Начало
 
 

„Амнести Интернешънъл” бие тревога за новия арест на палестинския журналист Ал-Кик

07.03.2017 /10:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Amnesty International/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мохамед Ал-Кик при излизането си от затвора миналата година

Правозащитната организация протестира срещу решението на Израел да остави журналиста зад решетките под формата на „административно задържане”. Той вече преживия миналата година подобна 7-месечна драма и бе освободен след 94-дневна гладна стачка. След сегашния си арест отново отказва да се храни

В Израел може да те хвърлят в затвора, без да ти повдигат никакви обвинения, пише международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” на сайта си по повод новия „административен арест” и новата гладна стачка на палестинския журналист Мохамед Ал-Кик.

Неговото име нашумя още през ноември 2015-та, когато израелските власти също го задържаха под формата на „административен арест”. При такова задържане не се повдигат обвинения и делото не отива в съда. Тази практика остро е критикувана като произвол и нарушение на човешките права.

Възмутен от безчовечното отношение към него и от проточилия се арест, Ал-Кик тогава обяви гладна стачка, която продължи 94 дни и сериозно подкопа здравето му. В крайна сметка израелските власти бяха принудени да го освободят в критично състояне след 7-месечен престой в затвора.

Сега изглежда ситуацията се повтаря. Журналистът бе отново арестуван на 15 януари т.г. на КПП недалеч от Рамала, когато се връщал у дома си, след като участвал в демонстрация. При задържането му, което пак минава под графата „административно”, не са му предявени никакви обвинения. Затворен е в единична килия.

Въпреки че здравето му така и не се е възстановило след миналогодишната гладна стачка, Ал-Кик отново протестно отказа да се храни на 6 февруари, настоявайки или да му повдигнат официални обвинения, или да го освободят. Вместо това в последния ден на февруари заповедтта за неговия „административен арест” бе удължена с още три месеца.

Магдалена Муграби, зам.-директор на регионалната програма на „Амнести Интернешънъл” за Близкия изток и Северна Африка, настоява Мохамед Ал-Кик незабавно да бъде прехвърлен в болница и израелските власти да изяснят становището си по неговия случай - или да обяснят в какво го обвиняват, или да го пуснат.

Свързани:   Журналистът Ал-Кик спира гладуването

Мохамед ал-Кик, отказващ да се храни от 94 дни в знак на протест срещу решението на израелските власти да го държат под стража, без да е съден, е склонил да спре гладната си стачка, съобщи Клубът на палестинските затворници, цитиран от АФП.
Дата: 27.02.2016

Палестинци пак скачат в защита на журналиста Ал-Кик

Четирима палестинци, които са в затвора под административно задържане, са в момента в гладна стачка в знак на протест срещу задържането им без обвинение, съобщи Асоциацията на палестинските политически затворници, цитирана в писмо до СБЖ от палестинското посолство у нас:
Дата: 19.02.2016

Декларация на СБЖ в защита на журналиста Мохамед ал Кик

Ръководството на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу арестуването без обвинение и присъда на палестинския журналист Мохамед ал Кик, чието здраве след 70-дневна гладна стачка е в изключително критично състояние.
Дата: 03.02.2016

Продължава драмата на гладуващия палестински журналист

Палестинският министър на здравеопазването Джавад Ауад поиска палестински лекарски екип да бъде допуснат до журналиста Мохамед ал Кик, който е в гладна стачка вече 69 дни заради необоснованото си задържане в израелски затвор, предаде палестинската освадомигелна агенция УАФА.
Дата: 02.02.2016

Палестински журналист гладува от 63 дни в израелски затвор

Израелският върховен съд реши палестинският журналист Мохамед Ал-Кик, който от 63 дни е в гладна стачка и чието състояние е критично, да остане в израелски затвор, но здравето му да бъде под ежедневно наблюдение, съобщи в. „Аарец“.
Дата: 27.01.2016


 

 

Сподели в
 

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

След големия интерес от членове на СБЖ за лятна почивка в Международния дом на журналистите-Варна и поради изчерпания контингент по офертата, която бе разгласена на 31.01.2022 г., се предлага увеличаване на контингента при следните условия:

12.06.2022/18:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки