Начало
 
 

Симпозиум събира за 35 дни скулптури в Плевен

12.04.2017 /09:54 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поне бял мрамор все още имаме достатъчно в България

Първото издание на Международния симпозиум по скулптура „Плевен” ще започне на 1 септември тази година и ще продължи 35 дни. Темата е свободна. В това време петима автори - участници ще творят в базата на общинска фирма „Паркстрой” до Туристическия дом в парк „Кайлъка”.

Това стана ясно на пресконференция, в която участваха Стефка Григорова, началник-отдел „Култура” в Община Плевен, проф. Кирил Мескин, Иван Велчев–Йово и Мирослав Минчев, представители на Съюза на българските художници (СБХ). Двамата си и членове на СБЖ.

В симпозиума са поканени да участват скулптори от страната и цял свят. Жури от 5-има експерти, назначено със заповед на кмета на Община Плевен, ще извършва селекцията на кандидатите.

В състава на журито влизат: трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на Съюза нва художниците в Плевен, и представител на общината. За целите на пленера всеки от одобрените петима кандидати ще работи с бял мрамор, добит по специална технология от кариери в Пирин. Всеки, който проявява интерес и иска да наблюдава творческия процес, може да посети работната площадка и да общува с авторите.

Община Плевен осигурява финансиране в размер на 80 000 лв. за симпозиума, в които влизат подготовката на работната площадка, техническото й оборудване, пълният пансион на творците и пътните им разходи, както и хонорар за всеки от скулпторите.

Заявете до 30 април участието си

Творбите са предназначени за естетизация на градската среда и остават собственост на Община Плевен, като се запазват авторските права на творците. Комисия от художници, архитекти и скулптори прави в момента оглед на места, където могат да бъдат разположени създадените по време на смпозиума творби.

Срокът за подаване на документи за участие е 30 април 2017 г. Кандидатите трябва да изпратят формуляр за участие по образец, проект на произведението в рисунки или снимки, обяснителна записка за проекта, творческа биография и до 5 броя снимки на реализирани проекти.

Кандидатстването се извършва на хартиен носител в Центъра за административно обслужване на граждани на адрес: 5800 Плевен, пл. „Възраждане” № 4 или по електронен път на e-mail: kultura@pleven.bg. Журито ще определи кои ще са петимата автори, които ще участват, до 15 май, а обявяването им ще е до 20 май 2017 г.

Симпозиумът ще се провежда през 2 години. „Стараем се цялостната подготовка да е извършена само и единствено от плевенчани. Всяко нещо, което се прави за първи път, е трудно, но се надяваме да положим основите на една добра традиция”, каза още началникът на отдел „Култура” в общината Стефка Григорова.


 

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки