Начало
 
 

МФЖ стартира кампания за равнопоставеност на половете в журналистическата професия

23.04.2017 /19:36 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистките по света често са под двоен натиск - и заради работата си в медиите, и заради половата си принадлежност

Кампанията за предотвратяване на насилието по полов признак и отстояването на равнопоставеността между мъжете и жените журналисти ще е приоритет на МФЖ през 2017-2018 г., сочи в писмо до организациите членки на Федерацията нейният зам.-генерален секретар Джереми Диър.

Той призовава цялата колегия да се присъедини към кампанията на Международната федерация на журналистите в подкрепата на  Конвенцията за прекратяване на насилието на работното място и по-специално - на насилието, основано на половите различия. Съветът на директорите на Съвместната парламентарна асамблея  на МФЖ и Съветът по равнопоставеност на половете са одобрили и подкрепят тази  кампания като приоритет за 2017-2018 г.

За целта  ще бъде създаден специализирана рубрика в сайта на МФЖ, на която ще може да се види цялата информация  по темата, както и дейността в тази сфера на отделните асоциации и съюзи – брифинги пресконференции, факти и данни, лобистки мнения и различни графики. Всички видове дейности на отделните  журналистически съюзи  във връзка с  кампанията, ще бъдат публикувани на сайта на Федерацията.

Насилието въз основа различието в половете е едно от най-разпространените и допускани нарушения на човешките права.

Над  35% от жените по света са преживели физическо и/или сексуално насилие. Между 40% и 50% от жените са подложени на различни форми на сексуален тормоз на работното място.

Насилието въз основа на половите различия е проява на неравностойни властови отношения между жените и мъжете. На работното място, както и в обществото, това насилие може да се прояви под различни форми,  като например:

- Физическо нападение, включително изнасилване;

- Словесни заплахи за насилие, включително и онлайн;

- Тормоз – психологически или физически, заплахи и сплащвания;

- Сексуален тормоз.

Рискът от излагане на насилие е доста голям и в журналистиката, и в медиите, особено когато колегите работят на неформални договори или положението им е несигурно,  когато заплатите  им са ниски, или когато на работещите е забранено да участват в синдикати.

Журналистиката може да бъде опасна професия.

За да си вършат работата,  журналистите попадат в различни  опасни ситуации -  войни, конфликти и природни бедствия. А когато работят по отделни случаи на корупция, нарушения на човешките права и политически “игри”, те  често понасят гнева на най-силните в обществото.

Редовно жените журналисти, които се намират в подобна ситуация, стават специфичен фокус на насилието, било то физическо или онлайн. Това е заплаха за свободата на изразяване и свободата на медиите. Те изпитват това, което генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи като „двойна атака": натиск срещу стремежа им да бъдат едновременно и журналисти, и жени.

Засега само в няколко държави се осигурява защита срещу насилие на работното място въз основа на пола.

Стартираната от МФЖ кампания е съвместна с профсъюзи и женски групи, се пояснява в писмото на заместник-генералния секретар на Федерацията. „Ние изискваме

приемането на Конвенция на Международната организациа по труда,

която да принуди правителствата да въведат и прилагат закони за предотвратяване на насилието на работното място, основано на различието в половете,” се отбелязва в писмото на Джереми Диър.

МФЖ пояснява как различните национални журналистически  съюзи и асоциации биха могли да помогнат:

- да се провеждат срещи  и разговори с представители на отделните правителства и конкретните институции с искането  да бъде подкрепена Международната организация н труда, която ще гласува Конвенцията през юни 2018 г.;

- да се организира изпращането на писма или декларации  до отговорните институции, отговорни за равнопоставеността на половете на работните места;

- провеждане на брифинги, пресконференции и други събития на национално равнище в подкрепа на Конвенцията;

- срещи с групи по интереси, женски организации и други, които биха подкрепили инициативата;

- публикации по темата в нацианлните медии, както и в онлайн порталиге, като особено силен ефект биха имали и материалите  и позициите в социалните мрежи.

На  специализирания уебсайт  могат да се видят  различни идеи, както и лога и банери, които биха могли да се използват в социалните медии и в кампаниите. Материалите в сайта ще бъдат редовно актуализирани, допълва Джереми Диър в своето писмо. Той призовава още и за „обратна връзка”  към МФЖ за инициативите и проявите, организирани на национално равнище от журналистическите  асоциации и съюзи, членуващи във Федерацията.

Конкретни информации, както и видеоматериали могат да се изпращат на адрес: communications@ifj.org

 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки