Начало
 
 

„Амнести Интернешънъл” бие тревога за новия арест на палестинския журналист Ал-Кик

07.03.2017 /10:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Amnesty International/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мохамед Ал-Кик при излизането си от затвора миналата година

Правозащитната организация протестира срещу решението на Израел да остави журналиста зад решетките под формата на „административно задържане”. Той вече преживия миналата година подобна 7-месечна драма и бе освободен след 94-дневна гладна стачка. След сегашния си арест отново отказва да се храни

В Израел може да те хвърлят в затвора, без да ти повдигат никакви обвинения, пише международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” на сайта си по повод новия „административен арест” и новата гладна стачка на палестинския журналист Мохамед Ал-Кик.

Неговото име нашумя още през ноември 2015-та, когато израелските власти също го задържаха под формата на „административен арест”. При такова задържане не се повдигат обвинения и делото не отива в съда. Тази практика остро е критикувана като произвол и нарушение на човешките права.

Възмутен от безчовечното отношение към него и от проточилия се арест, Ал-Кик тогава обяви гладна стачка, която продължи 94 дни и сериозно подкопа здравето му. В крайна сметка израелските власти бяха принудени да го освободят в критично състояне след 7-месечен престой в затвора.

Сега изглежда ситуацията се повтаря. Журналистът бе отново арестуван на 15 януари т.г. на КПП недалеч от Рамала, когато се връщал у дома си, след като участвал в демонстрация. При задържането му, което пак минава под графата „административно”, не са му предявени никакви обвинения. Затворен е в единична килия.

Въпреки че здравето му така и не се е възстановило след миналогодишната гладна стачка, Ал-Кик отново протестно отказа да се храни на 6 февруари, настоявайки или да му повдигнат официални обвинения, или да го освободят. Вместо това в последния ден на февруари заповедтта за неговия „административен арест” бе удължена с още три месеца.

Магдалена Муграби, зам.-директор на регионалната програма на „Амнести Интернешънъл” за Близкия изток и Северна Африка, настоява Мохамед Ал-Кик незабавно да бъде прехвърлен в болница и израелските власти да изяснят становището си по неговия случай - или да обяснят в какво го обвиняват, или да го пуснат.

Свързани:   Журналистът Ал-Кик спира гладуването

Мохамед ал-Кик, отказващ да се храни от 94 дни в знак на протест срещу решението на израелските власти да го държат под стража, без да е съден, е склонил да спре гладната си стачка, съобщи Клубът на палестинските затворници, цитиран от АФП.
Дата: 27.02.2016

Палестинци пак скачат в защита на журналиста Ал-Кик

Четирима палестинци, които са в затвора под административно задържане, са в момента в гладна стачка в знак на протест срещу задържането им без обвинение, съобщи Асоциацията на палестинските политически затворници, цитирана в писмо до СБЖ от палестинското посолство у нас:
Дата: 19.02.2016

Декларация на СБЖ в защита на журналиста Мохамед ал Кик

Ръководството на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу арестуването без обвинение и присъда на палестинския журналист Мохамед ал Кик, чието здраве след 70-дневна гладна стачка е в изключително критично състояние.
Дата: 03.02.2016

Продължава драмата на гладуващия палестински журналист

Палестинският министър на здравеопазването Джавад Ауад поиска палестински лекарски екип да бъде допуснат до журналиста Мохамед ал Кик, който е в гладна стачка вече 69 дни заради необоснованото си задържане в израелски затвор, предаде палестинската освадомигелна агенция УАФА.
Дата: 02.02.2016

Палестински журналист гладува от 63 дни в израелски затвор

Израелският върховен съд реши палестинският журналист Мохамед Ал-Кик, който от 63 дни е в гладна стачка и чието състояние е критично, да остане в израелски затвор, но здравето му да бъде под ежедневно наблюдение, съобщи в. „Аарец“.
Дата: 27.01.2016


 

 

Сподели в
 

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки