Начало
 
 

1. Мирът е във фокуса на Световна журналистическа конференция в Южна Корея

05.04.2017 /22:18 | Автор : Къдринка Къдринова, Сеул | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Двете български участнички в Световната журналистическа конференция в Корея са на първия ред: Къдинка Къдринова е крайната вляво, а Елена Фучеджиева е крайната вдясно

СБЖ участва с двама представители във форума, събрал в Сеул 90 журналисти от 65 страни. Темата за сигурността на невралгичния Корейски полуостров стана още по-остра с новото изстрелване на балистична ракета от КНДР в навечерието на решаваща среща между Доналд Тръмп и Си Цзинпин във Флорида

В днешния все по-рисков за световния мир свят отговорността на журналистите и на медиите в балансираното и достоверно отразяване на сложните международни проблеми нараства неимоверно. Това е общото мнение, което споделят повечето от участниците в провеждащата се в Южна Корея Световна журналистическа конференция. Тя е организирана от Журналистическата асоциация на Република Корея, с която СБЖ има сключен договор за сътрудничество.

Във форума участват около 90 журналисти от 65 страни. СБЖ е представен от отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова и от журналистката от Global Frame/"Господари на ефира" Елена Фучеджиева.

Работата на конференцията съвпада с поредно изостряне на обстановката на и без това невралгичния Корейски полуостров.

От една страна е налице постоянно напрежение, подсилвано и от глобални играчи, около продължаващите ракетна и ядрена програма на КНДР. Използвайки именно тези програми като претекст, САЩ с бързи темпове изграждат система за противоракетна отбрана на южнокорейска територия, известна като THAAD - Terminal High Altitude Area Defense (Терминал за въздушна защита на голяма височина). Системата трябва да стане готова буквално всеки момент.

Тези действия обаче предизвикват остри критики най-вече от страна на Китай, а също и от Русия, които смятат, че системата застрашава и тяхната сигурност.

Темите и за THAAD, и за Северна Корея

ще са в центъра на вниманието на разговорите между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Доналд Тръмп, насрочени на 6 и 7 април във Флорида.

На 3 април Тръмп даде интервю за „Файненшъл таймс”, в което стовари на Китай отговорността да се „справи” с КНДР - подход, който Пекин категорично отхвърля и подчертава, че е само една от страните посредници в преговорите за повече сигурност на Корейския полуостров. В същото време китайската страна е убедена, че американският ракетен щит носи само нови заплахи в региона, а и в света.

Именно на този сложен фон рано сутринта на 5 април Северна Корея направи ново учебно изстрелване на своя балистична ракета със среден радиус на действие към Японско море, което мнозина тук възприемат като открита провокация преди срещата Си Цзинпин-Доналд Тръмп.

Междувременно Южна Корея преживава и своя вътрешна властова криза. Досегашата президентка на страната Пак Гън-Хе е отстранена от поста заради злоупотреби, предстои провеждане на нови избори, в които залогът е и геополитически. Допуска се, че те може да бъдат спечелени от опозиционна партия, която е в приятелски отношения с Китай.

Цялата тази сложна и деликатна плетеница от интереси, баланси и рискове е фонът, на който протича и Световната журналистическа конференция, стартирала в Сеул на 3 април. Акцент в нея стана дискусията

Ролята на медиите за световния мир”.

Преди да се подхванат трудните теми, с привествия към участниците и гостите се обърнаха президентът на Журналистическата асоциация на Корея Джунг Куй Сунг и първият зам.-министър на културата, спорта и туризма Сонг Соокеум. И двамата подчертаха какъв приоритет за тяхната страна е мирът и колко важен е отговорният подход и придържането към истината от страна на медии и журналисти в такъв сложен момент като сегашния.

Беше обърнато внимание също, че конференцията ще даде възможност на колегите от чужбина да се запознаят с културата и историята на Корея, както и с подготовката на страната за зимните олимпийски игри догодина, чийто домакин ще е тя.

Обстойна лекция за акцентите в южнокорейската външна политика изнесе зам.-министърът на външните работи на Република Корея Ан Чонг-Хе, който специално се спря на рисковете, които носят постоянните нарушения на резолюциите на ООН от страна на Северна Корея.

Модератор на дискусията „Ролята на медиите за световния мир” бе бившият председател на Журналистическата асоциация на Корея и голям приятел на България Пак Чонг-Рюл, който в момента е коментатор на CBS-Корея.

Обширен анализ на основните журналистически дейности и отговорности в отстояване на световния мир направи ръководителят на Университета Даегу - Дукрюл Хонг. Неговият обзор обхвана не само Корейския полуостров, но и всички зони на риск в света. „Най-високите ценности на 21-ви век са мирът, безопасността и устойчивото развитие”, отбеляза ораторът. Той подчерта

колко е необходима солидарността между журналистите

от различни страни в обмена на информация и в отговорното, хуманно и достоверно отразяване на събития и процеси. Дукрюл Хонг изрично наблегна също на възпитателната мисия на медиите спрямо обществата.

Китайският представител - зам.-генералният директор по международните отношения на вестник „Женмин жибао” Йонг Жанг, изтъкна, че сигурността никога не може да бъде истинска, ако облагодетелства едни за сметка на други. „Китайските медии в момента са повече загрижени от системата THAAD, отколкото от опасността от Север. Смятаме, че THAAD отваря Кутията на Пандора”, заяви той.

Гостът от Китай настоя, че страната му не може да носи отговорност за действията на КНДР, а играе ролята на посредник, също както и САЩ. Йонг Жанг сподели, че в родината му журналистите се възприемат като „строителни работници” на човешкото съзнание и на общественото мнение. Според него тази работа трябва да се върши балансирано и с отговорност към истината. Той обърна колко е важна ролята на професионалните медии и че тя не може да се измества от съмнителни източници в социалните мрежи.

Акцентът в изказването на американската представителка Лин Уолш, изпълнителен продуцент в NBC 7, Сан Диего, Калифорния, беше върху свободата на информация и нейния обмен, върху ролята на местните и международните журналисти при сверяване на достоверността на разпространяваната иформация, върху подходящото й поднасяне, върху етичните правила на професионалните журналистически съюзи.

Важни теми повдигна и Уосук Кенет Чой, зам.-главен редактор по стратегическото планиране на най-големия корейски вестник „Чосун”. Той постави риторично следните въпроси: „Какво е нашата професия? Да съобщаваме факти? Да се противопоставяме на силните на деня? Да контролираме правителствата? Да сме кучета-пазачи? Да формираме общественото мнение? Да защитаваме онеправдантите? Да намираме хубави истории? Да разпространяваме новини?”

Очевидните положителни отговори на всички тези въпроси ораторът допълни с ярки примери от практиката на корейските журналисти, обобщавайки с една фраза, под която биха могли да се подпишат колеги от цял свят:

Журналистиката не е лесна професия”

По темата за прословутите „фалшиви новини” Кенет Чой изрази мнение, изказвано често и у нас - че това не е никакво ново явление, че лъжи и манипулации е имало винаги, както е и имало и ще има и честни журналисти, които ги разобличават.

Изказвания и мнения на колеги от Гана, Кувейт, Узбекистан и др. допълниха дискусията от първия ден на конференцията.

Хубавото в начина на органзирането й от корейските ни домакини е, че тя продължава практически непрекъснато в последвалите дни, макар и в по-неформална среда - докато пътуваме с четири автобуса из различни градове на Република Корея и опознаваме различните й лица. Общуването, разговорите на професионални теми, дори споровете не секват нито за минута.

За съжаление, жестоката реалност на съвременния свят ни връхлетя и с трагичната вест за извършения на 3 април терористичен акт в метрото на Санкт Петербург - вест, която предизвика у мнозина спонтанни думи на подкрепа и солидарност с двамата колеги от Русия, които участват в конференцията.

Коорейските ни колеги са се погрижили за перфектна организация в

пътуванията ни из различни градове и провинции,

където голямата ни група винаги е посрещана на високо ниво. Обедите обикновено ги дават кметовете на градовете, които посещаваме, а вечерите - губернаторите на съответните провинции.

След като на 3 април в Сеул разгледахме комплекса на кралския дворец Кьонбокун и посетихме туристическия изложбен център K-Style-Hub (в него могат да се видят корейски „магии” - от храната до високите технологии), на 4 април потеглихме към два града, които ще домакинстват на зимните олимпийски игри догодина - Канин и Пьончанг. Там ни бяха показани впечатляващи стадиони за хокей и за фигурно пързаляне, както и ски писти.

На 5 април разгледахме град Суон с неговата историческа крепост и с уникалния му Музей на тоалетната. За 6 април е предвидено гостуване в южния мегаполис Пусан и запознаване с прочутия му филмов център, а в последния ден - на 7 април, ще сме в пристанищния Инчон.

Но за корейските красоти и забележителности ще разкажем в по-обширен репортаж в някой от следващите дни, след приключване на гостуването.

Снимки: Къдринка Къдринова

 

Сподели в
 

Няма по-радостна вест от тази - навръх Деня на българската писменост и слово да разберем за осъществяването на една радостна инициатива, която е съвместна между Съюза на българските журналисти и Съюза на журналистите на Тюменска област. Мозаечната иконата с ликовете на равноапостолните братя, направена по инициатива на двата съюза, е вече на стената на Абалакския манастир край Тоболск.

24.05.2017/18:21

„С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост.“

14.05.2017/13:23

Докато около Корейския полуостров продължават да хвърчат искри от военни закани, предлагаме мирен поглед към част от красотите на тази далечна и вече доста страдала от войната земя, с които се запознахме благодарение на Световната журналистическа конференция в Южна Корея. Вижте и много снимки тук!

18.04.2017/22:03

По време на Световната журналистическа конференция в Сеул двете представителки на СБЖ бяха обградени с внимание като знак от страна на домакините за това, колко високо оценяват сътрудничеството с нашия Съюз

15.04.2017/11:45

СБЖ участва с двама представители във форума, събрал в Сеул 90 журналисти от 65 страни. Темата за сигурността на невралгичния Корейски полуостров стана още по-остра с новото изстрелване на балистична ракета от КНДР в навечерието на решаваща среща между Доналд Тръмп и Си Цзинпин във Флорида

05.04.2017/22:18

 Събития в СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова изпрати писмо до председателите на журналистическите дружества на СБЖ, в което са описани възможностите за почивка на съюзните членове в Международния дом на журналистите във Варна през 2017 г.

26.05.2017 /17:52

По повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправи видеопоздравление до колегията

24.05.2017 /00:01

Изразява се дълбоко възмущение и недоумение от нотата на турското посолство до МВнР, в която нагло и безпочвено се заявява, че турската страна ще съди бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов, дългогодишен член на СБЖ, заради негови изявления в медиите по повод случващото се в Турция след референдума там от 16 април.

23.05.2017 /17:47

 Мнения

Уважаеми колеги от всички мобилни оператори по света и най-вече у нас. Декларирам на всеослушание: Аз не искам смартфон! Моля ви, не ми изпращайте никакви оферти. Па било то и за 1 /един/ лев.

25.04.2017 /08:20 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

„Заблуждава ни ослепяващо невежество. О, окаяни смъртни, отворете си очите!” Тези думи на Леонардо Да Винчи идват наум на фона на два актуални медийни сюжета - обвиненията между колеги от Нова телевизия и интригата между издателя на в. „Сега” и главния прокурор

20.04.2017 /14:40 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки