Начало
 
 

Жълтата преса тръгва от Плевен през 90-те

05.02.2017 /12:07 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жълтите вестници и досега са най отгоре на сергиите

Т. нар. жълта преса у нас се ражда в Плевен. За това свидетелстват броевете на местния в. „Новинар” с подзаглавие „Вестник за неофициална информация”.

Още в първия брой (от 13 юли 1990 г.) под главата многозначително е поместена мисълта на английския писател Джером К. Джером: „Създайте на нормалното дете подходящи условия и ако то не извърши нищо непозволено, веднага извикайте лекар”.  

Естествено, вестникът излиза до смъртта си на ярко жълта хартия, което за онези времена бе наистина революционно. Ако си спомняте, тогава бе пикът на кризата за вестникарска хартия и с този въпрос се занимаваше и правителството, и новоизлюпената опозиция.

Забележително е също, че цената на този първи частен вестник, може би в цялата провинция, е 34 стотинки – висока цена за вестник тогава. Малко закачливо издателките - 3 известни дами - отбелязват и цената във валута:  0,04 долара, 0,02 британски лири и 0,07 дойче марки.

Пускат интервю с кмет от 1932 г.

Впрочем истината задължава да посочими тримата кавалери, споменати в редакционното каре. Разбира се, те са повече по обслужващите дейности и не можете да ги откриете като автори. Естествено, като за първи опит авторките се опират на добре забравеното старо.

Има дори препечатани цели материали от стари вестници като едно „Интервю с плевенския кмет” от 1932 г. Редакцията помества и любопитни откъси от „Балчовия вечен календар” (съновник). Връзка със сегашната жълта преса намираме само в материала , заемащ цялата последна стрница и наречен „Секс, каскади и „Москвич” с надзаглавие „Провинциални драми с продължение”.

Дори рекламните карета са издържани в шеговит ретро стил. За разлика от днешната жълта преса „драмите” са къде-къде по цензурни и най-вече интелигентно поднесени. А не като флагмана на днешната жълта преса, който крещи от първа страница „Първото в България убийство с г...з”…

Свързани:  Повече от 100 са периодичните издания, излизали в Плевен след 10 ноември

Свободата на словото е отприщила идеите, но не липсват и скандали в гилдията
Дата: 27.06.2011

Матиас Хайне: Без жълти вестници няма свобода на мненията

Някога във в. „Работническо дело” нямаше секс, клюки и престъпления. Днес редица вестници обаче съществуват благодарение на тези пикантни детайли. Няма и как да е иначе. Жълтото сега върви ръка за ръка с демокрацията.
Дата: 24.01.2012


 

Сподели в
 

Британският принц Хари и съпругата му Меган говориха в онлайн дискусия за кампанията си срещу негативизма в социалните медии, като Хари предупреди за "глобална криза на омразата", която засяга психичното здраве на хората, предаде Ройтерс.

22.10.2020/16:10

Общо 2,2 млн. реклами за Фейсбук и Инстаграм са отказани, както и 120 000 поста са били изтеглени преди президентските избори в САЩ заради опити за възпрепятстване на участието във вота. Това заяви в интервю за френския в. "Журнал дю диманш" вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег, цитиран от АФП.

21.10.2020/12:00

За златната диря на сп. „Златорог“ в българската критика и литература – по повод представянето в Дома на писателя в Бургас на новото юбилейно фототипно издание „100 години сп. „Златорог“ – разказва проф. Михаил Неделчев:

20.10.2020/15:25

Толкова е популярна, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота ѝ, голяма част от който минава пред очите на зрителите на първа програма.

18.10.2020/12:27

Гледането на качествени телевизионни програми за дивата природа може да подобри настроението на хората и да премахне негативните им емоции, пише сп. "Journal of Environmental Psychology", позовавайки се на британски изследване.

17.10.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки