Начало
 
 

Симеон Лазаров разказва за вуйчо си, вестникаря Стоян Шангов

10.07.2017 /21:48 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стоян Шангов (1867-1925 г.) умира в бедност в София

Навършват се 150 г от рождението на Стоян Шангов- журналист и издател на един от най-значимите български вестници от първата половина на ХХ век „Вечерна поща“.

За своя именит вуйчо разказва и Симеон Лазаров (1896-1976 г.) в книгата си "Ениджия - една България, останала в миналото".

Роден в с. Ениджия, Лозенградско, в семейството на бедни родители, бъдещият журналист и общественик завършил с отличие училище в Одрин.

Стоян Шангов преминал нелегално границата в България, където на първо време учителствал няколко години из хасковските села. Негови материали, поместени във вестници в Пловдив, повдигнали престижа му и окончателно предопределили неговата бъдеща професия - журналистиката.

На 29 години се установил в София, никого не познавал, но според негови съвременници бил интелигентен и с жив темперамент. В хумористичните вестници "Глад", "Фенер", "Дяволско шило” през 1896 г. Шангов осмивал ситите, величаел гладните, припомня неговият родственик.

Фердинанд го кани на приеми в двореца

Роден в поробена земя, жаден за свобода, Шангов започнал да критикува управлението на д-р В. Радославов, заради което бил интерниран в Хасково.

През 1900 г започва да издава в. „Вечерна поща“, пръв въвел политическата карикатура. а по-късно издава и в. „Утринна поща“. Верен на чувството си за хумор, открил рубрика "Шарен свят" за злободневни теми, основно от политическия живот на страната. Прицелна точка на Шанговата сатира е бил и турският султан- символ на „болната империя“.

Въпреки, че критикувал и княз Фердинанд, монархът го е наричал "мет’р" Шангов" и го е канил на приеми в двореца. По време на Руско-японската война Шангов започнал да издава "Утринна поща", първия утринен вестник в България.

Шангов обаче не разполагаше с парите, необходими за поддържане независимостта на своя вестник "Вечерна поща". Но не преви гръбнак, не направи усилие да се приспособи към условията, да спечели благоволението на тези, които притежаваха парите. Това бе противно на неговия характер, на неподкупната му съвест. Никога не забравя своя роден край, където изнемогват в робска неволя неговите близки и съселяни. пише Симеон Лазаров.

Дава името на баня „Овча купел” в София

Авторът на книгата цитира и думите на вдовицата на Шангов: Той имаше феноменална памет и безпогрешно си спомняше с големи подробности много политически събития, близки и далечни, а освен това владееше отлично и географията - познаваше и разказваше за най-отдалечените кътове на земята, където никога не е ходил. Затова няма никакви копия от речи, произнасяни от него.

Любопитно е свидетелството на земляк на Шангов : „Той даде името "Овча купел" на сегашната баня в София, гдето в турско време овчарите къпели овцете си”.

Шангов издигаше знамето на националното обединение и даде пример на неуморим публицист- така съвременниците оценят делото на журналиста, останал в историята с многостранната си и плодотворна творческа дейност.

Симеон Лазаров е роден също в Ениджия. Прокуден както много други българи от родния край, той работи известно време при вуйчо си Стоян Шангов, след което се установява в Свиленград. В местната история той остава като един от основателите и активен деятел на дружество "Тракия" в града, член на Тракийския научен институт, автор на трудове с етнографски проучвания за села, откъдето след войните идват тракийски бежанци.

Книгата на  Симеон Лазаров е издадена посмъртно от фондация“ Башклисе“ в Свиленград.


 

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки