Начало
 
 

Книга, която ти казва, че не всичко в живота е случайност

16.03.2017 /22:51 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистката Цветана Евгениева (в средата) представи своята нова книга

Това ми мина през ума, отивайки на представянето на новата книга на журналистката от Враца Цветана Евгениева, която събра приятели, колеги и съграждани в Пресклуб „Журналист“ в СБЖ. Нейните „НеСлучайни срещи“ обаче се оказват запомнящи се и даващи храна за размисъл за дълги дни напред.

Залата се оказа тясна за всички, които бяха дошли на личния празник на Цветана, подарила една хубава и интересна вечер. Евгениева е една от уважаваните и обичани журналисти в града под Околчица, а за таланта й говори,че тя е носител на престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.  „В книгата си Цветана Евгениева е събрала свои интервюта, очерци и пътеписи, излизали в медиите – каза председателят на СБЖ Снежана Тодорова. – В нея има мъдрост, радост, любов, светлина, воля за живот – късчета, които е взела от различни хора и които остават завинаги в книгата.“ Тя сподели, че „НеСлучайни срещи“ ни разкрива какви достойни хора е родила Враца, които са уважавани несамо у нас, но и далеч зад пределите на страната ни.

За Цветана Евгениева разказа Милка Маркова от тв Враца, както и за това какво е скътано в тази нова книга на журналистката. „Книгата е едно пътуване към себе си – сподели Маркова, - и словесен паметник на Враца.“

А „виновницата“ за хубавия литературен празник не скри своето вълнение и радост от срещата с толкова много приятели. Тя не пропусна да сподели, че няма по-голямо щастие от това да се срещнеш с приятели, които живеят в София, но с врачански корени, но пък предаващи блясък на столицата. Цветана Евгениева разказа, че в книгата й са намерили място голяма част от срещите й с много и достойни хора през годините на прехода и това, което са споделили пред нея и днес е много актуално. „Тези мои герои са и с национално значение, а аз съм един много богат човек. богат с тези мои срещи“ – заяви Цветана Евгениева.

Ако разгърнем „НеСлучайните срещи“, ще видим, че имената на героите на Цветана сами по себе си говорят много и рисуват точната картина за книгата. Сред тях са „Щастливият магьосник“ Мистер Сенко; „Първият българин, стъпил на четирите крайни точки на света“ Крум Босев; потомъкът на Христо Ботев – Боян Ботйов; Надежда Захариева, за която „Любовта е да раздаваш душата си без жал“; Милка Бобошевска за своя баща, големия български политик и държавник Цвятко Бобошевски; трубадурът на украинската душевност Иван Драч; доц. д-р Йорданка Минкова, която свидетелства: „Във Франция звуча дунавското хоро на Дико Илиев“; Ивайло Калфин: „Аз съм от неизчезващите, вечни оптимисти“; имена на журналисти, артисти, скулптори и фотографи. Личности, оставили свой знак в духовната история на България.  И още нещо ни впечатлява в книгата на Цветана, а това е нейната неизменна любов и привързаност към родната Враца, нейната история, неповторима природа и хора. А ето какво изповядва авторката: „Има случайни (неслучайни) срещи, които са като проблясване на светкавица. С времето разбираш, че си получил от тях неизмеримо много, че са те преобърнали, че са оставили нещо в теб, което те е направило това, което си.“

На представянето на книгата бяха и някои от героите ù, като потомъкът на Христо Ботев – Боян Ботйов.

Особено приятно допълваха сърдечната и пълна с много настроение атмосфера и младите Фани, Грациела и Иван, които прочетоха фрагменти от „НеСлучайни срещи“.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

На 19 май от 17.30 ч. в Централния военен клуб, зала 1, ще се съберат военни журналисти, учили навремето в Лвов, както и много други колеги, работили с тях през годините из различни редакции. Ще бъде представена книгата на Цвятко Дончев „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”.

13.05.2022/15:26

За 80-годишнината си големият спортен журналист получи „Златно перо” на СБЖ и подари на своите приятели и герои спортисти, на зрителите, на читателите, на историята второто допълнено и преработено издание на внушителния том „Българската спортна слава”, написан от него в съавторство с Асен Минчев.

10.05.2022/16:53

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин в памет на падналите в битките срещу хитлерофашизма, „с живота си допринесли за Обединена Европа, в която живеем днес”. Опит за провокация срещу митинга пред Паметника на Съветската армия не успя да му попречи. Вечерта имаше контра-шествие „срещу рашизма”, което вя украински знамена и скандира цинизми пред руското посолство.

09.05.2022/21:17

Експозицията на покосената миналата година от Ковид-19 известна фотографка бе открита с развълнувани думи за нея от председателката на СБЖ Снежана Тодорова, главната редакторка на вестник „Ереван” Вартануш Топакбашян и председателя на Българска фотографска академия Юрий Трейман.

06.05.2022/09:22

Тържеството ще бъде навръх 80-ия рожден ден на известния спортен журналист – на 9 май от 12.00 ч., в Клуб „Журналист” на СБЖ.

04.05.2022/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известният британски журналист и познавач на Близкия изток Джонатан Кук анализира в Middle East Eye убийството на палестинската журналистка Ширин Абу Акле и привежда още случаи на разправа на Израел с журналисти.

15.05.2022 /10:57 | Източник: middleeasteye.net/baricada.org

„Защо лаят краставите магарета“ е новата книга на журналиста и публицист Калин Тодоров. След като поредицата му „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода“, „Зад завесата на демокрацията“, „Зад завесата. Големия брат“ и накрая „Завесата падна“ вдигнаха голям шум и предизвикаха читателския интерес, те дълго време оглавяваха и класациите за най-продавани и най-известни книги.

28.04.2022 /07:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Времето лети, и това го доказва и четвъртвековния юбилей на едно от най-гледаните предавания на телевизията майка „Животът е вкусен“, чийто водещ е вечно усмихнатият и пълен с енергия Ути Бъчваров. Да не повярва човек, че като едно щракване с пръсти се навъртяха тези 25 лета, които доказват, че и днес зрителите обичат и гледат това първо кулинарно предаване в телевизионния български ефир.

25.04.2022 /23:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

Нека и на този 1 май отново да надигнем глас в защита на труда и на правата на журналистите, на всички трудови хора. Нашата обща солидарност е двигател на демокрацията и напредъка, които обаче са невъзможни без мир. Да обединим усилията си, за да върнем диалога и отстояването на мира като висша ценност и в нашето общество, и в света.

01.05.2022 /09:30

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки