Начало
 
 

Двама журналисти жестоко убити в Перу

07.03.2017 /09:03 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: IFJ/TeleSur/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хосе Яктайо на Мачу Пикчу

Международната федерация на журналистите изразява тревогата си от двата разтърсващи случая. Едната жертва е 55-годишният Хосе Яктайо, изявен телевизионен журналист, чийто труп бе открит разчленен в недоизгорял куфар насред пущинак. Другият репортер - 27-годишният Мойсес Меско, бе намерен удавен във воден резервоар

Перу е в шок от драматичната и мистериозна гибел на двама журналисти. Заключението на експертизата и за двамата, потвърждаващо, че именно те са жертвите, излезе в един и същи ден - на 3 март. Но детайлите и датите на смъртта в двата случая се различават.

Случаят с Яктайо

Най-много шум се вдигна около драмата с 55-годишния Хосе Яктайо, известен като един от пионерите на телевизионната журналистика в страната. Преминал е всички стъпъла - оператор, редактор, продуцент, сценарист. През 90-те печели популярност с работата си за две от най-гледаните новинарски програми. От 12 години има независима продуцентска компания.

На 25 февруари вечерта той се разделя със свои приятели и тръгва към дома си в квартала Сан Луис в перуанската столица Лима. Но така и не се прибира. Близките му опитват да го търсят на мобилния телефон, откъдето обаче запис на непознат глас отговаря, че в момента абонатът не желае да го безпокоят. Телефонът продължава да работи през двата дни на издирването и това постоянно поддържа надеждата Яктайо все пак да бъде открит жив.

На 27 февруари обаче случаен селянин открива насред пепелище на пущинак в местността Уачо северно от Лима обгорял куфар, а в него - разчлененото тяло на телевизионния журналист. Следователите устонявяват, че куфарът е бил подпален, с цел да бъдат унищожени всякакви следи. Но плановете на убиеца или убийците са били осуетени от излял се скоро след това дъжд, който изгасил огъня. Така човешките останки се оказаха разпознаваеми и Яктайо беше идентифициран.

Втората жертва

Ужасени и възмутени от бруталното престъпление, перуанските медии тъкмо обявиха Яктайо за първия журналист, убит тази година в страната, славеща се, уви, с дълъг списък на загинали журналисти, когато дойде новината за още една жертва от гилдията. Националната асоциация на журналистите в Перу оповести, че е открит трупът на обявения за изчезнал още на 11 февруари 27-годишен журналист и общински служител Хулио Сесар Мойсес Меско. Той бе намерен удавен във воден резервоар в община Окукахе, на няколко часа южно от Лима.

В цяло Перу се е надигнала силна вълна от възмущение, социалните мрежи кипят, властите са под мощен обществен натиск престъпленията да бъдат разкрити час по-скоро и виновните да бъдат наказана.

Международната федерация на журналистите, в която членува наброяващата над 600 000 души Национална асоциация на журналистите в Перу, изрази силна тревога от двата драматични случая и настоя за бързо и ефективно изяснаване на всички обстоятелства, както и за справедливо наказание за виновниците. МФЖ призовава разследващите да не изключват като версия за причина на двете убийства професионалната дейност на жертвите. Настоява се също за повече гаранции за журналистическия труд и за сигурността на журналистите.

Сподели в
 

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

След големия интерес от членове на СБЖ за лятна почивка в Международния дом на журналистите-Варна и поради изчерпания контингент по офертата, която бе разгласена на 31.01.2022 г., се предлага увеличаване на контингента при следните условия:

12.06.2022/18:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки