Начало
 
 

200 чужди журналисти са в КНДР за „Деня на слънцето” - дали са „жив щит”?

15.04.2017 /13:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Южнокорейската телевизия излъчи кадри от военния парад в Пхенян, столицата на съседната КНДР

Рязкото изостряне на напрежението на Корейския полуостров с американските закани за превантивен удар по севернокорейските ядрени инсталации и с острия отговор на Пхенян, че е готов за война, подклаждат тревогите по цял свят за висок риск от военен сблъсък с тежки последици за цялото човечество

Като „Ден на слънцето” се празнува ежегодно в Северна Корея 15 април - рождения ден на основателя на Корейската народнодемократична република (КНДР) и неин пръв ръководител Ким Ир Сен. Тази година тържествата са особено помпозни, защото се навършват 105 години от неговото рождение. По този повод в страната бяха поканени около 200 чужди журналисти - доста рядко явление за иначе не особено отворената към чужденците страна.

В много световни медии този факт се свързва и с другото тревожещо цял свят обстоятелство - рязкото изостряне на напрежението на Корейскя полуостров покрай американските закани за превантивен удар по севернокорейските ядрени инсталации и острия отговор на Пхенян, че е готов за война.

Главно в американски медии упорито се тиражира очакването, че в чест на юбилея на Ким Ир Сен КНДР може да извърши нов ядрен опит. А това ще бъде прието като открито предизвикателство от президента на САЩ Доналд Тръмп, който вече нееднократно декларирира, че „Северна Корея си търси белята”, продължавайки своята ядрена и ракетна програма.

Широко обсъждана е вероятността

Тръмп да нанесе превантивен военен удар

по севернокорейските ядрени и ракетни инсталации и точно през тази призма се разглежда приближаването до Корейския полуостров на цяла армада от американски военни кораби начело със самолетоносача „Карл Винсън”. Подобен удар би се мотивирал с риска севернокорейски ракети вече да могат да достигат с ядрени бойни глави тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

Такова развитие на събитията обаче крие огромен риск за световния мир и вече масово се говори за ряско нараснала опасност от трета световна война. При военно развитие отгоговорът на Пхенян няма да закъснее и дори и да не достигне американска територия, със сигурност тежко ще порази съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония. Освен това в непосредствена близост са и Китай, и Русия, което вече е достатъчно стряскаща аларма за опасен глобален конфликт.

Ето защо присъствието на около 200 чуждестранни журналисти в настоящия момент в КНДР се разглежда от много медии като своеобразен „жив щит” за Пхенян, като някаква

евентуална предпазна мярка срещу военни действия на САЩ.

В същото време в последните дни в много световни медии се множат тревожни коментари за рязък завой във външната политика на САЩ към военни решения. Като доказателство се сочи неотдавнашният американски ракетен удар по веонновъздушна база в Сирия, както и буквално вчера хвърлената американска „супербомба” над позиции на радикални ислямисти в Афганистан. Всяко от тези действия може да се оспори и да се квалифицира като непропорционално. Обяснението, което намират много коментатори, е, че с тази демонстрация на военни мускули Тръмп цели да покаже решимост и да сплаши Северна Корея, за да я принуди да свие своята ядрена и ракетна програма. Такава игра обаче носи и безкрайно много рискове дори от случайно пламване на искра, която

може да подпали световен пожар.

Никой не знае също дали фактът, че в КНДР в момента се намират около 200 чуждестранни кореспонденти може да изиграе някаква възпираща роля за набъбващия военен конфликт.

Според южнокорейската агенция Yonhap за последен път в Северна Корея е имало масово гостуване на чужди журналисти през май миналата година - за отразяване на конгрес на управляващата Трудова партия на Корея. Агенцията споменава и още няколко подобни случаи - 2012 г., по време на изстрелването на космическия парата „Кванменсон” („Сияеща звезда”), 2013 г., по повод 60-годишнината от края на Корейската война, и 2015 г., във връзка със 70-годишнината на Трудовата партия на Корея.

Сред поканените сега в КНДР около 200 журналисти са екипи на американските CNN и AP, на японската телевизия NHK, на руската агенция РИА „Новости”, на испанския в. „Ел Паис” и т.н. Всички кореспонденти са пристигнали в Пхенян от Пекин с рейс на севернокорейската авиокомпания „Корьо” и са настанени в хотелите „Корьо” и „Янгакто” в столицата на КНДР.

За журналистите вече е било организирано отразяване на откриването на нов жилищен квартал от севернокорейския лидер Ким Чен Ън, разглеждане на забележителностите и най-важното - присъствие на

състоялия се днес военен парад

в чест на 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен. На парада всички коресподнети можаха да видят, заснемат и предадат за своите медии образци от най-новите севернокорейски оръжия, включително ракети за изстрелване от подводници.

Преди два дни Ройтерс съобщи, че поканените в Пхенян журналисти са били предупредени от домакините си на 12 април да се подготвят за „голямо и важно събитие”, без да се уточнява какво именно. Около това предупреждение също се изградиха спекулации дали не става дума за подготвян ядрен опит, който може да послужи за детонатор на импулсивна реакция от страна на Тръмп.

 

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки