Начало
 
 

Лидия Николова описва в книга Георги Й. Георгиев

10.03.2017 /16:56 | Автор : Велин Георгиев | Източник: duma.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лидия Николова ще представи книгата в "Старинният файтон" на 13 март от 18 часа

Думите "повтаряща се новост" в настоящото експозе ги срещнах в едно от есетата в новата книга "Пробудени мисли" на писателката Лидия Николова. Към тази авторка насочи вниманието ми преди време чудесният ми приятел писателят Григор Чернев.

И ето сега, след като Гришата вече не е на този свят, чувствам се задължен да заема и неговото място по отношение на състудентката му, впечатлила го още някога с дарбата си.

13-ата книга на моята гостенка във Файтона е с жизнерадостна пъстра корица, макар пробудените мисли на писателката да говорят за мъките при подреждането на думите в изречения, т.е. в слово, трудния писателски труд.

В предговора печеният редактор Георги Й. Георгиев е разказал за сътворяването на тази книга, в която той е и подбудител, и персонаж. Имам чувството, че той е подкокоросал авторката към поредното й изпитание, а тя е приела това като предизвикателство и се е заканила, че ще се справи.

Сянката на нейния настойник през целия процес на творческо горене е на крачка от амбициозната душа. Той дори получава всяко новородено есе по пощата и потрива радостно ръце от сбъдването на книгата. Това е така, защото Лидия я води вътрешното й убеждение, че само ние, хората, можем да имаме щастливи мигновения в краткия си живот и това е превъзходството ни над белобрадите алпийски първенци, които не знаят какво да правят с вечността...

Затова Лидия Николова е приела предизвикателството в себе си - да покаже какво може и трябва да прави в малката отсечка време от вечността и да събуди особените, дремещи мисли в своята природа, да сътвори повтарящата се новост.

И резултатът е налице...

Тази книга възприех като лирика в проза, като философска поезия. Текстовете в нея са групирани в 4 цикъла със заглавия: "Размисли...", "Спомени...", "Монолози..." Изповеди...". Този път Лидия е обърнала погледа си изцяло навътре в себе си.

Предишните й пътешествия и странствания по света като съпруга на дипломат и писателка с признание са биография с незатворена страница. Тъкмо отвореният навътре прозорец се е превърнал в геоложка сонда за извличане на дремещите у нея думи и мисли за човешката същност и предназначение. И пробудените й мисли бавно - нощ след ден и ден след нощ, се превръщат в онова друго нещо от дълбините на душата, родеещо се с най-ценния кристал - солта.

Eто тази повтаряща се новост открих и в картината "Вдъхновение" на художничката Мария Близнакова, поставена на корицата на есеистичната книга на Лидия Николова.


 

Сподели в
 

По повод 160-годишнина от подписването на Пекинския договор, документът, който определя официалната граница между Русия и империята Цин, в с. Игнатиево, Благовещенски район в Русия, най-после откриха първия паметник на дипломата граф Н. П. Игнатиев.

27.09.2020/11:32

Чаровната Хилда Казасян с Васил Петров заедно с нейните фантастични музиканти и Плевенска филхармония очароваха града с великолепен концерт.

24.09.2020/17:39

Каква по-хубава вест в сегашното време на протести и скандали от тази, че се появи ново гнездо за култура и литература, и то не къде да е, а в реставрираната и ремонтирана къща-музей „Христо Смирненски“. Събитието е включено в програмата на провеждащите се на 19 и 20 септември Европейски дни на наследството – София 2020, чието мото за България е „Опознайте културното наследство за цял живот“. В духовния празник участва и Националният литературен музей, отваряйки врати на центъра „Да бъде ден!“.

19.09.2020/18:44

Новият исторически роман "Тервел Богоравният" на журналиста Драгни Драгнев ще бъде представен пред читателската публика в Добрич, съобщават от общината, с чието съдействие се организира премиерата.

18.09.2020/15:25

Излезе от печат албумът „Почетни граждани на Димитровград” .Изданието на на Историческия музей с помощта на доброволци е финансирано от Виолета Желева - народен представител.

18.09.2020/11:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки