Начало
 
 

М. Байрон: Лъжите се разпространяват с невиждана скорост

03.07.2017 /18:51 | Автор : Весела Владкова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мартин Байрон бе от 2001 до 2012 г. главен редактор на в. "Бостън глоуб"

Днешните времена са трудни за традиционните медии, но не и невъзможни - това твърди главният редактор на в. „Вашингтон пост” Мартин Байрон.

На годишната среща на международната журналистическа организация „Глобъл Едиторс Нетуърк”, която се проведе във Виена, пред повече от 700 участници от целия свят Байрон разказа от първо лице, какво означава да работиш като съвестен журналист в американската столица, където от началото на годината управлява Доналд Тръмп:

Нашата мисия е журналистиката, която държи отговорни влиятелни институции и личности. Надявам се, че настоящият президент на САЩ разбира това, макар в момента да не личи.

По време на президентската кампания Доналд Тръмп отправи нападки срещу пресата. Нещо повече - това поведение беше основна част от предизборната му стратегия. По всичко личи, че на това се гради и стратегията му за управление, каза в интервю пред микрофона на БНР Байрон, допълвайки:

Целта на Белия дом е да представя медиите по-скоро като политически противник, отколкото като независим наблюдател, така че когато се появят нелицеприятни статии, администрацията да може да ги отхвърли като неверни. Само 4 седмици, след като бе избран за президент, Тръмп нарече медиите „враг номер 1 на американския народ“.

Нашата цел като медия е да бъдем честни, почтени, точни, справедливи, открити и независими. От другата страна са думите на президента. При първата му среща с ЦРУ в края на януари, веднага след встъпването му в длъжност, той обяви, че се намира във война с медиите. Той може и да воюва, „Вашингтон пост“ - не. Ние работим. Ние просто се опитваме да вършим работата си.

В САЩ вече изучават медийна грамотност

Изтеклите информации за висши служители на президента и склонността на Тръмп да публикува в Туитър създадоха фалшивото усещане, че обществеността знае какво се случва в Белия дом, казва още Байрон като подчертава, че всъщност сега сме изправени пред предизвикателство, което е далеч по-трудно преодолимо от враждебния и агресивно настроен към медиите президент:

Става дума за разпространението от новите медии на умишлени лъжи и конспиративни теории. Истинските фалшиви новини не са това, което президентът нарича фалшиви новини. Проблемът е, че хората масово вярват в съмнителна информация, а това разяжда обществото ни.

Как можем да имаме функционираща демокрация, когато хората приемат лъжите като факт? Според мен, твърди Байрон, няма по-голямо предизвикателство за медиите днес, от това, дали традиционните медии ще успеят да се преборят с лъжите, които се разпространяват със спираща дъха скорост в социалните мрежи.

За това в САЩ се появи нов учебен предмет в гимназиите, макар и все още само свободно избираем - медийна грамотност. Мартин Байрон твърди, че младите хора имат нужда от ориентир в социалните мрежи, имат нужда от помощ, за да се научат да потребяват новини и да развият умения за критично мислене, за да могат да преценяват информациите в новите източници. Но според Мартин Байрон е нужна и промяна в начина на работа на медиите.

Свързани:    750 колеги умуват как да съживят старата журналистика

В главоломната цифровизация на новините, в свят, в който информационният поток става информационен потоп, в който роботите пишат вместо редакторите, основната цел на журналистиката е да оцелее.
Дата: 26.06.2017


 

Сподели в
 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че е необходимо да се работи за защитата и утвърждаването на основни права като свободата на изразяване и плурализма на медиите на Западните Балкани, предаде агенция Бета.

01.10.2020/11:50

Красимир Гаджоков е консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“.

30.09.2020/14:05

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

29.09.2020/18:51

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки