Начало
 
 

М. Байрон: Лъжите се разпространяват с невиждана скорост

03.07.2017 /18:51 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мартин Байрон бе от 2001 до 2012 г. главен редактор на в. "Бостън глоуб"

Днешните времена са трудни за традиционните медии, но не и невъзможни - това твърди главният редактор на в. „Вашингтон пост” Мартин Байрон.

На годишната среща на международната журналистическа организация „Глобъл Едиторс Нетуърк”, която се проведе във Виена, пред повече от 700 участници от целия свят Байрон разказа от първо лице, какво означава да работиш като съвестен журналист в американската столица, където от началото на годината управлява Доналд Тръмп:

Нашата мисия е журналистиката, която държи отговорни влиятелни институции и личности. Надявам се, че настоящият президент на САЩ разбира това, макар в момента да не личи.

По време на президентската кампания Доналд Тръмп отправи нападки срещу пресата. Нещо повече - това поведение беше основна част от предизборната му стратегия. По всичко личи, че на това се гради и стратегията му за управление, каза в интервю пред микрофона на БНР Байрон, допълвайки:

Целта на Белия дом е да представя медиите по-скоро като политически противник, отколкото като независим наблюдател, така че когато се появят нелицеприятни статии, администрацията да може да ги отхвърли като неверни. Само 4 седмици, след като бе избран за президент, Тръмп нарече медиите „враг номер 1 на американския народ“.

Нашата цел като медия е да бъдем честни, почтени, точни, справедливи, открити и независими. От другата страна са думите на президента. При първата му среща с ЦРУ в края на януари, веднага след встъпването му в длъжност, той обяви, че се намира във война с медиите. Той може и да воюва, „Вашингтон пост“ - не. Ние работим. Ние просто се опитваме да вършим работата си.

В САЩ вече изучават медийна грамотност

Изтеклите информации за висши служители на президента и склонността на Тръмп да публикува в Туитър създадоха фалшивото усещане, че обществеността знае какво се случва в Белия дом, казва още Байрон като подчертава, че всъщност сега сме изправени пред предизвикателство, което е далеч по-трудно преодолимо от враждебния и агресивно настроен към медиите президент:

Става дума за разпространението от новите медии на умишлени лъжи и конспиративни теории. Истинските фалшиви новини не са това, което президентът нарича фалшиви новини. Проблемът е, че хората масово вярват в съмнителна информация, а това разяжда обществото ни.

Как можем да имаме функционираща демокрация, когато хората приемат лъжите като факт? Според мен, твърди Байрон, няма по-голямо предизвикателство за медиите днес, от това, дали традиционните медии ще успеят да се преборят с лъжите, които се разпространяват със спираща дъха скорост в социалните мрежи.

За това в САЩ се появи нов учебен предмет в гимназиите, макар и все още само свободно избираем - медийна грамотност. Мартин Байрон твърди, че младите хора имат нужда от ориентир в социалните мрежи, имат нужда от помощ, за да се научат да потребяват новини и да развият умения за критично мислене, за да могат да преценяват информациите в новите източници. Но според Мартин Байрон е нужна и промяна в начина на работа на медиите.

Свързани:    750 колеги умуват как да съживят старата журналистика

В главоломната цифровизация на новините, в свят, в който информационният поток става информационен потоп, в който роботите пишат вместо редакторите, основната цел на журналистиката е да оцелее.
Дата: 26.06.2017


 

Сподели в
 

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например. Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа "Фейсбук" във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието.

19.02.2020/15:25

Лондонският редакция на CNN прави интересен анализ на заплахите и перспективите пред една от най-значимите медии в света - BBC.

18.02.2020/15:25

Журналистката Елизабет Дафинова от в. "Банкеръ" е цитирана като положителен пример в най-новото медийно изследване на проф. Луливера Кръстева, преподавател по журналистика във ФЖКМ.

17.02.2020/16:53

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса COVID-19, съобщи Ройтерс.

15.02.2020/15:41

Френското правосъдие започна разследване на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г., за да установи дали икономическата дейност във Франция на един от заподозрените е била използвана за корупмиране на чуждестранни длъжностни лица, предаде АФП.

14.02.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки