Начало
 
 

Журналистка припомня духа на стара София

23.04.2017 /21:44 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако обичате София, намерете и прочетете тая книга

Тя е Павлина Делчева-Вежинова и много години е работила в БНТ. И като редакторка, и като продуцентка, и като програмна координаторка. А книгата й, чиято премиера бе неотдавна, е озаглавена „По дирите на изчезналите софийски кръчми“.

И е отпечатана от  издателство „Кибеа“. Кориците на елегантно оформеното  томче са прегърнали 225 страници.

Главите пък са 10. В тях авторката ни развежда по улица „Раковски“, „Граф Игнатиев“, „Цар Освободител“, „Оборище“, „Владимир Заимов“, „Цариградско шосе“.  А също тъй из Лозенец, Докторската градина, полите на Витоша.

Става дума за барове, клубове, ресторанти, механи. Но и за сладкарници, шкембеджийници, бозаджийници...

Повече от 100 са фотографиите . От различни години. Има и рисунки, има и снимки на стари кутии с известни навремето цигари, на стари опаковки с уханно кафе.

И разкази за много, за интересни и умни хора:

Певци, писатели и поети, художници, театрали, историци, литературни критици, архитекти и, разбира се, и журналисти.

Прочетете ли книгата, ще разберете къде са правели преди 30-ина години премиерите на нови филми, кое е първото заведение за бързо хранене в София, къде почват първите залагания „на черно“ за спорт-тото. От страниците възкръсват забравени днес летни кина; регулировчици, качени на високи платформи на най-оживените кръстовища; стари емблематични будки на „Разпространение на печата“.

Ще разберете къде се появяват първите машини за палачинки; върху чии бирарийни останки е построен парк-хотел „Москва“; къде най-напред започват да предлагат дюнери. И още – какво значи „сънди“, „пънч“, „флийп“, „айгног“...

Ще огладнеете, колкото и да сте сити, прочетете ли менюто със специалитетите  на Чехския (Чешкия) клуб, ще доловите нежното ухание на фини десерти, ще проблеснат  пред очите ви пленителните дъги на леещи се питиета.

За вас не знам, но аз прихнах, като прочетох, че в кръчмата „Базата“, известна  и като „Мизия“, имало надпис – „Не плюй по тавана!“

Пробягвам по вече изчетеното и ще изпиша поне няколко от надписите, които приканяли от фирмените табели минувачите да влязат. За да предизвикам и така любопитството ви – Унгарският ресторант, „Козница“, „Червено знаме“, „Под липите“, „Стадион“, „Спортна среща“, „Лимончето“, „БИАД“, „Прага“, „Хавана“, „Преспа“, „Троян“, „Тенекиите“, „Берлин“ , „Пролет“, „Мелник“, „Куцото куче“, „Чепишев“... И още няколко пъти по толкоз.

Павлина Делчева-Вежинова разказва и за Клуба на журналистите 

За неговите посетители, за портиера, келнерите, обстановката, подредбата, за вика: „Двойна салатааа за Бокооов!“ по времето, когато той е  председател на СБЖ. Викали тъй, че шефът да чуе за специалното обслужване, а после вземали първата попаднала им от предварително наредените чинии. Писал съм и аз няколко пъти в сайта ни за Клуба и се убеждавам колко хубаво е да има колкото може повече спомени.

Колежката ни завършва с укорни думи. Струва си да се цитират, колкото и горчиви да са:

„... липсваше солидарност като отговор на натиска на машината, смазваща достойнството и интелектуалната мисъл. И може би най-фрапантен е примерът с Клуба на журналистите – тези, които по професия бяха призвани да защитават  свободния дух, вместо да запазят Клуба си като територия, посещавана от ярки личности, го разрушиха и предадоха. Всъщност каквато интелигенцията – такива и клубовете й.“ 


 

Сподели в
 

Известният журналист, филмов критик, сценарист, писател и член на Контролния съвет на СБЖ Величко Хинов днес навършва достолепните 84 години. Да ни е жив и здрав и още дълго да ни радва с таланта, чувството за хумор и човешката си почтеност! СБЖ поздравява рожденика и му пожелава здраве и още много вдъхновения!

02.12.2021/06:38

Сред говорилите на представянето на „Забравените самотници” от поредицата „Непознати софийски истории” бяха Радост Железарова – внучка на „летописеца на София с четка в ръка”, големия художник Георги Железаров, и арх. Димитър Андрейчин – наследник на големия езиковед и публицист Любомир Андрейчин.

01.12.2021/21:46

На тържествена церемония в Ханой бе обявено, че с втора награда в престижния международен конкурс за чуждестранни публикации за Виетнам е отличена книгата „Магията Виетнам” с авторка българската журналистка Къдринка Къдринова, която е отговорен редактор на сайта на СБЖ и коментатор на сайта „Барикада”.

29.11.2021/12:02

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Ситуацията напомня дългогодишната съдебна сага, през която трябваше да премине СБЖ, защитавайки своя собственост във Варна от некоректни наематели. В нашия случай също имаше междинни фирми „паравани”, зад които, уви, разпознаваме същите лица, замесени и сега в конфликта между МК и „Труд”. Явно такъв е обичайният им стил и подход. Това обаче няма нищо общо с журналистиката и свободата на словото, а с морала и законността.

07.12.2021 /20:15

Журналистическото съдържание трябва да бъде защитено от намеса от онлайн платформи, настоява Европейската федераця на журналистите.

06.12.2021 /18:51

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки