Начало
 
 

Вече имаме и вестник „Хоровод“

07.03.2017 /08:00 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Очакваме новия „Хоровод”

„Хоровод“-ецът е на сергиите от седмица. Първият му брой е с дата 27 февруари. И е седмичник. Продават го за 50 стотинки.

Названието му е графически игриво решено, а и пъстро – в бяло, зелено, червено: на жълт фон. А създателите му го определят като „вестника на истинския патриот“.

Страниците са 16, а на първата има 8 „отправки“.

В обръщението към читателите – редом с всичко друго – се известява:

„Голямата ни мисия е да ви разкажем за българските хора  и по лесен и достъпен начин да ви научим да ги танцувате. И когато отидете на сватба, заведение или събор, да можете да се похвалите, че майсторски владеете стъпките на Дайчовото,Елениното, ръченицата... Или просто в първите минути на Нова година да заиграете Дунавското хора на площада!

Като войводи ще се борим да съхраним ценностите и да ви ги предадем. Ще ви разкажем за велики битки, ще погледнем в живота и делото на храбри мъже /.../

2017 е годината на Васил Левски – 180 години от рождението на Апостола. Затова важен акцент в делото ни ще бъдат животът и саможертвата на най-великия българин.

В „Хоровод“ влагаме цялото си сърце и душа, защото каузата си заслужава – богатството на родния фолклор и история  да бъдат предадени и на децата ни.“


По-нататък „заиграват“ – хванати един за друг – текстове за Дунавското хоро, интервю с народната певица Румяна Попова, истории за калпаци, рецепти за гозби, материал за мартениците... Освен тях – четива за опълченците от битката на връх Шипка, за Самарското знаме, разговор с прапра племенничката на Васил Левски – Христина Богданова, с внука на знаменития лечител д-р Петър Димков...

Радост за много читатели ще са шестте страници с кръстословици, занимателни игри, седмичната  програма на най-гледаните телевизии, хороскопът също тъй. Отделно – много вицове. А  16-ата  страница е отредена за чудотворната икона „Света Богородица Одигитрия“ – Пътеводителка, речено по нашенски.

Редакцията е с адрес: София 1202, улица „Св. св. Кирил и Методий“ № 84.

Телефон с  автоматичен номератор: 02 942. Главен редактор е Николай Пенчев, отговорен редактор – Иво Ангелов, редактори – Симеон Демирев и Лили Ангелова. Има и фоторепортер и – това вече е рядкост! – коректорка.

„Хоровод“ се издава от „168 часа“ ЕООД с действителни собственици (интересно е това определение) Венелина Гочева и Димитър Димитров. И управител – Борислав Зюмбюлев.

Дано колегите имат сили да тропнат колкото може повече хора на вестникарския ни мегдан...


 

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки