Начало
 
 

Днес е премиерата на филма за Костадинка Кунева „Нейната изповед”

08.03.2017 /08:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Афишът на филма, посветен на Костадинка Кунева

Международният ден на жената бе избран за представяне на лентата на режисьора Иван Ничев, посветена на нашата сънародничка, станала легенда в борбата за синдикални права в съседна Гърция. Костадинка Кунева, която е евродепутат от гръцката партия „Сириза”, ще е днес на премиерата в кино „Люмиер” от 19 ч.

Драмата на Костадинка Кунева - българка от Силистра, завършила история във Великотърновския университет, но принудена да стане чистачка в Гърция, за да осигури средства за операция на детето си, разтърси света на 22 декември 2008 г. Тогава, връщайки се у дома след работния ден в Атина, нашата сънародничка, станала секретар на Съюза на чистачите и домашните работници в областта Атика, е нападната от двама неизвестни, които я заливат с киселина.

Последствията са жестоки - тежко увредено е зрението й, засегнати са лицето, ръцете и гърбът й, поразени са и вътрешни жизненоважни органи. Силна вълна на солдарност с Костадинка залива Гърция, докато тя се бори за живота си в болницата. Всеобщо е убеждението, че нападението, определено като най-жестокото над синдикален лидер в страната за последния половин век, е именно заради синдикалната дейност на българкака, решително отстоявала интересите на работниците във фирмата, в която е наета.

Костадинка претърпява 38 операции, но здравето й така не е възстановено напълно. Изцяло губи зрението на едното си око, с другото едва вижда. Въпреки това след излизането си от болницата тя отново активно са посвещава на синдикална дейност. На изборите за Европейски парламент през май 2014 г. е избрана за евродепутат от листата на гръцката партия „Сириза”. В Европарламента е част от групата на Европейска обединена левица - Северна зелена левица (European United Left - Nordic Green Left).

Тази вечер Костадинка Кунева ще е в залата на кино „Люмиер” в София, където от 19 ч. ще се състои премиерата на посветения на нея филм на режисьора Иван Ничев „Нейната изповед”. Автори на сценария са Юрий Дачев и Татяна Гранитова. Музиката е на Стефан Димитров и Пламен Велинов.

Датата 8 март, на която в цял свят се отбелязва Международният ден на жената, не е избрана случайно за премиерата. Съдбата на Костадинка Кунева ярко онагледява, че правата на жените в нашата уж цивилизована епоха все още са жестоко накърнявани и се нуждаят от активна и постоянна защита. В същото време силният дух на нашата сънародничка и нейната последователна траектория именно в посока отстояване на основни граждански и трудови права са завладяващ пример, който със сигурност нарежда Костадинка Кунева сред най-забележителните и вдъхновяващи жени на нашето време.  

 

Сподели в
 

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

След големия интерес от членове на СБЖ за лятна почивка в Международния дом на журналистите-Варна и поради изчерпания контингент по офертата, която бе разгласена на 31.01.2022 г., се предлага увеличаване на контингента при следните условия:

12.06.2022/18:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки