Начало
 
 

Вълнуващият журналистически форум в Тюмен ще продължи и във Варна

01.06.2017 /13:28 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Едни от най-нетърпеливите да се снимат пред мозаечната икона на св. св. Кирил и Методий бяха децата

По покана на Съюза на журналистите от Тюменска област от 23 до 27 май на посещение в Тюмен, Тоболск и Абалак беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Основната цел на пътуването беше участие в Деня на славянската писменост и култура - 24чай, както е прието в Русия да го наричат.

Това събитие е част от Международния медиен проект "Форум на славянската писменост и култура“, чийто организатори са Съюзът на журналистите от Тюменска област и Съюзът на българските журналисти. Той се провежда в периода септември 2016 – септември 2017 година. Началото беше при подписването на договора между двата съюза в Дагомис миналата година и ако може да назовем маршрутите, то те са Сочи – Тюмен – Москва – Тоболск – Абалак – Варна.

Посещението на Снежана Тодорова беше свързано с две особено важни и за нас, българите, съвместни инициативи на двата журналистически съюза - освещаването на мозаечната икона на светите братя Кирил и Методий, поставена в Абалакския манастир край Тоболск, и отбелязване на Деня на славянската писменост и култура. Тя участва и в ХVІІ фестивал „Православие и медии“, който събира журналисти от цяла Русия, пишещи по тази тема.

Абалакският Свято-Знаменски мъжки манастир вече 17 лета е център на сътрудничеството между журналисти от почти всички региони на Русия и Руската православна църква (РПЦ). Именно тук се провежда фестивалът „Православие и медии“. И тази година над 150 журналисти, кореспонденти, автори, ветерани журналисти и студенти взеха участие във форума. Кръгли маси, научно-практични конференции, дискусии, всичко това влиза в програмата.

През изминалите години във фестивала са взели участие повече от 1500 представители на медиите от цялата страна. В традиция вече са се превърнали благородните инициативи, които участниците в „Православие и медии“ организират още от 2007 г. Тогава за първи път се организира фестивалът, те решават да съберат средства и го правят, за отливане на Камбана на гласността, чийто звън от камбанарията на обителта днес се чува на километри. Върху нея има гравиран надпис „Православие и медии“.

По инициатива на журналистите покрай стената на Абалакския манастир днес вече има алея от кедрови дръвчета. Всяка година се увеличава броят им. И сега, по време на ХVІІ-то издание на фестивала, участниците в него посадиха още дръвчета.

За мозаечните икони също вече се знае. Но първата, която се появява на стената на манастира през 2011 г., е на св. Нестор Летописец, когото журналистите почитат като небесен покровител на професията и като първия историк и репортер, разказващ за събитията в древна Рус. И за нея те събират средства. А през 2016 г. съвместно със СБЖ решават до лика на св. Нестор да се появи мозаечна икона на светите братя Кирил и Методий, която на 26 май беше осветена.

И двете творби са дело на златоръкия майстор на икони и известен художник Иван Бурлаков. Руските журналисти обаче са на мнение, че до двете икони трябва да има и трета - на св. Йоан Златоуст, като по този начин ще се оформи триптихът, почитащ светците просветители.

В програмата на ХVІІ фестивал „Православие и медии“ освен дискусията на тема „1917 – 2017 година. Уроци на столетието“, беше включена и голямата фотоизложба на известния фоторепортер Сергей Русанов „Абалакският манастир – хроника на възраждането на светинята“. Сергей Русанов е известно име не само в Тюменска област, но и в цялата страна. Неговите фотографии от войните в Чечня са вълнували не един и двама. Но за обектива му не само трагичните истории са тема. Той обича да снима Севера и да разказва неговата красива и сурова приказка чрез своите фотографии.

Тази година като че ли отбелязването на 24 май в този край премина по-различно. Вероятно се дължи на това, че в Абалакската обител заеха своето място равноапостолните братя Кирил и Методий, пред които посетителите на манастира, журналистите и многобройните поклонници ще могат да се поклонят и да положат цвете, защото благодарение на тръгналите от България букви, писменост и църковни книги днес хората се чувстват повече обединени.            

За сайта на СБЖ Снежана Тодорова разказа за срещите си и участието в различните мероприятия, включени не само в съвместния медиен проект, а и за всички, чрез които се отбелязва един от най-красивите празници – празника на четмото, писмото и културата.  

ИКОНАТА СИМВОЛИЗИРА НАШАТА ОБЩА ИСТОРИЯ, ОБЩОТО НИ НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ

 „В своите изказвания навсякъде подчертавах, че за нас, българите, това е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – каза Снежана Тодорова. - Нашите руски колеги направиха всичко възможно, за да подчертаят голямата роля на България, на българската просвета и култура за създаването, разпространяването и запазването на славянската писменост, с подчертаното внимание и признателност към великото дело на светите братя Кирил и Методий.

За 17-та година в Тюмен се провежда научна конференция „Православието и медиите“, на която има подчертано присъствие на светската и духовната власт. Там разбрах, че 24 май като църковен празник в Русия се отбелязва от 1863 година. Държавен става от 1991 г.  От 70-те години на миналия век в Тюменска област той се отбелязва всяка година. А от 2000-та година там се провежда конференция и празнични чествания на тема „Православие и медии“.

Тази година откриването стана в голямата тържествена зала на филхармонията, като преди това бяхме поканени в една по-малка зала, където студенти филолози  от висшите учебни заведения и най-вече от университета в Тюмен, изпълниха песни на различни славянски езици, като  определено внимание и почит бяха отделени на България и българския принос за запазването и честването на 24 май.

Младите хора изпълниха химна на празника  „Върви, народе възродени“ и една от съвременните ни поп песни, любима и на българи, и на руснаци - „Ах, морето“, която изпълнява Тони Димитрова. Да си призная, стана ми много приятно, защото песните бяха изпълнени на много добър български език и с много ентусиазъм. След което в голямата зала на филхармонията ни посрещнаха с църковно-славянски песнопения на семинаристите от духовната академия, като по този начин беше открита самата конференция.

Сред присъстващите беше и митрополитът на Тюменската и Тоболска епархия Димитрий. Освен че епархията е голяма по територия, Тоболск се слави с това, че е духовен център на Русия. В конференцията имаше и международно участие и това бяха професор от Китай и млада аспирантка от Франция, която се обучава в Тюмен.

Прави впечатление, че и в Тюмен, и в Тоболск звучи много чужда реч и вероятно това е, защото като че ли там се е запазила истинската Русия, за която сме чели в литературата. И това привлича чужденците да дойдат и да се запознаят с този край. Между другото, според класациите за град, в който се живее най-добре, Тюмен вече няколко пъти заема челното място. Той е един от големите промишлени центрове и се полагат големи усилия за запазването на руското. Няма много чужди влияния и като присъствие.

Сибиряците са много благодарни на декабристите, които са направили много за този край, където са били заточени. Ще припомня, че Тоболск е родното място на големия детски писател Ершов, автор на известната и любима на много деца по света приказка „Конче-вихрогонче“. Там е живяло и семейството на Менделеев. Изобщо Сибир е дал много на Русия.“

Защо в този регион са се спрели на темата „Православие и медии“? Само защото е духовен център, или защото има глад за духовна култура в медиите?

Като човек, който е завършил по времето на социализма Ленинградския държавен университет, още там, посещавайки храмовете, за себе си направих извода, че в голямата си част руският народ е силно и искрено вярващ. И при това мое сегашно посещение в Тюмен, Тоболск и Абалак тези мои впечатления се потвърдиха. Ако има хора, които искрено са отдадени на Бога и вярват, това безспорно се отнася за руснаците.

Онова, което видях там, ме впечатли дълбоко. В храмовете винаги беше пълно с много хора, и млади, и стари, и деца. Към всеки един храм или манастир има православни курсове, училища. Оказва се, че в Русия има православни училища, които, поне така ни беше казано, са държавни. Не са задължителни, но ако родителите предпочитат децата да посещават такива училища, има възможност.

А относно връзката на православието с медиите, видях колко много църковни и религиозни издания, свързани с руската църква, има в Русия. В нашата среща участваха журналисти, които представляваха такива издания. но освен представителите на т. нар. православна преса, във форума участваха и представители на всички медии, които излизат в страната.

Всички светски медии имаха свои екипи

и отразяваха сериозно фестивала „Православие и медии“ и конференциите, включени в програмата му.

Ще ми се да отбележа, че от началото до края на тържествата присъства митрополит Димитрий, който е изключителен човек. Откриването и закриването на православния форум се състоя в самия храм. Всъщност и връчването на наградите и отличията, които получиха нашите колеги, отразяващи православната тема в медиите, връчи лично той, но със съдействието и по предложение на журналистите, които следят тази тема. Освен журналистите, и аз получих също благодарствено писмо за участието. Имахме възможност да се докоснем до прекрасното изкуство в изработването на икони. Монасите и служителите в манастира рисуват голяма част от иконите, които се продават в църковните магазини. И тази традиция се е съхранила.

Една част от журналистите, и по–специално екипът на Радио телевизия Тюмен и централният вестник на Тюменска област, бяха наградени с почивка в МДЖ – Варна. И тук ще кажа, че ние ще продължим на българска земя нашия разговор за приноса и значението на България и Русия за разпространяването на славянската писменост на кръгла маса, която вероятно ще организираме на 19 юни, тъй като между 16 и 23 юни наши гости ще бъдат колеги от водещите медии от Тюменска област. Една част от тях са наградените по време на Православния фестивал.

Споделете, г-жо Тодорова, какво беше усещането при освещаването на иконата на равноапостолните братя Кирил и Методий?

Всъщност апогеят на този духовен празник беше освещаването на мозаечната икона на светите братя Кирил и Методий, поставена на една от стените на Свято-Знаменския Абалакски мъжки манастир. Той е прочуто място и невероятно интересен несамо в архитектурно отношение , а и като църковно-духовен комплекс. И докато през предходните дни беше много студено, то на 26 май, когато осветиха иконата, за наша огромна радост слънцето изгря и на небето нямаше нито едно облаче. А когато застанахме пред иконата, имахме усещането, че светите братя са живи.

Художникът Иван Бурлаков е направил нещо много прекрасно – техните лица, лъчезарния им поглед… Иконата е изработена от уралски скъпоценни и полускъпоценни камъни. Изключително беше! Човек трябва да присъства на този вълнуващ момент, за да може да съпреживее това пречистване, което, убедена съм,че всеки от нас преживява в такива мигове пред иконата на светите братя Кирил и Методий.

Използвам случая да изразя огромната си благодарност към нашите домакини и партньори от Съюза на журналистите на Тюменска област.Особено искам да подчертая личната заслуга на Александър Павлович Новопашин, съветник на губернатора по проблемите на културата и журналистиката, и на Владимир Сергеевич Кузнецов, председател на Съюза на журналистите на Тюменска област и депутат от местната Дума. Благодарение на техните лични усилия те са успели да съдействат за осигуряването на сериозни средства за изработването на иконата.

Непрекъснато и навсякъде беше отбелязвано, че иконата е съвместна инициатива на СБЖ и Съюза на журналистите на Тюменска област и че българският принос е в това, че сме заедно с тях. Убедих се от разговорите, които водих там, че това не е някаква временна акция, а е искрено. И неслучайно искат да продължим тези наши отношения.

Между другото, председателят на Съюза на журналистите на Тюменска област Владимир Сергеевич Кузнецов ми заяви, че тази икона символизира нашата обща история, общото ни настояще и общото ни бъдеще. Ще ми се да споделя, че Александър Павлович (Новопашин) и Владимир Сергеевич са като едни съвременни Кирил и Методий, защото навсякъде са заедно и полагат сериозни усилия, за да се случват нещата и наистина успяват.

Това е втора икона. Те имат заслуги също за събиране на средства и за отливане на Камбаната на гласността, която е закачена на камбанарията на храма на манастира, и изработването на мозаечната икона на св. Нестор Летописец, който е покровител на руската журналистика. Идеята е след светите братя Кирил и Методий да бъде поставена и мозаечна икона на св. Йоан Златоуст и така ще бъде създаден триптих, или както казват руснаците:„Бог Троицу любит!“

В какви срещи взехте участие и какви бяха темите за обсъждане?

Говорих по време на откриването на 17-то издание на форума „Православие и медии“, който те свързват с 24 май. Там разказах за нашите общи традиции, българо-руските отношения и споделих, че ни предстои да отбележим 140-годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. Те откликнаха с много голям интерес и проявиха желание, когато през юни дойде групата от Тюмен, да посети Велико Търново и Шипка, защото те са много скъпи за всички нас места. Това беше първото ми участие. А второто беше по време на освещаването на иконата.

Признавам, че вълнението ми беше толкова голямо,че не можах да сдържа сълзите си. Цитирах това, което е писал Черноризец Храбър за делото на светите братя Кирил и Методий, за техния принос за разпространяването на писмеността в Моравия и всичко, което са направили. Освен това говорих и в заключителната част на конференцията, която се състоя в манастира с участието на представители на местната Дума. Беше дискусионен разговор за това, какво сме преживели през това столетие, т. е. 1917 – 2017.

Припомних отново, че България се готви за честването на 140-годишнината от Освобождението, но отбелязах, че и 100-годишнината от Октомврийската революция ще бъде отбелязана, защото историците и учените могат да има различни гледни точки за ролята и мястото, което заема тя, но не може да отрекат едно - че това безспорно е епохално събитие, което е повлияло не само на Русия, а е променило хода на историята и в света.

При това мое посещение се убедих, че освен че са много духовни хора и тачат традициите, хората от този край уважават много ролята и приноса на България за разпространяването на славянската писменост и култура. Говорихме и за Кирилицата, и за Глаголицата. Това беше моето първо и най-силно усещане. И още нещо. Там говорят с много обич за България. Поводът да споменат страната ни е, че в Тюменска област живеят много българи. Преди години са работили в нефтопреработвателната промишленост, дърводобива, строителството. За съжаление сега не е така. Повечето от работниците по строежите са турци. За сметка на това в изграждането на Тюмен българите са оставили изключително силно впечатление.

Във форума взеха участие над 100 журналисти от цяла Русия. Сериозно присъствие имаше на журналисти от Московска област, водени от председателя на съюза Наталия Чернишова. За съжаление поради други ангажименти не можа да пристигне председателят на Съюза на журналистите на Русия (СЖР). Тя поднесе приветствие и от името на СЖР. 

Доколкото разбрах, е бил осветен и паметникът на загиналите журналисти?

Винаги, когато журналисти посещават Тоболск, така и този път, те не пропускат да отидат пред паметника на Александър Ефремов, чието мото е „Живот отдаден на истината“. Този фотожурналист загива в Чечня. Това е първият и все още единствен паметник в Русия, който символизира героизма на руските журналисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг, а те не са малко. Техните колеги са събрали средства, за да го има този паметник.

Заедно с нас беше и неговият автор Николай Распопов. Той разказа, че работата по паметника е била безкрайно трудна за него, защото е искал да покаже Александър Ефремов такъв, какъвто е бил в живота. Молил е негови приятели, в това число и фоторепортера Сергей Русанов – най-добрият приятел на Ефремов, който е в основата да го има паметника, да идва да му разказва за него, да носи снимки.

Всички журналисти пожелаха несамо да посетят паметника, а той да бъде и осветен. Ритуалът извърши митрополит Димитрий, в присъствието на дъщерята на Александър Ефремов Анна. Днес тя вече е голяма и върви сериозно по стъпките на своя баща.

 

Снимки Сергей Русанов

Сподели в
 

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки