Начало
 
 

Ивайло Атанасов: Медийно око или медийна цензура?

14.12.2016 /17:20 | Автор : Ивайло Атанасов | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Атанасов е един от съсобствениците и авторите на baricada.org

Списък на „анонимни сайтове”, изготвен от българин, живеещ в Торонто, обикаля из медиите у нас. Повтарян е безкритично, въпреки че много от сайтовете коректно са се легитимирали. СБЖ не приема подобно подвеждане на обществото и затова препечатва коментар по темата на Ивайло Атанасов от засегнатия сайт baricada.org

Нов проект предлага на потребителите да инсталират приложение, предпазващо ги от анонимни медии. То обаче повече прилича на предложение за самоограничаване на информационния поток и притежава всеки от недостатъците, срещу които претендира, че се бори

На 12 декември в интернет пространството бе лансиран нов проект, който бързо се разпространи из социалните мрежи, а гласност му дадоха дори няколко на пръв поглед сериозни медии. Става дума за приложение, което потребителят си инсталира в браузъра Chrome, за да ограничи достъпа му до медии, които са обявени за анонимни.

Проектът бе обявен на блог с показателното име „Проницания” на живеещия в Канада Красимир Гаджоков, където има и пълен списък на „анонимните” медии, за каквато се определя всяка, „която не е публикувала на видимо и лесно намираемо за обикновения посетител място на самия уебсайт информация кой е собственик (фирма или имена на човек), или редактор на медията”.

Вероятно всеки е попадал на съмнителен сайт с уж разтърсваща информация, но без източници и лица, които да застанат зад нея. Затова и проектът веднага се е харесал на мнозина, а около 600 човека са побързали да си инсталират приложението, което да ги предупреди, когато отварят някой от опасните сайтове. Гаджоков обяснява заплахата на леко развален, но логичен български: „В обществените дела в едно демократично общество изказването или повлияването върху позиция, засягащи другите членове на обществото, не могат да бъдат анонимно“.

При по-внимателно вглеждане в черния списък обаче откриваме, че става дума по-скоро за опит за целенасочена цензура и търсене на сензация, отколкото за загриженост за медийната чистота на българския интернет, а още по малко за „инвентаризация на българските интернет-медии“, каквато е претенцията.

Кои са “опасните” медии?

На видно място в списъка на „анонимните” медии попада и „Барикада”. В същото време на видимо и лесно намираемо място в публикациите „За сайта” и „Редакция” можете да прочете всичко, което г-н Гаджоков не е успял да намери. Не се наемам да твърдя, дали става дума за повърхностна клевета или обикновена некомпетентност, но е факт, че винаги будното медийно око ви предлага да филтрирате “Барикада”. В списъка има и други интересни попадения, например, електронното списание dVersia, което също има публикуван редакторски колектив на сайта си, или популярният сайт за новини от София-област „Балканец”.

Всъщност, като „анонимни” са лансирани множество местни медии, на чиито сайтове взискателното око на гражданското общество също не е успяло да прочете кой ги издава, макар че информацията често е на видно място. Други местни издания, които Гаджоков е припознал като анонимни пък са много добре известни на аудиторията в съответния регион или имат търсената информация на хартиеното си издание, което вероятно не достига до Канада. Сериозно е количеството и на неработещите медии, които са влезли в черния списък. В това действие няма никакъв смисъл, освен да послужи за основната теза на анализатора от Канада – че повече от половината интернет медии в България се контролират от сенчести сили.

“Четете само…!”

Целта не е да се даде точна статистика, а да се предизвикат популярни “добри” медии да разпространят въпросния „проект”. Така „Терминал 3” бърза да публикува „смразяващото” разкритие без да се напряга да проверява дали информацията е достоверна. От „OFFNews” също отпечатват „новината” без колебание и заключават съвсем правилно: „информационна хигиена нулева”.

За да се поддържа хигиена, зрителите са поканени да инсталират приложение, което вместо тях да филтрира медиите, които са обявени за анонимни от автора на проекта. Самият той от блога си съветва „Четете само” и рекламира сайтове на Икономедия и Бивол. Покрай тях са препоръчвани и „други мислещи” – Асен Генов, Георги Ангелов, Комитата и подобна отбрана компания, а в “каузи” на първо място изпъква „Протестна мрежа”.

Единствената новина покрай въпросния проект е, че ако още не сте си нахлузили десните наочници, вече има приложение, което върши тази работа. Онова, което наистина впечатлява, е иронията: проектът, който идва да ни избави от „измислени новини“, „заблуди заради невежество“, „търсене на сензация“ и „нарочни кампании за повлияване на общественото мнение“, би трябвало да филтрира първо себе си.

Бележка на редакцията на "Барикада", допълнена ден след горната публикация: След публикуването на този текст господин Гаджоков извади „Барикада“ и някои други набедени сайтове от черния си списък. Това обаче не решава конкретните и принципни проблеми с лансирането на инструмент за цензура, зад който на всичко отгоре не стои дори елементарна проверка на фактите. Легитимни журналисти и издатели се оказват в абсурдното положение да се отчитат пред някакъв случаен човек, и да доказват, че не са „врагове на народа“ според неговите лични критерии, на които се основава тази онлайн клеветническа кампания.

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки