Начало
 
 

„Ал Джазира” се превръща в световен феномен

07.07.2017 /16:51 | Автор : Керстен Книп | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Ал Джазира” става символ на медийната свобда днес

В конфликта между страните от Персийския залив съдбата на „Ал Джазира” изглежда заложена на карта. Каква е ролята на тази телевизия? За Катар тя е витрина и властови инструмент. В Саудитска Арабия обаче я ненавиждат.

„Ал Джазира” беше направила огромна предварителна реклама на това предаване. Изобщо не се беше стреснала от всички международни предупреждения. Тъкмо напротив. Предупрежденията засилиха интереса още повече.

А обстоятелството, че ФБР беше вкючило интервюирания в списъка на най-търсените терористи и беше обявило награда от 5 млн. долара за главата му, покачи интереса неимоверно.

И през юни 1999 г. милиони араби седяха пред телевизорите и чакаха да чуят какво ще каже Осама бин Ладен. Гръмки заглавия, зрителски квоти, полемики - това е концепцията на телевизия „Ал Джазира”. Целта ѝ както навремето, така и днес, е не само да достига до максимилен брой зрители, а и да прокарва политическия курс на Катар.

Към тактиката ѝ спадат както нови журналистически формати, така и предварително пресметнати скандали като интервюто с Осама бин Ладен например. Терористът беше интервюиран и от други телевизии, но не и от арабската.

Интервюто предизвика съответно огромно възмущение в някои части на арабския свят. Преди всичко в страните от Персийския залив и най-вече в Саудитска Арабия. Осама отново критикува кралското семейство и заплаши страната с атентати. В същото интервю той призова към световен джихад.

"Отрова на сребърен поднос"

Кралското семейство не можа да прости това, че именно телевизията на една съседна държава излъчва интервю с Осама бин Ладен. Непосредствено след излъчването на интервюто тогавашният престолонаследник Наиф ибн ал-Азис заяви, че "телевизията предлага изключителен продукт от най-високо качество, но и отрова на сребърен поднос".

Арабистът и журналист Хю Майлс пише в своята книга за „Ал Джазира”, че саудитското правителство винаги се е опитвало да спъва работата на катарската телевизия. "Но след излъчването на интервюто с бин Ладен саудитците взеха решение да саботират телевизията с всички възможни средства", пише той. Спорът около бин Ладен има и конкретни причини. Саудитска Арабия съзира в терориста заплаха за националната си сигурност.

Напреженията с Катар и близката до тамошното правителство телевизия, които сега достигнаха връхната си точка с настояването за спиране на телевизията, са обаче още по-задълбочени. Политологът Шибли Телхани пише, че в основата си тези напрежения се отнасят до въпроса какво трябва да бъде отношението на големите телевизии към зрителите.

Според Телхани, Саудитска Арабия поддържа един вид патриархално отношение към публиката. Катар от своя страна дава възможност на зрителите сами да си съставят мнение. Единственото изключение от това правило е самият Катар. Телевизия „Ал Джазира” никога на критикува емирството.

Нови журналистически мащаби

Във всяко друго отношение „Ал Джазира” обаче налага нови мащаби в арабската медийна среда. Тя е първата арабска медия, която предава на живо заседания от арабския кнесет.

След атентатите от 11 септември 2001 г. нейните репортери предаваха на живо от Афганистан, където САЩ преследваха Осама бин Ладен. Те информираха своите зрители обхватно и за американската интервенция в Ирак през 2003 г.

Пътуваха многократно до ивицата Газа по време на боевете между Израел и организацията Хамас. Същевременно „Ал Джазира” започна да излъчва политически токшоута от съвсем нов вид. Нейните журналисти безпощадно задаваха директни въпроси на арабски политици в степен, непозната дотогава в арабския свят.

Известни и оспорвани проповедници също отговаряха на живо на въпроси на зрителите. Това също беше непознато в арабския свят.

Медиите като огледало на публиката

Шибли Телхани пише, че тези феномени всъщност онагледяват едно ново отношение между журналистите и публиката. "Изглежда, че популярните арабски телевизии имаха успех най-вече защото отразяваха чувствата и мислите на публиката, а не се опитваха да ги формират".

Катар всъщност преследва свои цели с отворените си и плуралистични телевизионни програми. От една страна, емирството не иска да е на прицел, а от друга страна се опитва да убеди зрителите в арабския свят в своята платформа. В Катар е разположена голяма американска военновъздушна база.

Освен това емирството вече се застъпи за нормализиране на отношенията с Израел. Тези два факта не се възприемат добре в части от арабския свят. И когато излиза с телевизионна програма, която отговаря на интересите и вкусовете на публиката, „Ал Джазира” може да направи разбираема и политиката на емирството.

Надява се на подкрепа

Тази политика обаче се различава от политиката на съседните държави и най-вече от политиката на Саудитска Арабия и нейните съюзници. Тези отчасти противоречиви политически представи се сблъскаха през 2011 г. по време на арабските протести. Докато Катар със своята телевизия информираше обстойно за тези протести и вероятно по този начин ги насърчаваше, Саудитска Арабия и нейните съюзници съзираха в тях заплаха за политическия ред.

Всички тези различия доведоха и до настояването за закриване на „Ал Джазира”. Шефът на английската програма на „Ал Джазира” Жил Трендъл отхъврля обвиненията, че „Ал Джазира” заема определена страна:

"Ние не сме подчинени на някаква група, идеология или на правителството. Ние предлагаме различни гледни точки. И журналистите на „Ал Джазира” ще продължат в същия дух. Все пак се надяваме, че другите медийни концерни ще подкрепят нашия призив за закрила на медийната свобода", казва в заключение той.

Свързани:   И ООН се обявява в защита на „Ал Джазира”

Исканията на няколко арабски страни за закриване на базираната в катарската столица Доха телевизия "Ал Джазира" са "неприемлива атака срещу свободата на словото и на изразяването на мнение", заяви говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил, предаде ДПА от Женева.
Дата: 02.07.2017


 

Сподели в
 

Един от легендарните гласове на Българското национално радио – Божана Димитрова, отпразнува своята 80-а годишнина. „Златният глас” на БНР остава в съзнанието на слушателите най-вече като водеща на предаването-явление „Разговор с вас”.

23.02.2020/17:15

Депутати от "Обединените патриоти" предлагат поне 1/3 от всички излъчвани по радиата и телевизиите музикални продукти да са на български език или с български автор.

22.02.2020/17:15

Даниел Ненчев е преминал през всички агрегатни състояния на журналистиката през последните 15 години. Създавал е интригуващо съдържание за печатни и онлайн медии.

21.02.2020/15:25

Китай определи като неприемливи новите правила, наложени от Вашингтон на китайските държавни медии в САЩ, чийто статут бе приравнен към този на дипломатически мисии, предаде АФП.

20.02.2020/16:53

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например. Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа "Фейсбук" във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието.

19.02.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки