва ли за пореден път да напомним, че в един глобализиран свят на перманентна криза и на произволна „свръхинформираност“ публичните медии все още запазват тежестта си на достоверен източник и коректив на заливащата ни информация?
С уважение,
Редколегията на Радио „България”

......................................................................................................................................

СБЖ се надява на ясен отговор от страна на ръководството на БНР за съдбата на Радио „България”. Решението за закриване на Арабска редакция наистина изненадва - особено на фона на сложната ситуация около мигрантската криза и на специалното значение, което придобива информационната политика спрямо арабския свят. Общото очакване е, че обществена медия като БНР ще подхожда много внимателно към всякакви решения в подобна плоскост. Съвсем основателна е и тревогата на колегите от Радио „България” за бъдещето на останалите редакции. Образът на България пред света, който в информационната сфера до голяма степен се гради и от усилята на Радио „България”, е обща грижа и отговорност на всички ни.

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки