Начало
 
 

Имаше едно време едно списание „Карикатура“

15.03.2017 /14:53 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къщата на Александър Божинов, в която се помещаваше изданието

Броят е от декември 1984-та. Зимно време – корица със зимен сюжет. От младия по онова време Георги Чаушов. Няма как да не бъде разпознат от по-възрастните...

А списанието е от архива ми. Формат – 23/31 см, полиграфистите може и да имат термин за тези размери. Появи се в началото на осемдесетте и живя няколко години.

Излизаше всеки месец и не се задържаше по будките, въпреки доста високата си цена – лев и петдесет. Вестниците тогава все още струваха жълти стотинки, а и доста от списанията бяха по-евтини.

Водеше се официално „Издание на Комитета за култура и Съюза на българските художници

Разгръщам го. Още в началото правеше впечатление необичайната номерация. Цифрата или числото бяха отпечатани не горе, а в белия марж в средата на височината на страниците. Които пък бяха 32.

Редят се писатели, поети, карикатуристи. На всяка отделна страница – по един, най-много двама автори: Дончо Цончев, Максим Асенов, Богдан Бенев, Асен Грозев, Йордан Попов, Теню Пиндарев, Румен Симеонов, Ст. Ц. Даскалов...  И още – Радой Ралин, Иван Веселинов, Николай Цонев, Доньо Донев, Румен Балабанов, Милко Диков, Черемухин, Васил Цонев, Здравко Йончев, Виктор Самуилов, Росен Босев, Панайот Гелев, Красимир Машев, Дамян Бегунов, Иван Кулеков... 

Разкази, стихове, шаржове, карикатури. А всеки автор е и със снмката си, щракната от Зафер Галибов.

Това бe друга хватка, освен номерирането на страниците, запазена марка на изданието 

В броя има разговор (неподписан) с Георги Константинов, рецензия за излезли два тома с избрани произведения на Радой Ралин, хороскоп за идващата нова година от търновския майстор на хумора и пародията Марин Крусев, рисунки на Анри Кулев от неговия анимационен филм „Кой вижда по-надалеч“. А в рубриката „Архив“ е публикуван спомен на Асен Грозев от негова среща с Николай Хрелков.

Пак той – Асен Грозев, бе главен редактор на списанието. „Карикатура“ имаше редакционен съвет – 10 души, сред които Валери Петров, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стоян Венев, и 8-членна редакционна колегия. Трима са изписаните редактори – Васил Сотиров, Милко Диков и Румен Симеонов. А графичният дизайн е дело на Божидар Хинков.

В редакционното „каре“ пише: „Ръкописи не се приемат“. И е даден и адресът: София 1142, ул. "Николай Павлович“ № 6. Телефон: 66-18-26.

На „Николай Павлович“ № 6 бе къщата на Александър Божинов. С високи стаи, прохладна лете, топла зиме. По-добро място за списание „Карикатура“ от дома на бащата на българската карикатура надали е можело да се намери.

Но ръкописи, въпреки изписаното в карето, се приемаха. Там имах радостта да публикувам свой разговор за карикатурата с Дечко Узунов. Илюстриран с шарж от съгражданина му Теню Пиндарев.

Интересно издание бе списание „Карикатура”.


 

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки