Начало
 
 

Стари вестници припомнят историята на хасковския театър

24.02.2017 /11:53 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В архива се пазят снимки на първите театрални трупи

Пожълтели вестници пазят част от летописа на хасковския театър “Иван Димов”, който наскоро навърши 90 години. Първите стъпки на театралното дело в Хасково започват още от далечната 1879 г., когато се появяват първите любителски театрални представления.

Началото е поставено с пиесата “Невянка и Светослав” от Константин Величков. Започват да идват и гостуващи трупи. Местният вестник „Родопски куриер" пише: “Храната, която по-образованите народи търсят в театър, почва и и нас да мами и привлича“.

През 1921 г опитите да се създаде постоянен хасковски театър се увенчават с успех. Сформиран е Родопски народен театър, по-късно преименуван на Съвремен хасковски театър. През 1924 г вестник „Хасковски новини": съобщава : „...благодарение на застъпничеството на някои по-събудени общински съветници, и предвид това, че общината разполагала с по-обилни средства, отпусна се сумата 750 хил. лв., която послужи като фонд за постройка на театрално здание с читалищен салон".

Сградата на театъра в Хасково е открита на 19 декември 1926 г., Никулден по стар стил. Събитието отбелязва вестник “Нова борба”: „Благодарение на общинската помощ и частната инициатива театърът се сдобива с нова сграда – със 750 хил. лв. общински пари, с 400 хил. лв. от разиграната за целта лотария, с 83 хил. лв. дар от читалище “Заря” и с доброволния труд на актьорите.“

В тогавашния печат не липсват и препоръки на театралната критика. Според вестник „Утринна поща" е нужно „поставените пиеси да не са уморителни за публиката . Да траят най-много 3 часа време и да са съвременни, или поне класични...“

Усилията на театралната трупа не остават незабелязани. „Хасковският градски театър е един от добрите провинциални театри у нас... Започнал с твърдата вяра, че ще стане истински фар на културата, той развива една наистина плодовита дейност“, пише пловдивският вестник „Борба“.

Преминал през времена на тотални обществени промени, хасковският театър през годините продължава своя път на развитие и приобщава зрителите към голямата сцена. „Колективът търси нови изразни средства, нов театрален език, с който да заговори на публиката така, че да внуши истините за изкуството“, посочва вестник „Хасковска трибуна“.

Днес 90 годишната сграда на театъра, който от 1971 г носи името на големия български актьор Иван Димов, е от най-красивите в Хасково. С театрално Хасково са свързани имената на талантливите наши творци Георги Стаматов, Вяра Делчева, Иван Кондов, Георги Черкелов, Васил Михайлов, Асен Шопов, Иван Добчев, Златина Тодева, Иван Чаушев.

В историята на театъра е вписано и успешно турне във Франция, където хасковските актьори играят на френски език спектакъла “Честна мускетарска“ на Валери Петров. В Париж пиесата, поставена от френския режисьор Клод Бонен, се играе 27 пъти, а вестник „Льо Дофине" нарича представленията „красива авантюра, която успява да преодолее границите, били те географски или културни“.


 

Сподели в
 

Британският принц Хари и съпругата му Меган говориха в онлайн дискусия за кампанията си срещу негативизма в социалните медии, като Хари предупреди за "глобална криза на омразата", която засяга психичното здраве на хората, предаде Ройтерс.

22.10.2020/16:10

Общо 2,2 млн. реклами за Фейсбук и Инстаграм са отказани, както и 120 000 поста са били изтеглени преди президентските избори в САЩ заради опити за възпрепятстване на участието във вота. Това заяви в интервю за френския в. "Журнал дю диманш" вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег, цитиран от АФП.

21.10.2020/12:00

За златната диря на сп. „Златорог“ в българската критика и литература – по повод представянето в Дома на писателя в Бургас на новото юбилейно фототипно издание „100 години сп. „Златорог“ – разказва проф. Михаил Неделчев:

20.10.2020/15:25

Толкова е популярна, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота ѝ, голяма част от който минава пред очите на зрителите на първа програма.

18.10.2020/12:27

Гледането на качествени телевизионни програми за дивата природа може да подобри настроението на хората и да премахне негативните им емоции, пише сп. "Journal of Environmental Psychology", позовавайки се на британски изследване.

17.10.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател в Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки