Стартира сайтът „Да спасим Радио България”

12.06.2017 /08:12 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На сайта е публикувана петиция, към която може да се присъедини всеки, желаещ да подкрепи „Радио България”, нарочено за закриване от генералния директор на БНР Александър Велев

Електронната страница http://www.saveradiobulgaria.com предлага и допълнителни материали по темата, както и становища, отворени писма и мнения. Ето текста на петицията:   

Уважаеми колеги, съмишленици и приятели!

Разчитаме на вашата подкрепа за една благородна и отговорна кауза!
С тази петиция нашата идея е не само да опазим „Радио България”, но и да спомогнем тази уникална многоезична структура да осъществи своя потенциал, като получи шанс да се оптимизира и развива в крак с последните тенденции на информационните платформи в интернет. България и Българското национално радио заслужават това! Ще работим за тази кауза и ще търсим отклик от институциите за това как статутът на „Радио България” да остане стабилен и независим от недалновидни решения.

Призоваваме ви да подкрепите усилията на редактори, журналисти, преводачи и институции против този деструктивен акт, който противоречи на интересите на българското общество и държавност!

Непозната у нас медия, отворена към света

Създадено през 1936 година и радващо се на аудитория във всички точки на света – от Австралия и Нова Зеландия, през Европа и Близкия Изток до Латинска Америка и САЩ – през цялата си история „Радио България“ непрестанно работи за популяризирането на българската история, култура, туризъм, народна, класическа и съвременна музика зад граница, като същевременно с това представлява балансиран поглед върху актуалните събития в страната и на Балканския полуостров.

Личностите, талантите

Един от пионерите на станцията е изтъкнатият български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, теоретик на изкуството, писател, преводач и радиожурналист Петър Увалиев (Pierre Rouve). Всички стъпала на кариерната йерархия в радиото изминава Райна Константинова, дългогодишен директор на Департамент „Радио“ в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Именно „Радио България“ е дало на българската култура плеяда от изтъкнати преводачи, сред които Спас Николов, Венцислав Николов, Людмила Петракиева и мн. др. Един от директорите на БНР след демократичните промени, Александър Владков, е свързан с медията. А сред емблематичните гласове в програмите й са актьорът Джоко Росич и журналистката с международна кариера Ралица Василева.

Музика и фолклор от най-висока класа

Чрез „Радио България“ достояние на световната аудитория стават и много от нашите бележити музиканти и композитори, великолепният български фолклор, най-добрите ни спортни постижения и всичко, с което като българи можем да се гордеем.

Новото хилядолетие

През 2004 г. именно съдържанието на програмите на „Радио България“ са положени в основата на първия уебсайт на Българското национално радио. Сайтът е високо оценен, вкл. от чуждестранни специалисти, и печели няколко награди. След преустановяване излъчването на къси вълни през 2012 година аудио съдържанието на Радио България продължи да се разпространява единствено и само чрез интернет (с изключение на запазения ефир на турски език). От тогава до днес медията се управлява некомпетентно и недалновидно и вместо да се развива нейният сериозен потенциал, поредица от директори работят за нейното ликвидиране. Без оглед на нейната стратегическа роля в момента, Арабската редакция беше закрита окончателно още в края на 2016 година, а от 1 юни т.г. по предложение на генералния директор Александър Велев и решение на УС на БНР бе преустановено аудио съдържанието на многоезичната медия в интернет. С което „Радио България“ престана да бъде радио, а с това рискува да загуби не само аудиторията си, но и облика си.

Реформа

Предстои реорганизация на „Радио България“, която цели да ликвидира езиковите редакции на медията. По този начин ще бъде унищожена възможността България да бъде представена пред света на немски, френски, испански, сръбски, гръцки и албански, както и на български – със специфично съдържание за българската диаспора.
Оставащите езици – английски и руски – ще се слеят с основния новинарски поток в сайта на БНР, като просто представляват превод на вътрешните новини, често неразбираеми без контекст за слушателите зад граница, и без да създават автономно, специално насочено към чужденци съдържание.

Тревога

Става дума за ликвидация на национални, държавни структури, работещи за националния интерес на България. В контекста на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз държавата губи единствения си официоз на няколко езика пред света.

Призоваваме ви да подкрепите усилията на редактори, журналисти, преводачи и институции против този деструктивен акт, който противоречи на интересите на българското общество и държавност!

Свързани:

Смут в БНР от идеята на Александър Велев да спре прадаванията за чужбина

Дата: 31.05.2017

Болка за Радио България

Дата: 02.06.2017

Иво Атанасов: "Радио България" - само на турски?

Дата: 05.06.2017

СБЖ и още 5 организации в защита на "Радио България"

Дата: 06.06.2017

СЕМ отказа поисканата от Александър Велев промяна в лиценза на "Радио България"

Дата: 06.06.2017

Държава в държавата ли е БНР? Премиер на премиера ли е генералният му директор?

Дата: 09.06.2017

Сподели в
 

В медиите изтече писмо на журналисти от в. "Дума", адресирано до Националния съвет на БСП и внесено в деловодството на "Позитано" 20. Предлагаме текста на писмото.

03.12.2021/09:05

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП.

02.12.2021/17:53

Предаването на БНТ „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас. Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България.

02.12.2021/10:03

Историите трябва да бъдат разказвани отблизо. Затова 28 години след създаването на „Капитал" медиата отваря първата си изнесена редакция в Пловдив.

01.12.2021/15:16

Пенчо Ковачев, Виктор Иванов, Елица Гилтяй, Лили Клисурова, Митьо Маринов, Георги Банов и Румяна Денчева са автори на 440-страничния труд, а в него са историите на 346 българи. Точно толкова са се заклели да спазват конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри от 1990 до септември 2021 г.

01.12.2021/10:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки