Начало
 
 

От Искра Ценкова имаме вече и „златна книга“ за София

21.02.2017 /12:00 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Преди почти век – през 1921-ва, се появява едно от бижутата в българското книгоиздаване: „Златна книга за нашите деца“. С илюстрации от Александър Божинов – бащата на родната карикатура, и стихове за най-мъничките от Елин Пелин, Дора Габе, Чичо Стоян...

Тази книга е радост и за очите, и за душите. Не остарява, времето я покрива с благородна патина. И потвърждава за пореден път, че за стореното  с любов и майсторлък  тлен няма.

Преди около месец и половина се появи на книжния ни пазар „Между кръста и петолъчката“ от колежката от списание „Тема“, а сетне – от вестник „Сега“, Искра Ценкова. Втора нейна творба за София след „Спомени зад оградата“ от 2015-а.

Томчето е с 380 страници, дело е на Издателската къща „Авлига“ и е подслонило под стряхата си 31 документални истории за столицата. „Непознати софийски истории“, както гласи подзаглавието.

Те действат неотразимо със сладкодумието на авторката, с пъстрилото  от факти за къщи, хора, събития, радости и драми...

Много четене, много срещи с наследници на стари фамилии, много упорство са били необходими, за да се спретне книгата. Много са и героите – артисти, архитекти, певци, музиканти, писатели, военни, композитори, хотелиери, художници, лечители, пожарникари, авиатори, етнографи...

Виждаме ги вдъхновени, виждаме ги покрусени, виждаме ги на върха на славата и в падините на несретата, виждаме ги напети и попарени. Всеки с орисията си. Избягване от нея няма.

От десетките илюстрации ни гледат лицата им, пред нас са и домовете им – с педантично изписания точен адрес: улица, номер...

Тия описания и снимки дават още по-зрима и ясна представа за София отпреди сто, че и повече години.

Толкоз знания, сбрани заедно, се срещат изключително рядко.

В книгата има разкази и за журналисти, редактори, издатели, печатари, цинкографи.

От „Между кръста и петолъчката“ ще научите, че:

- Внукът на граф Игнатиев, живял на улица „Мизия“ № 7, е бил кореспондент на френските спортни издания „Л Екип“ и „Франс футбол“.

- Тъщата на Ангел Каралийчев – най-известната модистка на София: Елена Ушева, девет години /1897 – 1906/ издавала списание „Мода и домакинство“.

- Част от първите разкази на Каралийчев са написани в някогашното пенсионерско кафене срещу Съюза на българските журналисти.

- Първото специализирано списание – „Пожарникар“, излиза през 1891-ва. Издава го тогавашният шеф на столичните пожарникари Спиро Костов. 

- Художникът Никола Танев, чието кръщелно име е Себастиян – Никола, отива в парижко предградие да учи печатарство. И усвоява тънкостите и на този занаят.

- Двамата с брат му Стефан Танев – главен редактор на вестник „Утро“, живеят, макар и кратко, в сградата на булевард „Дондуков“, където по-късно десетилетия бе редакцията на вестник „Труд“.

- Навремето собственик на къщата на улица „Солунска“ № 45 бил известният столичен книжар Иван Касъров, издател на Вазовото списание „Деница“.

- В някогашния Клуб на Съюза на българските журналисти на една маса редовно сядали Никола Фурнаджиев, Светослав Минков и Ангел Каралийчев. Пръв си тръгвал последният – той имал навик „да си ляга с кокошките“.

- В седмичника „К во да е“ псевдоними на Фурнаджиев били Веселюк, Брезин и Бай Лука.

- Преустройството на сградата на улица „11 август“ № 6, където повече от 20 години бе разположена редакцията на в. „ПОГЛЕД, в нунциатура на Ватикана, е дело на архитект Тодор Булев.

- Първата българска цинкография е на Христо Трънков – ученик на Христо Г. Данов. Бай Христо много обичал ягодов елексир, а градината му с ягоди била на мястото на днешната Семинария...

х х х

В началото на изявите на големия ни художник Иван Милев неговият колега Александър Божинов написва: „Тоя художник нам ни трябваше!“

Мога да река за стореното от Искра Ценкова: „Такава книга за София отдавна чакахме“.


 

Сподели в
 

Британският принц Хари и съпругата му Меган говориха в онлайн дискусия за кампанията си срещу негативизма в социалните медии, като Хари предупреди за "глобална криза на омразата", която засяга психичното здраве на хората, предаде Ройтерс.

22.10.2020/16:10

Общо 2,2 млн. реклами за Фейсбук и Инстаграм са отказани, както и 120 000 поста са били изтеглени преди президентските избори в САЩ заради опити за възпрепятстване на участието във вота. Това заяви в интервю за френския в. "Журнал дю диманш" вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег, цитиран от АФП.

21.10.2020/12:00

За златната диря на сп. „Златорог“ в българската критика и литература – по повод представянето в Дома на писателя в Бургас на новото юбилейно фототипно издание „100 години сп. „Златорог“ – разказва проф. Михаил Неделчев:

20.10.2020/15:25

Толкова е популярна, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота ѝ, голяма част от който минава пред очите на зрителите на първа програма.

18.10.2020/12:27

Гледането на качествени телевизионни програми за дивата природа може да подобри настроението на хората и да премахне негативните им емоции, пише сп. "Journal of Environmental Psychology", позовавайки се на британски изследване.

17.10.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки