Начало
 
 

„Амнести Интернешънъл” бие тревога за новия арест на палестинския журналист Ал-Кик

07.03.2017 /10:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Amnesty International/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мохамед Ал-Кик при излизането си от затвора миналата година

Правозащитната организация протестира срещу решението на Израел да остави журналиста зад решетките под формата на „административно задържане”. Той вече преживия миналата година подобна 7-месечна драма и бе освободен след 94-дневна гладна стачка. След сегашния си арест отново отказва да се храни

В Израел може да те хвърлят в затвора, без да ти повдигат никакви обвинения, пише международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” на сайта си по повод новия „административен арест” и новата гладна стачка на палестинския журналист Мохамед Ал-Кик.

Неговото име нашумя още през ноември 2015-та, когато израелските власти също го задържаха под формата на „административен арест”. При такова задържане не се повдигат обвинения и делото не отива в съда. Тази практика остро е критикувана като произвол и нарушение на човешките права.

Възмутен от безчовечното отношение към него и от проточилия се арест, Ал-Кик тогава обяви гладна стачка, която продължи 94 дни и сериозно подкопа здравето му. В крайна сметка израелските власти бяха принудени да го освободят в критично състояне след 7-месечен престой в затвора.

Сега изглежда ситуацията се повтаря. Журналистът бе отново арестуван на 15 януари т.г. на КПП недалеч от Рамала, когато се връщал у дома си, след като участвал в демонстрация. При задържането му, което пак минава под графата „административно”, не са му предявени никакви обвинения. Затворен е в единична килия.

Въпреки че здравето му така и не се е възстановило след миналогодишната гладна стачка, Ал-Кик отново протестно отказа да се храни на 6 февруари, настоявайки или да му повдигнат официални обвинения, или да го освободят. Вместо това в последния ден на февруари заповедтта за неговия „административен арест” бе удължена с още три месеца.

Магдалена Муграби, зам.-директор на регионалната програма на „Амнести Интернешънъл” за Близкия изток и Северна Африка, настоява Мохамед Ал-Кик незабавно да бъде прехвърлен в болница и израелските власти да изяснят становището си по неговия случай - или да обяснят в какво го обвиняват, или да го пуснат.

Свързани:   Журналистът Ал-Кик спира гладуването

Мохамед ал-Кик, отказващ да се храни от 94 дни в знак на протест срещу решението на израелските власти да го държат под стража, без да е съден, е склонил да спре гладната си стачка, съобщи Клубът на палестинските затворници, цитиран от АФП.
Дата: 27.02.2016

Палестинци пак скачат в защита на журналиста Ал-Кик

Четирима палестинци, които са в затвора под административно задържане, са в момента в гладна стачка в знак на протест срещу задържането им без обвинение, съобщи Асоциацията на палестинските политически затворници, цитирана в писмо до СБЖ от палестинското посолство у нас:
Дата: 19.02.2016

Декларация на СБЖ в защита на журналиста Мохамед ал Кик

Ръководството на Съюза на българските журналисти изразява своя протест срещу арестуването без обвинение и присъда на палестинския журналист Мохамед ал Кик, чието здраве след 70-дневна гладна стачка е в изключително критично състояние.
Дата: 03.02.2016

Продължава драмата на гладуващия палестински журналист

Палестинският министър на здравеопазването Джавад Ауад поиска палестински лекарски екип да бъде допуснат до журналиста Мохамед ал Кик, който е в гладна стачка вече 69 дни заради необоснованото си задържане в израелски затвор, предаде палестинската освадомигелна агенция УАФА.
Дата: 02.02.2016

Палестински журналист гладува от 63 дни в израелски затвор

Израелският върховен съд реши палестинският журналист Мохамед Ал-Кик, който от 63 дни е в гладна стачка и чието състояние е критично, да остане в израелски затвор, но здравето му да бъде под ежедневно наблюдение, съобщи в. „Аарец“.
Дата: 27.01.2016


 

 

Сподели в
 

Комисията по журналистическа етика на СБЖ осъжда тази печална практика и призовава врачанското дружество „Вратица“ да разгледа случая „Бузов”

18.11.2019/20:09

Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените.

12.11.2019/14:15

Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

11.11.2019/15:45

Свалянето на два канала на Българската национална телевизия(БНТ) - БНТ2 и БНТ3, от цифровата платформа на мултиплекса и излъчването им по кабел и сателит е една от мерките за финансовото стабилизиране на обществената медия. Идеята беше съобщена от генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на дискусия за бъдещето на обществената медия, която се състоя в НДК точно на 60-ия рожден ден на БНТ.

09.11.2019/18:46

Могат да кандидатстват журналисти от 47-те държави членки на Съвета ва Европа. Предвидени са отличия за разследваща журналистика, за репортаж, за коментарно мнение, за иновативен подход, като във всяка категория наградите са по 10 000 евро. Срокът за изпращане на публикации и документи е до 13 декември т.г.

07.11.2019/20:04

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки