Начало
 
 

Финансирането - късата каишка на държавата за обществените медии

07.03.2017 /15:42 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дискусията, организирана от УНСС. Снимка: Авторът

Казусът БНР – „Музикаутор“ се превърна в лакмус за отношението на държавата към обществените медии. Това беше един от акцентите, около който се обединиха участниците в кръглата маса „Обществените медии и публичните финанси. Казусът БНР и "Музикаутор“.

Организатори на събитието бяха Университетът за национално и световно стопанство(УНСС) и Центърът на медийни изследвания  и аудиовизуална политика заедно с катедрата „Медии и обществени комуникации“ към УНСС .

Авторското право като елемент от всекидневието на обществените медии е функция на държавната културна политика. Как успяват обществените медии да изпълняват мисията си в условията на настоящето бюджетно финансиране, беше една от основните теми на дискусията, на която освен организаторите и академичните среди присъстваха генералният директор на БНР Александър Велев, представители на Съвета за електронни медии, медийни и правни експерти. На дискусията за съжаление отсъстваха представители на „Музикаутор“.

Целта на дискусията беше да бъде поставен въпросът за

ефективността и ефикасността на публичните разходи за обществените медии по отношение на авторското право и сродните му права

за възможностите и ограниченията при решаване на този казус. Изключителен акцент стана искането за увеличаване на средствата както за обществените медии, така и за група "Култура". За това говори д-р Диана Андреева от Обсерватория по икономика на културата и преподавател от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, според която не може да продължава тази практика обществените медии да бъдат държани недофинансирани, с един и същи бюджет от десетки години.

„Убедени сме, че българските творци трябва да увеличават своето възнаграждение посредством авторското право, но също така - че обществените медии не могат да бъдат държани в хронично недофинансиране и да има константа - т.е. един и същи бюджет през последните години, без да нараства, без да отчита увеличението на процента за авторски права и сродни права. Това, което ние сме поискали, е двойно увеличение на субсидиите на общественото радио и обществената телевизия.“, подчерта Диана Андреева.

„Фонд „Радио и телевизия“ никога не проработи

и затова БНР и БНТ са обвързани само със субсидията. Той не стана и част от лицензиите на електро-разпределителите дружества, тъй като трябваше да си плащаме такса за радио и телевизия заедно с тока.

„Пропуснахме възможността медиите да не бъдат държани на къса каишка, защото субсидията поставя тази възможност“, каза в експозето си доц. Биляна Томова от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. Как се финансират обществените медии – това е национален и политически избор, каза още доц. Томова.

Генералният директор на Българското национално радио  Александър Велев каза, че основният проблем пред обществените медии е от години и това е финансирането. „В политическата класа остана усещането, че най-добре е медиите да бъдат недофинансирани, за да бъдат държани на къса каишка, да бъдат манипулирани чрез средствата, които им се отпускат, и с неясните правила за разходване на тези средства“, подчерта Велев. Той разказа и за това как с волята на БНР беше разрешен казусът с „Музикаутор“, но и какви са още проблемите. Като например: какъв е процентът от платените авторски права, които отиват при българските творци. Или дали се налага да има

квота за българска музика и задължителен процент европейска музикална продукция

Бюджетът на радиото от 5 години не нараства, а програмите и ангажиментите нарастват. Решението на предишното ръководство на националното радио за спирането на излъчването на средни вълни е пример за решение, е икономически оправдано, но е нецелесъобразно, защото една част от населението слуша радио на средни вълни, подчерта генералният директор на БНР.

„Творците не са добре заплатени и трябва да получават повече средства и ние като обществена медия заплащаме най-големия дял за права – 40% в сектора радио от бюджета на „Музикаутор“ се формира от вноските на БНР. Ние водихме разговори с тях, но бяхме сами. Останахме със същия бюджет, а се налага да си плащаме на МВР охраната на БНР, което е национална сигурност и е задължение на държавата. Досега е правено през бюджета на МВР, в момента това финансиране е задължение на радиото и на телевизията, без въобще да поучим една стотинка допълнително. Облекчен е бюджета на МВР, за сметка на това е натоварен бюджета на националното радио“, подчерта Александър Велев.

На дискусията стана ясно още, че и досега не е ясно кой е принципал на БНР и БНТ, има активи, но не се знае кой ги държи, държавата в лицето на кого държи тези активи. И че са необходими бързи промени в законодателството, както по отношение на медиите, така и на авторските права.

 

 

 

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки