Начало
 
 

Руската модерна фотография в една изложба

06.04.2017 /19:06 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В галерията книжарница на Агенция „София-прес“ бе открита изложбата на фотографи от Националната асоциация на професионалистите във фотоиндустрията в Русия (НАПФ), чийто домакин е Българската асоциация на професионалните фотографи и с любезното съдействие на СБЖ, СБХ и Агенция „София прес“.

Уважаеми колеги, много ми е приятно, че в галерията книжарница на агенция „София прес“ имаме възможност да открием една много интересна изложба на фотографи от Русия – каза председателят на УС на СБЖ и на УС на Агенция „София прес“ Снежана Тодорова. - НАПФ е млада руска асоциация, обединяваща в редиците си специалисти от всички професии във фотоиндустрията. Основната й част е от професионални фотографи на изключително високо ниво, работещи в различни жанрове и области на фотографията – рекламата, портрети, архитектура, пейзаж, мода, файн арт и други. Много от тях са победители и финалисти в престижни световни фотоконкурси.“

За тяхната първа изложба в България са селектирани 25 фотографии, отразяващи най-добре вътрешния мироглед на членовете на асоциацията, като чрез образите се вижда и колективният портрет на руската модерна фотография. За да се стигне до конструирането на изложбата, всички, които са имали желанието да участват в нея, са минали през конкурс и след строга селекция се е стигнало до вече споменатите 25 снимки. Те са дело на Карен Кананян, Дмитрий Монаков, Никита Палюшкин, Алиса Геткина, Кристина Козулицина, Нина Кисельова, Григорий Горячов, Анатолий Бисинбаев, Дария Булавина и други.

 Председателят на Българската асоциация на професионалните фотографи Лили Йотова сподели, че е много развълнувана, представяйки първото международно събитие на асоциацията. Тя сподели,че с изложбата се слага начало на поредица от фотографски събития. Лили Йотова разказа за Българската асоциация на професионалните фотографи, която е създадена миналата година с цел да обедини фотографската общност и да работи за изграждането на положителен имидж на фотографите у нас, да повишава квалификацията им и да   създава международни контакти. Миналата година

българската и руската асоциации са подписали меморандум

за сътрудничество и първата им изява е изложбата в галерия книжарница „София прес“. А в Москва предстои изложба на български фотографи. Гост беше и почетният член на българската асоциация на професионалните фотографи доцентът по фотография в НБУ Петър Абаджиев. Той каза, че изпитва истинска радост, като гледа по стените на галерията съвременна фотография, която е на базата на модерните технологии. И без да отрича фотографията преди нас, той подчерта, че всички стъпват на нея, за да се стигне до тук днес. „Всички знаем, че от създаването си фотографията върви в две посоки – припомни доц. Абаджиев. – Едната е отразяването на реалната действителност, в където влиза великата фотожурналистика, която аз не подценявам, защото тя носи у себе си много социална информация и много емоции, но не винаги става изкуство. Втората посока е, при която на базата на реални образи, на идеите на фотографията, на чувствеността й, на изживяванията в момента се създават образи, които вече отиват в областта на истинското реално изкуство. Това около нас тук е фотографското изкуство. Фотография, която на мен лично страшно ми допада.“ Петър Абаджиев припомни,че всичко това е постигнато благодарение на съвременните постижения на цифровата фотография. В тази изложба всеки автор е представил по една снимка, които са блестящи истински фотографии и носят в себе си най-важното послание,идея и авторския образ, е убеден той. Носят израза на този, който ги е създал, а това е изкуството – да предадеш себе си чрез образи.  

Руските гости бяха приятно изненадани и развълнувани от сърдечното посрещане и че изложбата е предизвикала интерес несамо сред професионалистите, но и сред тези, които обичат фотографското изкуство. Нина Кисельова, която е председател на НАПФ, изрази надеждата, че в скоро време ще покажат и изкуството на българските фотографи. Тя разказа как са подготвяли изложбата и че са срещнали трудности, тъй като всички, участвали в конкурса, са на високо професионално ниво.

Снежана Тодорова съобщи, че на среща с руските гости са обсъдили бъдещи съвместни проекти, като някои от тях ще бъдат в контекста на 140-годишнина от Освобождението на България, която ще отбележим следващата година.

Особено радушно беше посрещнат Григорий Горячов – Белий Ден, който изрази своята любов към София и България, като няма желание да преувеличава значението на това събитие, но все пак в продължение на векове културните връзки между Русия и България никога не са били прекъсвани. Фотографът художник сподели своята надежда, че до няколко години фондът, който ще се разменя между двете страни, ще бъде не по-малък от фонда на Третяковската галерия.

Григорий Горячов е

фотохудожник със свой неповторим стил,

в който реалността се смесва с фантазията. В творбите си той виртуозно съчетава фотографията с графиката и създава уникални картини. По своето творчество Белий Ден силно се доближава до Тим Уокър, фотографът магьосник с хумор и въображение, който снима моделите на Vogue UK и има свой неповторим стил, излизащ далеч от рамките на фотографския жанров канон. И като че ли при Григорий е същото.

Григорий е учредител и директор развитие в НАПФ. носител е на много престижни международни награди и е автор на нашумелите проекти „13 фобии“, „КИNOпроби“, „13 звездни фобии“, „Усещане за жена“, който той създава вдъхновен от играта на Ал Пачино в едноименната култова лента. В проекта „Усещане за жена“ неговите високохудожествени фотографии представят жената в различни образи – на воин, вещица, вдовица, ласкателка, изкусителка, гадателка, сирена и други. За свои модели Белий Ден снима Тамара Гвердцители, Роза Сябитова, Анна Чапмани други.

Пред обектива му са заставали Валдис Пелш, Сергей Зверев, Виктория Боня,Лера Кудрявцева, Катя Лел, Тамара Гвердцители и други. Днес Белий Ден е запазена марка, която се е наложила благодарение на огромния екип, с който работи художникът фотограф.  

Когато го попитах защо Белий и защо Ден, Григорий се засмя и каза, че може би съм милионната, която го пита това и ми сподели, че това била скучна и дълга история. С една дума просто решил да е така.

В България е несамо заради изложбата в „София прес“, но и защото е член на журито на престижния конкурс VIPA 201, чиято първа церемония по награждаването на „Фотограф на годината“ е във VIVACOM Art Hall. За сайта на СБЖ руският фотограф сподели че за него е бил голям шанс да се запознае със забележителностите на нашата страна  посредством фотографиите на участниците в раздела „Най-красивите места на България“ на конкурса. „Все още съм под впечатленията от снимките – ми каза Григорий Горячов. – По принцип в България е много силно развита репортажната фотография.“ Той обаче ще остане верен и тук на своя основен жанр – fine art, и ще направи една фотосерия, като пред обектива му ще застанат, както той каза, звезди от небосклона на нашето изкуство. Белий Ден ще работи със Станислав Яневски – българина, снимал се в „Хари Потър“, Мария от Мери Бойс Бенд, фронтмена на „Д2“ Дидо и още няколко души, но засега не е съвсем ясно кои ще са те. Той вече се е запознал с някои особености на своите български фотогерои, но не винаги биографията може да е на помощ, защото в нея може да се напише каквото е угодно за нейния притежател. Най-важното е възприятието, което фотографът ще си изгради и какво ще му се хареса в него.

Григорий ми сподели, че се е влюбил в България още първия път, когато е дошъл, но не е от тези, които си падат по пътешествията. Него го интересуват преди всичко хората, които снима. Старае се да изучи дадена страна, в която се намира, чрез нейните жители. Така е и тук.

 

НИНА КИСЕЛЬОВА: ЗА МЕН НАЙ-ДОБРАТА СНИМКА Е ТАЗИ, КОЯТО ДОКОСВА ДУШАТА МИ

Нина Кисельова е учредител и председател на съвета на НАПФ. Професионален фотограф и член на Федерацията на европейските професионални фотографи FEP. Тя е един от известните фотографи, които работят в областта на интериора и архитектурата. Победител и финалист в много престижни конкурси, между които са и Sony World Photography Awards, TIFA, International Color Awards и други.

Тя разказа за сайта на СБЖ за дейността на НАПФ, за любовта си към градовете и сградите, които разказват история, и за тероризма.

Ще ви помоля, Нина Владимировна, да разкажете що за асоциация е тази, чийто председател сте вие?

Нашата организация се нарича Национална асоциация на професионалистите във фотоиндустрията. Тя е твърде млада – основахме я през есента на 2015 г., и нейни членове са несамо фотографи, а всички, които имат някакво отношение към фотоиндустрията. А като приоритет в нашата дейност преди всичко залагаме на това да помагаме на избралите всяка професия от фотоиндустрията в творческите им изяви и да получават достойно признание. Също така оказваме подкрепа на онези, които използват най-новите и модерни технологии и творческите разработки в областта в областта на фотоизкуството. Винаги ще сме насреща в реализацията на проекти и програми, които се подкрепят и от държавата.

Знаете, че да се направи една снимка е необходима несамо работата на фотографа, а и на стилисти, ретушори, модели. така че всички те могат да са членове на асоциацията ни. Разбира се, в основата й са фотографите и тази изложба, с която гостуваме в България, е нашата първа по рода си. Организирахме я, като взехме по една творба от всеки фотохудожник, и всичко това се случи с конкурс, в който взеха участие по-голямата част от нашите членове. С една дума, тази изложба е нашата визитна картичка.

Колко членове наброява НАПФ?

В момента сме някъде около 70 души. Вярно, това не е много, но нали разбирате,ние сме още в началото на пътя си.

Защо се решихте да направите тази организация? Кое наложи това и с какво сте в помощ на професионалистите фотографи?

Работата е в това, че в момента в Русия, а вероятно и в други страни, не е добре организиран пазарът на фотографията. И ние решихме да обединим професионалистите в тази област, които живеят и се издържат от фотографията. Смешно е, когато някой си купи апарат и веднага започва да твърди, че е фотограф. За да си професионалист, на първо място е необходимо да имаш особен поглед и талант, а също така трябва и да се учиш на това и да трупаш майсторство. Ние приемаме хора, достигнали определено ниво на развитие и могат да отговарят и гарантират за работата си. С една дума, ако някой е направил снимки по поръчка на даден клиент, то той си носи отговорността за тях.

Нашата асоциация има желанието да помага да се развиват тези, които са майстори в своя занаят. Ние задължително ще си сътрудничим с различни правни субекти, с държавни структури, за да ни подкрепят и те, а това е и нашата основна задача.

А някакви социални функции имате ли?

Разбира се обмисляме и този аспект. Предвиждаме да организираме социални проекти, но в момента сме в процес на изграждането на асоциацията и поради това още не сме мислили повече за социалните ни функции. Но нима тази изложба, с която гостуваме в България, не е социален проект? Открихме я тук, за да могат българските зрители да научат за такива прекрасни фотохудожници, каквито са участващите в нея.

Това първа изложба ли е?

За първи път я показахме от 11 до 14 март в Португалия,  в град Санта Мария да Фейра, по време на фотографско изложение, което се състоя там, а сега е у вас. Това е нашата първа изложба.

Както всяка такава изложба и вашата вероятно има своето си послание. Какво е то?

На първо място тя е адресирана да се запознаем с вас и да покажем нашите известни и добри фотохудожници.  

Сътрудничите ли си с медиите в Русия?

Разбира се. Засега не чак толкова активно и все още търсим партньори сред тях. В момента работим много добре със сп. „Руско фото“.

А вие, Нина, като фотограф в каква област работите и в какви жанрове?

Преди всичко работя в областта снимане на архитектура и интериор. Чувствам се прекрасно, когато правя снимки на някой апартамент. Обикновено клиентите ми искат да го продадат, но когато вляза в него, първото, което веднага ми идва наум, е дали аз самата бих искала да живея в този дом. Опитвам се да си представя как живеят в него хората. Преди да започна работа, винаги разговарям с домакините и ги моля да им разкажат кой е живял тук преди тях, как те се чувстват, добре ли живеят под този покрив. За мен това е много интересно и ми помага в работата ми. Тоест за мен е много важна историята на жилището. Всеки дом си носи своето си настроение и дух.

А сградите, които фотографирате? Те какви приказки ви разказват?

Страшно обичам да фотографирам архитектурни обекти, защото всяка една сграда практически е произведение на изкуството. Има такива, които ми звучат като музика. Не бих могла да ви го обясня, но когато снимам архитектурни обекти, изпитвам голямо вдъхновение. Но да ви призная, вдъхновението ми зависи от настроението ми и на какво място се намира дадена сграда. Много харесвам старите райони, ако, разбира се, са добре запазени в първоначалния си вид. Тогава някак си сякаш попадам в центъра на историята. Тези сгради сякаш ми разказват своето битие. Но също така обичам да фотографирам и съвременни модерни постройки. Например в Париж снимах един от модерните райони на града – Дефанс, който наричат Парижкия Манхатън. Там всичко е от стъкло и бетон, но на мен страшно ми допадна, че той е далеч от центъра, почти извън града. И когато са го строили, не са унищожили нищо от старата архитектура в града. В Москва също построи ха Moscow-city, но този район никак не ми е по вкуса, защото някак си като че ли не е на мястото си. Но все пак е истинско щастие, че успяха да запазят старинните сгради в нашата столица, защото те несамо изглеждат различно и красиво, но и разказват на хората своята си история, а това им помага да ги съхранят.

Привличат ли да разкажете, чрез фотографии историята на красивите древни руски градчета, като Кижи например?

О, разбира се, че ме привличат много! Миналото лято бяхме в Суздал и снимахме. Там архитектурата е уникална и човек не би могъл да не се влюби в тези красиви градчета.

В края на разговора ни бихте ли казали как приемате папараците?

Папараците ли? О, това е особена професия. Това са хора погълнати от нея. Разбира се, на звездите не им е много приятно да са постоянно под прицела на обективите им. Като фотограф напълно ги разбирам, та нали с това те си вадят хляба, а и понякога една тяхна снимка може да стане световен хит.

За вас коя снимка е най-добра?Според фотохроникьорът на „Бийтълс“ Хари Бенсън това е тази, която се продава най-скъпо.

За мен най-добрата снимка е тази, която докосва душата ми.

 

Снимки Иван Василев и архив

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки