Начало
 
 

Свободата зависи от теб

03.05.2017 /18:09 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Членът на УС на СБЖ Васил Сотиров заостри вниманието върху инфлацията на журналистическата професия. Снимки: Авторът

Световният ден на свободата на печата събра на организирана от Съюза на българските журналисти конференция колеги, преподаватели, студенти по журналистика. Естествено беше събитието да се състои в дома на свободното слово, какъвто от години е СБЖ. Затова и залата на Пресклуб „Журналист“ беше препълнена.

Състоянието на медийната среда, фалшивите новини, хоризонталната, вертикалната и диагоналната концентрация на медии, натискът върху колегията, необходимостта от законодателни промени, потребността от колективни трудови договори, цензурата и автоцензурата, журналистическата солидарност – по тези и още много други теми дискутираха участниците в конференцията.

Радващо е, че на дискусията присъстват професори – като колегата Милко Петров, и колеги писатели – главният секретар на Съюза на българските писатели Димитър Христов, както и че всички вие ще можете да споделите идеите си, каза при откриването на конференцията Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ. Тя подчерта, че „за съжаление, нашата професия е в криза, зависима е и в огромна степен тази зависимост е икономическа. А

когато има икономическа зависимост, тогава е най-сложно да говорим за свободно перо

Миналата година СБЖ внесе в парламента законодателни инициативи, не знаем сега какво ще се случи, новата комисия в парламента все още не е избрана, законодателните инициативи претърпяват промени, има допълнения – предстои ни сериозна работа“, подчерта Снежана Тодорова.

„Ние знаем, че професията се саморегулира от Етичния кодекс, но етичните норми се спазват от етични хора. За съжаление, не можем да кажем, че в нашата професия работят само етични хора“, каза още Тодорова.

Когато говорим за последния доклад на „Репортери без граници“, който ни поставя на 109-то място по свобода на словото, искам да го анализираме от посоката на нашата народопсихология, каза проф. Милко Петров от Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. „Тази класация е направена в резултат на анкета с журналисти от всяка страна. Това 109-то място говори и нещо за нашия национален характер. Лансира се вече едно понятие за т.нар. „нашизъм”. Ние се оплакваме, мрънкаме, даваме негативни оценки и в крайна сметка очертаваме една нерадостна картина. Това обаче не води до промяна в обществената атмосфера.“, коментира проф. Петров.

Ние не сме единни, както съседни балкански страни, които може да имат по няколко съюза на журналистите, но са единни в своите искания. Ние

нямаме в нужната степен колегиална солидарност

и не разбираме, че заплахата срещу едного е заплаха срещу всички ни, подчерта още професорът. Трябва да обясняваме, че свободата на словото е майка на всички останали свободи. Когато я няма, обществото не може да се пречиства, смята проф. Петров.

Именно защото отдава голямо значение на журналистическата солидарност и на активната позиция на всекиго от колегията, СБЖ вече традиционно отбелязва Световния ден на свободата на пресата с кампания под надслов

„Свободата зависи от теб”,

подчерта Снежана Тодорова. Тя отбеляза още, че свободата на словото зависи от всеки един от нас. Трябва да поговорим и за това – в състояние ли сме да преборим икономическия натиск, който се оказва от страна на работодателите.

109-ото място в последна класация е тъжна констатация. И трябва да помислим как това може да бъде преодоляно. Наистина е налице тъжният факт, че журналистическата солидарност липсва, каза още председателят на журналистическия съюз. Според Снежана Тодорова общоприетото е всеки да се спасява поединично. Но така много лесно се разправят с всекиго един от нас поотделно, предупреди тя.

Димитър Христов, главен секретар на Съюза на българските писатели, журналист във в. „Словото днес“ и член също и на СБЖ, каза, че средата на словото днес е деформирана. Христов увери, че СБП пходкрепя СБЖ в усилията му за отстояване на свободата на словото. „Когато сме зависими икономически, политически или партийно, трябва да си даваме сметка какво отстояваме, подчерта Димитър Христов. Той отбеляза още:

СБП ще сътрудничи в законодателните инициативи на СБЖ

за свободата на българските медии и в защита на журналистическия труд. Повече от 20 години ние настояваме за закон за българския език, като става дума за регулиране на ползването на хубавия български език, за неговото съхраняване и развитие. Чуждопоклоничеството  се изразява не само във взаимстването на чужди идеи и обслужването на чужди интереси, но и в ползването на съответната терминология и понятия, които манипулират масовата аудитория. Голяма част от медиите са доминирани не от българския национален интерес, а от хората, които владеят и са собственици на медиите.

Проф. Маргарита Пешева, отстоя разбирането, че проблемът за свободата на словото е проблем на медийната среда. Според нея

свободата на словото катастрофира в медийните концентрации

Медийният закон урежда само в един член т. нар. хоризонтална медийна концентрация в електронните медии. В България има изключително уродливи явления на вертикална концентрация, каза проф. Пешева. Хората, които притежават производството на медийно съдържание, държат и цялата разпространителска мрежа. Когато един вестник  е неудобен, той не се разпространява.

По същия начин е порочна и диагоналната медийна концентрация – когато  можеш да имаш едновременно монопол върху печатни медии, телевизионни станции, интернет сайтове, музикална индустрия, и няма забрана за това, медийният законодател е приел един прекалено либерален режим. Това е първият голям проблем, който доведе до деформации на медийната среда. Той може да се реши само с единство на гилдията.

Според проф. Пешева има солидарност на гилдията – и тя даде пример от 2002 г, когато НДСВ внесе на два пъти мракобесни промени в закона за радиото и телевизията. Тогава цялата гилдия  обедини усилията си и заедно с подкрепата на СЕМ съумя да осуети поправките.

„Убедена съм, че

всички политически гарнитури биха отстъпили за създаването на един много добре работещ медиен закон, ако гилдията е единна

Гилдията сама торпилира развитието и по-високата хигиена в медийната среда“, подчерта проф. Маргарита Пешева. Тревожно явление е, че медийната среда се обединява по ситуационни казуси – например, кой набил журналист, вместо да се обединява по фундаментални казуси, свързани с цензурата в медиите. Има отчайваща нужда от нов медиен закон. Медийната среда се нуждае от по-голяма хигиена. Липсват вътрешни професионални рефлекси на гилдията да се бори за себе си. Ако за 2016 думата е „постистина“,

думата за 2017 г. е „фалшиви новини”,

каквито проникват вече дори и в така наречените исторически медии, каза още проф. Пешева.

В дискусията Мария Нецова, председател на Етичната комисия на СБЖ, повдигна въпроса, че има един приет Етичен кодекс, около който се е обединила гилдия пред 2004 г. Розита Попова, член на УС на СБЖ, коментира, че с понятието „фалшиви новини” се манипулира и се дискредитира цялата медийна среда.

Според отговорния редактор на сайта на СБЖ sbj-bg.eu Къдринка Къдринова е необходимо сериозно засилване на журналистическата солидарност и отстояване на журналистическите права, за да не се допускат драстични случаи като с колегите от „Стандарт”, на които втора година не се изплащат редовно изработените им заплати, а те дори не смеят да се оплачат, за да не изгубят и „трохите”, които отвремен-авреме им подхрълят..

„Големите медии навсякъде по света

целят укрепването на тази система,

в която техните издатели или политически ментори могат да продължат да командват обществото. И журналистите са принудени да обслужват тази система. Ако не искат, са изхвърлени от системата, запушена им е устата и се налага да търсят маргинални начини за оцеляване“, каза Къдринова. Тя подчерта, че

сайтът на СБЖ и самият СБЖ осигурават свободна трибуна за всички колеги,

които искат да поставят въпроси и да изразят позиции. „Благодаря на ръководството на СБЖ,, което дава възможност за тази свободна изява на свободния журналистически дух“, каза още отговорният редактор Къдринка Къдринова.

„Трябва да бъдем солидарни в защита на нашите права, да изискваме да ги съблюдават. Журналистът трябва да е като Йосиф Хербст - с изключително остра социална чувствителност. И да бъде на първа линия, за да защитава правата на потиснатите в обществото“, подчерта още Къдринова.

Тя повдигна и въпроса кои са мейните експерти, които дават оценките пред „Репортери без граници“ за състоянието на медийната свобода у нас, и защо в техните данни фигурира все един и същи, познат на всички ни медиен олигарх, а липсват другите медийни оригарси с не по-малко грехове за сегашното състояние на отровната медийна среда у нас. Стана ясно, че мнението на СБЖ изобщо не е търсено.

Журналистът Петър Пъдев, редактор и един от създателите на сайта на СБЖ, предложи Съюзът на българските журналисти да поеме инициатива за борба за справедливо заплащане на журналистическия труд. Председателят на УС на СБЖ отговори, че в законодателните инициативи се отделя голямо място на заплащането на журналистическия труд, на колективния трудов договор.

Борислав Костурков, член на УС на СБЖ, попита: „За каква свобода на печата и на отделния колега можем да говорим, когато той трябва да мисли не за маслото, а за хляба на своето семейство? Ако е подложен на произвола на своите работодатели?“. Колегата Костурков припомни, че колективен трудов договор има само в обществените медии БНТ, БНР, БТА. Той подчерта: „Трябва обаче да се борим в отделния вестник, отделната радиостанция да има също такъв договор. Трябва

да има прозрачност върху собствеността на медиите

и журналистическият труд да стане втора категория наравно с този на учителите”.

Членът на УС на СБЖ и председател на Комисията по международна политика Васил Сотиров каза, че се нуждаем от

закон за защита на журналистическия труд

Основен проблем е липсата на журналистическа солидарност. Това е проблем в цял свят. Доналд Тръмп вече е в открита война с журналистите. В България тези слабости отиват в най-лошата позиция. Когато говорим за гилдията – от едната страна са издателите, от другата са журналистите, които са хора на наемния труд. Те имат различни интереси. И затова е важна солидарността.

Има инфлация на журналистическия труд, подчерта още Сотиров и даде примери как издателите назначават млади хора, които далеч не могат да се нарекат журналисти, плащат им малко, и те им събират информация, за да пълнят медиите.

Дискусията за фалшивите новини започва да става опасна, смята още Васил Сотиров, защото може да се стигне да превръщането на администраторите в цензори.

Разговорът в Деня на свободното слово постави много въпроси, които ще продължат да ни тревожат. Важното е, че СБЖ е трибуната, където те могат свободно да се дискутират. В същото време нашият Съюз не спира да полага усилия и за реализиране на предложените законодателни инициативи с най-важната и постоянна цел - да се гарантират свободата и правата на журналистите в упражняването на нашата трудна и отговорна професия

Сподели в
 

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018/18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018/18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018/12:15

По повод нападението над разследващия журналист Христо Гешов Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение и осъжда този акт на насилие.

15.05.2018/14:37

На 3 май 2018 година – Световния ден на свободата на пресата (World Press Freedom Day), УС на Съюза на българските журналисти организира журналистическа дискусия на тема: „Кризата в медиите - криза в журналистиката!”. По този повод до участниците във форума отправи специално приветствие вицепрезидентът на Международната федерация на журналистите ДЖИМ БЮМЕЛА.

03.05.2018/18:05
?>

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

За държавния глава ще бъде чест да е патрон на честванията за 125-годишнината на организираното журналистическо движение у нас, се посочва в писмо от Президентството до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

31.05.2018 /18:52

Председателите на журналистическите дружества са уведомени с писмо от председателя на УС на СБЖ какви са цените за съюзните членове в Международния дом на журналистите край Варна в различните периоди на летния сезон на 2018 г.

31.05.2018 /18:25

Отправеното му обвинение в държавна измяна може да се сравни само с драматичните гонения срещу хвърлените зад решетките турски или палестински журналисти, смята председателят на УС на СБЖ

17.05.2018 /12:15

 Мнения

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

След като от 29 май вечерта светът беше разбунен от новината, че е убит поредният журналист в Киев, се оказа, че Аркадий Бабченко е… жив и се появи на пресконференция, на която стана ясно, че Службата за сигурност на Украйна (ССУ) е провела спецоперация, съобщи сайтът NEWSONE. За това лично заяви на брифинга шефът на службата Василий Грицак.

30.05.2018 /19:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки