Начало
 
 

Не вярвайте съвсем на тези книжни суеверия

03.03.2017 /18:17 | Източник: bookriot.com/lira.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не изпускайте, пазете книгата

Суеверията са всичко друго, но не и рационални, те са истинска мания за тревожните сърца, които страдат, когато не могат да контролират заобикалящия ги свят.

Но не ги съдете прибързано – статията на bookriot е само за тези суеверия, които владеят запалените читатели. Техният генезис обикновено е още в детството, ето кои са и най-разпространените от тях:

Ако преминеш покрай книжарница, трябва да влезеш. Това е задължително, ако държите книжната ви карма да остане чиста. Отделете поне няколко минути, поговорете с книжаря, разгледайте най-продаваните заглавия и се отдайте на това приятно суеверие.

Веднъж влезете ли в книжарницата, не виждам как ще си тръгнете, без да си купите книга. Нима искате да си навлечете лош късмет? При избора имайте предвид, че 3 е щастливо число, а само една книга изобщо няма да ви е достатъчна.

Изберете още една, а после прибавете и друга. А ако сте се спрели на 4 книги, трябва да вземете още две, за да възстановите баланса във Вселената. Книгите трябва да се купуват на тройки, за да успокоите душата си.

13 книги не са добри за читателската карма. Това означава никога да не трупате купчини от по 13 книги, защото това със сигурност ще ви донесе лош късмет. Когото и да попитате, ще ви каже, че истинските любители на четенето никога не нареждат книгите си в купчини по 13, защото така те ще продължат да растат, а те няма да довършат нито едно от заглавията.

Списъкът с книги, които в момента четем и сме отбелязали като такива в GoodReads, е своеобразен Бермудски триъгълник – нека си признаем, че никога не дочитаме тези издания. А книгите в този списък трябва да бъдат прокълнати и вие просто трябва да забравите за тях. Проследявайте четенето си, но не предизвиквайте съдбата с вписване на нови заглавия в този списък.

Всеки път, когато съсипете книга, взета назаем от приятел или от библиотеката, едно томче от вашата библиотека се оказва безвъзвратно унищожено. Не сте ли забелязали? Затова трябва да уважавате книгите на ближните си така, както държите на вашите собствени.

Винаги си носете втора книга.

Книжната карма гласи, че ако завършите книгата, която четете, по време на парти, трябва да започнете да си говорите с хората около вас. За да се предотврати това застрашително зло, винаги имайте още една книга под ръка.


 

Сподели в
 

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

На 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания е посветена обширната статия на испанския посланик у нас, публикувана в номер 24 за 2020 г. на изданието на Дипломатическия институт към българското МВнР.

16.09.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки