Начало
 
 

Норвежка журналистка издаде на немски „Советистан“

11.04.2017 /09:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Норвежката журналистика по време на тв предаване в Германия за представяне на кникага й

Излязлата на немски език книга „Советистан“ на норвежката журналистка Ерика Фатланд, й гарантира участие в поредица от телевизионни (дискусионни) предавания. 34-годишната журналистка, която определено младее на външен вид и перфектно говори руски език, е предприела доста рисково, но интересно пътешествие в пет от бившите съветски републики.

Представяйки се за „любознателна студентка“, за да не й бъде отказана журналистическа виза, тя влиза във вече независимите републики Туркменистан, Узбекистан, Киркизстан, Таджикистан и Казахстан почти инкогнито. Това от една страна й дава възможност за по-свободно придвижване в постсъветските републики, които са много далече от свободата на словото и спазване на демократичните принципи на правовите държави.

Но норвежката, попаднала в Централна Азия, подхожда с истинско журналистическо любопитство към всичко, до което успява да се добере. Пред германските си колеги тя разказа с живо чувство за хумор за пълното разминаване в представите на западноевропееца и постсъветския човек от централноазиатските републики – от ежедневните неща до представите за света, човечеството и демокрацията.

Германският превод на книгата „Советистан“ не цели да (пре)открие бившите съветски републики, получили независимост, но останали много назад в развитието си. Тя трябва да покаже на германския читател погледа на западноевропееца към живота в Азия.

Ерика Фатланд се справя перфектно със задачата си. Самата тя призна, че владеенето на руски език се е оказало ключовият фактор в установяването на контакт с хората на место, за разговорите, водени с тях и с представителите на държавните институции. Журналистката

е написала нетипичните за журналистически пътеписи петстотин страници

за най-закритите от постсъветските републики. С доста тънко чувство за хумор разказва за сблъсъка си с оборудваните с климатици, но не и хора, спирки на градския транспорт в столиците на някои от републиките, за култа към личността на бивши и настоящи държавни ръководители, за мантрите, използвани от обикновените хора в прослава на президента на съответната република. Тя нарича огромните паметници, част от култа към личността, от който в Централна Азия изобщо не са се отказали, „мраморни ужастики“.

Не само за норвежката, но и за всеки средностатистически човек, расъл в държава с демократични ценности, отказът да се снимат държавни сгради поради „стратегически съображения за националната сигурност“ остават неразбираеми. Същевременно за западноевропееца остават неразбираеми безплатните ток, газ, сол и (почти) бензин… Както и междуетническите конфликти, които могат да избухнат от най-малката кавга между племената в тези републики или за екологическата катастрофа, при която на практика живеят там хората.

За журналистката Ерика Фатланд обаче остава неразбираем факта как така никоя от националните медии в съответната държава не съобщава за гафове, станали с президенти или министър-председатели, за които цялото общество знае и шушука. При представяне пред германските зрители обаче норвежката журналистка не пропусна да отбележи, че същите тези републики, които е посетила, са преди Северна Корея по места в списъка по свобода на медиите. Или на първите отзад напред от 180 страни в света….

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки