Начало
 
 

Симеон Лазаров разказва за вуйчо си, вестникаря Стоян Шангов

10.07.2017 /21:48 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стоян Шангов (1867-1925 г.) умира в бедност в София

Навършват се 150 г от рождението на Стоян Шангов- журналист и издател на един от най-значимите български вестници от първата половина на ХХ век „Вечерна поща“.

За своя именит вуйчо разказва и Симеон Лазаров (1896-1976 г.) в книгата си "Ениджия - една България, останала в миналото".

Роден в с. Ениджия, Лозенградско, в семейството на бедни родители, бъдещият журналист и общественик завършил с отличие училище в Одрин.

Стоян Шангов преминал нелегално границата в България, където на първо време учителствал няколко години из хасковските села. Негови материали, поместени във вестници в Пловдив, повдигнали престижа му и окончателно предопределили неговата бъдеща професия - журналистиката.

На 29 години се установил в София, никого не познавал, но според негови съвременници бил интелигентен и с жив темперамент. В хумористичните вестници "Глад", "Фенер", "Дяволско шило” през 1896 г. Шангов осмивал ситите, величаел гладните, припомня неговият родственик.

Фердинанд го кани на приеми в двореца

Роден в поробена земя, жаден за свобода, Шангов започнал да критикува управлението на д-р В. Радославов, заради което бил интерниран в Хасково.

През 1900 г започва да издава в. „Вечерна поща“, пръв въвел политическата карикатура. а по-късно издава и в. „Утринна поща“. Верен на чувството си за хумор, открил рубрика "Шарен свят" за злободневни теми, основно от политическия живот на страната. Прицелна точка на Шанговата сатира е бил и турският султан- символ на „болната империя“.

Въпреки, че критикувал и княз Фердинанд, монархът го е наричал "мет’р" Шангов" и го е канил на приеми в двореца. По време на Руско-японската война Шангов започнал да издава "Утринна поща", първия утринен вестник в България.

Шангов обаче не разполагаше с парите, необходими за поддържане независимостта на своя вестник "Вечерна поща". Но не преви гръбнак, не направи усилие да се приспособи към условията, да спечели благоволението на тези, които притежаваха парите. Това бе противно на неговия характер, на неподкупната му съвест. Никога не забравя своя роден край, където изнемогват в робска неволя неговите близки и съселяни. пише Симеон Лазаров.

Дава името на баня „Овча купел” в София

Авторът на книгата цитира и думите на вдовицата на Шангов: Той имаше феноменална памет и безпогрешно си спомняше с големи подробности много политически събития, близки и далечни, а освен това владееше отлично и географията - познаваше и разказваше за най-отдалечените кътове на земята, където никога не е ходил. Затова няма никакви копия от речи, произнасяни от него.

Любопитно е свидетелството на земляк на Шангов : „Той даде името "Овча купел" на сегашната баня в София, гдето в турско време овчарите къпели овцете си”.

Шангов издигаше знамето на националното обединение и даде пример на неуморим публицист- така съвременниците оценят делото на журналиста, останал в историята с многостранната си и плодотворна творческа дейност.

Симеон Лазаров е роден също в Ениджия. Прокуден както много други българи от родния край, той работи известно време при вуйчо си Стоян Шангов, след което се установява в Свиленград. В местната история той остава като един от основателите и активен деятел на дружество "Тракия" в града, член на Тракийския научен институт, автор на трудове с етнографски проучвания за села, откъдето след войните идват тракийски бежанци.

Книгата на  Симеон Лазаров е издадена посмъртно от фондация“ Башклисе“ в Свиленград.


 

Сподели в
 

Със закъснение от 6 месеца заради пандемията, на 24 септември т.г. беше отбелязана 5-годишнината на информационния сайт www.evropaworld.eu на фондация "Европа и светът". Поздравления към основаните от журналистите Гергина и Владимир Дворецки фондация и сайт поднесе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

27.09.2020/16:57

Събитието ще се проведе на 22 октомври 2020 г. на онлайн платформата на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ). Желаещите да участват трябва да изпратят регистрационните си форми най-късно до 15 октомври т.г.

24.09.2020/17:35

Яркото му перо и острото му фотооко блестят днес и на сайта на СБЖ, а са оставили забележителна диря през десетилетията на професионалната му кариера и във вестниците „Земеделско знаме”, „Кооперативно село”, „Поглед”, „Труд”. Филми за БНТ, много преведени книги и разтърсваща авторска публицистика допълват уникалния журналистически профил на Иван Василев.

22.09.2020/17:45

Получено е благодарствено писмо от синдикатите в БНТ, които изразяват благодарност за почивката на служителите от обществената телевизия в Международния дом на журналистите край Варна.

19.09.2020/06:59

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки