Начало
 
 

3. Пьончанг се готви за зимна Олимпиада. Сеул, Пусан, Инчон омайват с традиция и футуризъм

18.04.2017 /22:03 | Автор : Къдринка Къдринова, Сеул-София | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Млада корейка в традиционната носия ханбок в двореца Кьонбокун в Сеул

Докато около Корейския полуостров продължават да хвърчат искри от военни закани, предлагаме мирен поглед към част от красотите на тази далечна и вече доста страдала от войната земя, с които се запознахме благодарение на Световната журналистическа конференция в Южна Корея. Вижте и много снимки тук!

Световната журналистическа конференция, която бе организирана от 3 до 8 април от Журналистическата асоциация на Корея (ЖАК)  в Сеул и в още няколко южнокорейски градове, даде възможност на около 90-те участници от над 60 страни не само да дискутират важни теми като приноса на медиите за световния мир, но и да опознаят много от красотите на Южна Корея.

СБЖ бе представен от отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова и от журналистката Елена Фучеджиева от Global Frame/”Господари на ефира”.

За деловата част от работата на форума и за приноса на ЖАК вече разказахме в две предходни публикации.

Виж: http://sbj-bg.eu/index.php?t=35080

1. Мирът е във фокуса на Световна журналистическа конференция в Южна Корея

Виж: http://sbj-bg.eu/index.php?t=35172

2. Джунг Кю Сунг: Журналистическата асоциация на Корея е щастлива с приятелството със СБЖ

Тук предлагаме на читателите репортаж за пътуванията из различни южнокорейски градове и провинции, осъществени през петте дни на конференцията.

Първата спирка на представителния международен форум, който даде възможност на журналисти от цял свят да общуват и да обсъждат важни въпроси в динамична и отворена атмосфера, беше над 10-милионната столица Сеул. Всъщност градът е  център на

Сеулския национален столичен район, който обхваща 24,5 милиона души,

включвайки също съседния около 3-милионен Инчон с неговото пристанище на Жълто море и с международното летище, обслужващо столицата. Де факто около 50% от цялото 51-милионно население на Южна Корея живее в столичната метрополия.

Добре е да се спомене, че при това досто многобройно население територията на Република Корея е малко по-малка от българската - 100 210 кв. км... 

Провинцията, в която е разположен Сеул, се казва Кьонги-до и на север тя опира до границата със Северна Корея.

През южнокороейската столица преминава широката близо километър река Хан-ган, а в северната част на града се издига планината Нам-сан.

Територията на Сеул е била населена от древни времена и много нашественици - главно китайци и японци - са го владяли, защото чрез контрола над река Хан като ключова транспротна връзка са можели да контролират целия полуостров.

Най-много следи е оставила управлявалата от 1392 до 1897 г. династия на Кралство Чосон. Посетихме един от главните дворци на тази династия, разположен  самия център на Сеул -

Кьонбокун. Това е най-големият от дворците, издигнат по време на Чосон -

разполага със 7 700 помещения, разположени в 500 сгради на площ от 400 хектара.

При японското нашествие през 1592-1598 г. дворецът е поразен от пожар и за около три века е изоставен. Принц Гънг го възстановява едва през 1867 г. Но Японската империя пак започва да го разрушава още от началото на ХХ век и на мястото му издига японски колониален щаб. Корея е японска колония от 1910 г. до края на Втората световна война. В сегашния си вид Кьонбокун е възстановен напълно едва през 1990 г.

Днес това е любимо място за местни и чужди туристи. На всички чужденци веднага прави впечатление, че из широките пространства на двореца е пълно с разхождащи се

млади корейки и корейци, облечени в местната носия ханбок,

която особено в дамския си вариант е изключително живописна и прилича на феерична бална рокля. Оказва се, че всеки може да си наеме срещу равностойността на 10 долара такава носия и ако влезе да се разхожда с нея из двореца, тогава входът му е безплатен.

Всички чужденци, естествено, в захлас щракат с апаратчетата си една от друга все по-красиви корейски хубавици в разноцветни ханбок на фона на фините архитектурни извивки на Кьонбокун, органично вписани по всички азиатски норми в омиротворяващата околна природна картина. Минаваме през Гуанхуамун - главната порта на двореца, през Гънчонгчон - Тронната зала, през Гьонхору - тържествената зала за приеми на изкуствен остров сред едно езеро, през Гьотечон - покоите на кралицата...

Наред със старинното си лице Сеул ни предлага и модерния си образ. По улична архитектура градът, който се счита за един от най-важните търговски и финансови центрове в света, силно наподобява някой американски мегаполис. Почти всяка кола в трафика е „Хюндай”, а първенец по влияние в националното развитие е „Самсунг”. Електрониката е навсякъде и във всичко, дори в тоалетните (за което ще стане дума и по-нататък), а за старите телефонни апаратчета отпреди ерата на смартфоните тук изобщо няма сигнал.

Домакините ни организираха

посещение в съвременен интерактивен център,

в който на всеки етаж гостите могат да се докоснат до различни аспекти на корейската култура. Например, до местната храна (показана в развитието и многообразието й, включително чрез симулация на старинни сеячи на малки екранчета) или до традицията в изработката на носията ханбок.

Но най-голямо оживление предизвика етажът с очила за виртуална реалност и с кабинки, в които можеш да се „снимаш” си изскачаща уж до теб холограма на някоя световна звезда на корейската поп-култура - да печем, с изпълнителя на „Гангам стайл”.

Всички обеди и вечери по време на конференцията ни бяха давани от най-високопоставени представители на местната власт. В първия ден домакин на обеда ни беше Ан Чонг Хе, зам.-министър на външните работи, а на вечерята - изпълнителният директор на Корейската организация по туризъм Чанг Су Джунг.

Вторият ден на Световната журналистическа конференция бе посветен на опознаването на две важни дестинации, които

ще посрещат участниците в зимните олимпийски игри през 2018 г. - град Канин и община Пьончанг.

Официално домакин на игрите  ще е планинската община Пьонгчанг, но част от обектите са край 200-хилядния град Канин, който е разположен на Японско море и се слави като притегателен морски курорт, плавно преминаващ към вътрешността си в планински ландшафт.

Домакините ни с гордост показаха впечатляващи зали за зимни спортове, които вече са успели да издигнат и дори да изпробват в редица състезания. Такава е например завършената през декември м.г. ледена арена край Канин, предназначена за състезания по фигурно пързаляне и шорт-трек. Тя носи името на близкото езеро Кьонпхо. Поетите казват за този район на Корея, че тук можеш пет пъти да видиш луната - ведъж в небето, втори път в езерото Кьонпхо, трети път в морето, четвърти път в чашата с питието ти и пети път в очите на любимия...

Ние пък точно на влизане в ледената арена „Кьонпхо” се огледахме във веселите погледи на двата символа на предстоящата догодина зимна олимпиада -

бялото тигърче Соохоранг и черното мече Бандаби.

Облечени в техните костюми доброволци с радост се снимаха с цялата пъстронародна журналистическа компания. Впрочем, Соохоранг олицетворява същинската Олимпиада, а Бандаби ще вдъхновява паралимпийските игри.

След „Кьонпхо” посетихме и разположения по съседство леден стадион за хокей с впечатляващия му футуристичен покрив, наподобяващ именно хокейна каска.

Обедът, даден ни от кмета на Канин - Миеонг Ни Чой, беше съпроводен от ефектна презентация за красотите на града и неговите околности, както и за олимпийската му подготовка.

По пътя към следващите притегателни точки - планинските курорти на община Пьончанг, спряхме и в

очарователния архитектурен резерват Сеонгйоджанг,

построен през 1703 г. и съхранил типични резиденциални сгради на висшата класа от времето на династията Чосон.

Разбира се, след като навлязохме в Пьончанг и се изкачихме към по-хладните му планински висини, разгледахме съоръженията за ски спускания и ски скокове, подготвени за идната зимна олимпиада. Пьончанг е в сърцето на планината Тхебескан.

Бяхме настанени във

високопланинския курорт Алпенсия,

който ще посреща олимпийците догодина. Името на курорта, който разполага с 6 писти за ски и за сноуборд, идва от съчетанието на алпийското внушение и на наименованието на континента Азия. Мащабното строителство съзнателно наподобява именно алпийска архитектура. Алпенсия функционира от 2011 г.

Красотите на Пьончанг и подготовката за Олимпиадата догодина бяха в основата на презентацията на вечерята, дадена ни от губернатора на общината Мун Сун Чой, който се оказа, че е бил журналист.

„Моля,

не бъркайте никога Пьончанг с Пьонянг

(английсакта транскрибция на севернокорейската столица Пхенян - б.а.),” настойчиво ни предупреди Мун Сун Чой, разказвайки за африкански спортен журналист, който погрешка си взел билет за Пьонянг (Пхенян) вместо за Пьончанг. Там 5 часа бил разпитван защо иска да влезе в КНДР без да има предварително разрешение и накрая, преди да го експулсират, го глобили с 5000 долара. „Това никога няма да ви се случи, ако дойдете в Пьончанг,” професионално обобщи колегата и губернатор Мун Сун Чой.

Провинцията, в която са разположени Каанин и Пьончанг, се казва Кануън-до и също граничи на север със Северна Корея. Там минава и прословутата Демилитаризирана зона, в която заради липсата на човешки дейности е станала естествен екорезерват за многбройни животински и растителни видове.

Третият ден от пътешествието ни бе посветен на

опознаването на град Суон,

понякога наричан у нас и Сувон. Той е разположен на 30 км от Сеул и жителите му са около 1,2 милиона. В него има 14 университета, тук е и изследователският център на „Самсунг”, а също и най-известният южнокорейски футболен отбор „Суон Самсунг Блуингс”.

Суон е прочут с крепостта си Хвасомун, която се наложи да разглеждаме под проливен дъжд. Крепостта е строена през 1794-1796 г. и е известна с това, че крал Чонджо я е издигнал, за да положи там останките на баща си, а също така е организирал в нея голямо празненство за рождения ден на майка си. През 1997 г. Хвамосун е внесена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно-историческо наследство. Архитектурно крепостта съчетава в себе си източния и западния стил, което я прави единствена по рода й в Корея. Към нея функционира и цял музей с ефектни възстановки и макети на старинния живот в Суон.

Но най-уникален в този град е

музеят на... тоалетната, известен като „Мистър Тоалетна”.

Това е една внушителна сграда във формата на тоалетна чиния, заобиколена от малък парк, в който са пръснати скулптури, натуралистично изобразяващи ходене по малка и голяма нужда, включително историческото развитие на тази „дейност” в корейската битова култура.

Създател на музея е бившият кмет на Суон - Сим Че Дък, който става известен с въпросното прозвище „Мистър Тоалетна”. Идеята му хрумва по време на Световното футболно първенство в Южна Корея през 2002 г., но по същество започва да я реализира пет години по-късно. През 2007 г. той събаря дотогавашната си къща и на нейно място издига въпросната сграда във форма на тоалетна чиния.

За да събере средства за изграждането й като музей, предлага на желаещите нощувки в необичайната постройка за по 50 000 долара на вечер. Удивителното е, че мераклии не липсват. През 2009 г. Сим Че Дък, който междувременно е станал оновател и първи председател на Световната тоалетна асоциация, дарява творението си на градската администрация на Суон и скоро след това умира.

Музеят „Мистър Тоалетна” е открит през 2010 г. и оттогава буди огромен интерес, като в него с възпитателна цел редовно се водят на организирани посещения деца от детски градини и училища. В корейската култура облекчаването на организма е също толкова важно, колкото и храненето. А бързото технологично развитие на страната е довело и до истинска революция в тоалетните. Освен че те са удивително чисти,

тоалетните чинии навсякъде са снабдени с електронни устройства,

които затоплят дъската за сядане до пожеланата температура, автоматично я изчистват, пускат по-силни или по-слаби и насочени в различни посоки фонтанчета за изплакване на интимните места на ползвателя според пола му и т.н.

Обядът в Суон ни беше даден от кмета на града Тае Юнг Йеом, а вечерята - от губернатора на провинцията Кьонги-до, в която е разположен и Суон, и Сеул.

Четвъртият ден на нашата пътуваща Световна журналистическа конференция започна с пътешествие със свърхскоростната железница KTX. С нея прекосихме по диагонал цяла Южна Корея, за да се окажем след три часа в разположения в югоизточния край на страната 4,6-милионен мегаполис Пусан, разстлал се по живописното крайбрежие на Корейския проток между Жълто и Японско море.

Уви, времето бе немилостиво към нас и случихме дъждовен и мъглив ден. Затова не можахме истински да се насладим на гледките, които предлага Пусан не само с модерната си архитектура, но и с живописните гънки на залива си. Градът се слави като „лятната столица” на Южна Корея, защото там търсят разтуха през отпуската си много от жителите на страната.

Е, отделен въпрос е, че корейската корпоративна култура смята за „неприлично” изобщо да се ползва отпуска - не дай боже шефът и колегите да те сметнат за недостатъчно трудолюбив и всеотдаен към компанията.... Приемливи са най-много 3-4 дни „разпускане”.

Пусан е бил и реална столица на южнокорейските власти по време на Корейската война

(1950-1953 г.), когато силите на Севера, подкрепени от Китай, са ги изтласкали именно до Пусан. Градът тогава е бил и основна база на американските войски, намесили се в конфликта под „шапката” на ООН.

Организаторите на Световната журналистическа конференция ни заведоха на посещение на Мемориалното гробище на ООН в Пусан. Там са погребани главно американски войници, защото те са били и мнозинство в силите на ООН, които воюват срещу силите на Севера в Корейската война. Но има и представители на други държави като Аржентина, Великобритания, Гърция, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Турция, Франция и т.н.

Гробището, в което са погребани 2300 души, е създадено от ООН през 1951 г. и днес се стопанисва от международна комисия, в която са представени 11 държави. Информационният филм, който ни прожектираха в музея към гробището, беше зареден с послания за мир и припомняше, че всеки загинал войник е имал и майка, покъртена от гибелта му...

Въпреки лошото време, предвидената в програмата ни

разходка с корабче из залива на Пусан

не бе отменена, така че все пак имахме възможност да направим панорамни снимки към ефектното крайбрежие и прекосяващия част от залива красив мост, макар и намокрени от дъжда и люшкани от вълнението.

Разгледахме и едно от най-емблематичните места на града - Пусанския филмов център, чиято футуристична конструкция зашеметява. Там се провежда Пусанският кинофестивал, който е един от най-прочутите и престижни в Азия, а и в света. Церемонията и разходките по червения килим на звездите на корейското, азиатското и световното кино по нищо не отстъпват на холивудските, обясниха ни домакините.

Обядът в Пусан ни бе даден от изпълнителния директор на туристическата организация в града Джунг Во Сим, а вечерята - от кмета на Пусан Бйеонг Соо Сео. Презентацията на града бе съпроводена с

ефектно изпълнение на традиционни корейски танци.

На сутринта, напускайки Пусан с открити туристически автобуси по посока към гарата, имахме шанса все пак да се порадваме на слънчево време и видим града в целия му блясък.

Потеглихме с KTX в обратна посока и след три часа слязохме на импозантната гара на 350-хилядния град Куанмьон, който е сателит на Сеул. Заведоха ни на обяд в залата за приеми на гарата (да, има и такава!), където със сърдечно приветствие към нас се обърна кметът на Куанмьон - Ки Дае Янг. Той също се оказа бивш журналист, при това нееднократно отличаван с високи професионални награди.

Ки Дае Янг вдъхновено разказа за амбициите си за развитие на града, като акцентира върху

идеята за Евроазиатска трансконтинентална железница,

която да тръгва от Куанмьон, да прекосява Северна Корея, Китай, Русия, Европа и да достига до Великобритания.

Кметът горещо ни препоръча и включеното в нашата програма посещение на бивша златна мина край Куанмьон. Наистина, скоро след обяда се убедихме, че разглеждането й си заслужава. Тя е превърната в атрактивна „пещера” със светлинно шоу вътре, с приказни герои в нишите, с подземен аквариум, със специална секция за окачване на „златни” плочки, на които всеки посетител може да запише съкровените си желания и да очаква после изпълнението им, гарантирано от подземните духове...

Втората половина на следобеда в същия ден бе посветена на разглеждане на

Свободната икономическа зона на град Инчон - квартала Сонгдо,

ширнал се със своята модерна архтектура и с новия си зелен парк край инчонската брегова линия. Панорамната гледка се откри пред очите ни от 35-ия етаж на небостъргача, наречен Кулата на IBS в Свободната икономическа зона. По права линия той е точно срещу 308-метровата Търговска кула на Североизточна Азия - най-високата засега сграда в Южна Корея.

Високотехнологичните системи на целия Сонгдо са свързани помежду си. Тук живеят 75 000 души, а 300 000 са приходящите служители. Около 10% от територията на „Зеления умен град”, както също наричат Сонгдо, е заета от все още доизграждания парк, който дава възможност „да се диша” сред далеч разпилените един от друг небостъргачи. Артистичното зелено пространство е обичано място за разходки на млади двойки и на домашни любимци.

Денят завърши с още една колоритна разходка - из Китайския квартал на Инчон, който обгръща посетителите с аромати и цветове от безбройните сергии, претрупаните магазини и шумните улици.

Последната вечер бе за оживена размяна на контакти между участниците от различни страни и за сърдечни благодарности към старателните ни домакини от Журналистическата асоциация на Корея, осигурили ни тази изключителна възможност да опознаем старининя, модерния и вечния образ на страната им...

Снимки: Къдринка Къдринова

Сподели в
 

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

Една древна корейска мъдрост гласи, че хората със сродни убеждения ще станат приятели още на първата среща, а онези с различни убеждения няма да се сприятелят дори и след хиляди срещи. Че СБЖ и Асоциацията на корейските журналисти (АКЖ) са вече добри приятели показа и поредното гостуване у нас на представители на организацията от Република Корея. Като добри стари приятели бяха посрещнати президентът на АКЖ Джинг Кю Сунг и неговите колеги Канг Хи, Ким Дае Хви, Ким Донг Хоон и Ким Джин Хо от председателя на СБЖ Снежана Тодорова и представители на български медии.

11.07.2019/16:17

В началото на юли в Москва се състоя ІІ Международен форум „За развитие на парламентаризма“, в който взе участие председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, по специална покана от страна на организаторите на събитието и лично от председателя на Организационния комитет журналиста Пьотър Толстой. А делегацията от българския парламент бе водена от зам.-председателя на НС Емил Христов. Инициатори на събитието са Държавната Дума и Федералното събрание на РФ.

06.07.2019/19:35

Ту Сюесон, директор на Китайския културен център в София, обявява началото на Дните на китайската култура в София на 24 юни.

22.06.2019/11:13

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки