Начало
 
 

Годишната среща на Европейската федерация на журналистите няма да е в Атина

25.03.2017 /19:41 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ/EFJ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Спорът между Гърция и Македония за името провали годишната среща на ЕФЖ в Атина

Несъгласието на ръководството на Общогръцката федерация на журналистите (PFJU) с използването от ЕФЖ на името Македония, а не Бивша югославска република Македония е причината за отказа на PFJU да домакинства на годишната среща на федерацията в Атина. Това обяснява Рикардо Гутиерес, генерален секретар на ЕФЖ, в писмо до членовете на организацията.

В писмото се съобщава, че председателят на PFJU Димитрис Kобиас е информирал ръководството на ЕФЖ на 23 март вечерта, че неговата формация не е в състояние да поеме домакинството на годишната среща на ЕФЖ, която трябваше да се състои в гръцката столица Атина на 18-19 май т.г.

„Съжаляваме, че  не сме в състояние да преодолеем сериозните пречки, макар добре да осъзнаваме, че това ще доведе до промяна на мястото на провеждане на годишната среща на ЕФЖ”, пише  председателят на Общогръцката федерация на  журналистите  до ръководството на европейската организация. Той допълва: „Нашето решение бе взето с пълно единодушие  в четвъртък (23 март - б.р.) сутринта по време на заседание на  Изпълнителния съвет на PFJU”.

Рикардо Гутиерес сочи в своето писмо, че основното възражение на гръцката журналистическа федерация е срещу използваното от ЕФЖ наименование на Македония.

Водачът на ЕФЖ пояснява още: „През 2015 г. в Будва (Черна гора), по време на годишната среща на международната организация, бе решено ЕФЖ  да използва името Македония, а не Бивша югославска република Македония (FYROM), за външна комуникация. ЕФЖ и МФЖ продължават да използват името Македония и досега.  Въпреки че  Общогръцката журналистическа федерация не регира на това тогава,  внезапно в четвъртък сутринта изпълнителното й бюро на свое заседание призова ЕФЖ към незабавно хармонизиране и съобразяване с резолюцията на ООН, в която е посочено, че „при позоваване на тази страна, следва да бъде използвано името Бившата югославска република Македония”.

Писмото на Рикардо Гутиерес продължава така: „Това внезапно  хармонизиране с резолюцията на ООН би било в противоречие с решението на годишното събрание на  ЕФЖ, което е негов върховен орган. Ето защо ние предложихме на Обшогръцката федерация на журналистите да внесе предложение за промяна в практиката на именуване на Македония от ЕФЖ по време на годишната среща в Атина. За съжаление, нашето компромисно предложение не беше прието. След сериозни консултация с лицата за контакт сред организаторите на годишната среща на ЕФЖ в Гърция  (Нели Kатсама и  Янис Котцифос, които извършиха огромна работа във връзка с организацията на събитието), стана ясно, че ЕФЖ няма друг избор, освен да премести годишната среща на организацията  в друга държава”.

В момента Организационният комитет за годишното събрание на ЕФЖ съгласува някои  алтернативни възможности, обяснява Рикардо Гутиерес. След като се вземе окончателно решение, незабавно ще бъдат  информирани всички членове на ЕФЖ за новото място на годишното събрание, както и за евентуални нови дати. 

В този контекст, организаторите от страна на ЕФЖ се обръщат към своите членове с молба да ги информират дали имат резервации за полети, които НЕ подлежат на връщане, за да се предприемат необходимите мерки.

Секретариатът на ЕФЖ се извинява на всички свои членове за случилото се, като подчертава, че „тази неочаквана ситуация е извън контрола на европейската организация”.

Повече актуална информация може да се прочете на интернет странйцита на европейската организация:

http://www.europeanjournalists.org/

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки