Начало
 
 

Симеон Лазаров разказва за вуйчо си, вестникаря Стоян Шангов

10.07.2017 /21:48 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стоян Шангов (1867-1925 г.) умира в бедност в София

Навършват се 150 г от рождението на Стоян Шангов- журналист и издател на един от най-значимите български вестници от първата половина на ХХ век „Вечерна поща“.

За своя именит вуйчо разказва и Симеон Лазаров (1896-1976 г.) в книгата си "Ениджия - една България, останала в миналото".

Роден в с. Ениджия, Лозенградско, в семейството на бедни родители, бъдещият журналист и общественик завършил с отличие училище в Одрин.

Стоян Шангов преминал нелегално границата в България, където на първо време учителствал няколко години из хасковските села. Негови материали, поместени във вестници в Пловдив, повдигнали престижа му и окончателно предопределили неговата бъдеща професия - журналистиката.

На 29 години се установил в София, никого не познавал, но според негови съвременници бил интелигентен и с жив темперамент. В хумористичните вестници "Глад", "Фенер", "Дяволско шило” през 1896 г. Шангов осмивал ситите, величаел гладните, припомня неговият родственик.

Фердинанд го кани на приеми в двореца

Роден в поробена земя, жаден за свобода, Шангов започнал да критикува управлението на д-р В. Радославов, заради което бил интерниран в Хасково.

През 1900 г започва да издава в. „Вечерна поща“, пръв въвел политическата карикатура. а по-късно издава и в. „Утринна поща“. Верен на чувството си за хумор, открил рубрика "Шарен свят" за злободневни теми, основно от политическия живот на страната. Прицелна точка на Шанговата сатира е бил и турският султан- символ на „болната империя“.

Въпреки, че критикувал и княз Фердинанд, монархът го е наричал "мет’р" Шангов" и го е канил на приеми в двореца. По време на Руско-японската война Шангов започнал да издава "Утринна поща", първия утринен вестник в България.

Шангов обаче не разполагаше с парите, необходими за поддържане независимостта на своя вестник "Вечерна поща". Но не преви гръбнак, не направи усилие да се приспособи към условията, да спечели благоволението на тези, които притежаваха парите. Това бе противно на неговия характер, на неподкупната му съвест. Никога не забравя своя роден край, където изнемогват в робска неволя неговите близки и съселяни. пише Симеон Лазаров.

Дава името на баня „Овча купел” в София

Авторът на книгата цитира и думите на вдовицата на Шангов: Той имаше феноменална памет и безпогрешно си спомняше с големи подробности много политически събития, близки и далечни, а освен това владееше отлично и географията - познаваше и разказваше за най-отдалечените кътове на земята, където никога не е ходил. Затова няма никакви копия от речи, произнасяни от него.

Любопитно е свидетелството на земляк на Шангов : „Той даде името "Овча купел" на сегашната баня в София, гдето в турско време овчарите къпели овцете си”.

Шангов издигаше знамето на националното обединение и даде пример на неуморим публицист- така съвременниците оценят делото на журналиста, останал в историята с многостранната си и плодотворна творческа дейност.

Симеон Лазаров е роден също в Ениджия. Прокуден както много други българи от родния край, той работи известно време при вуйчо си Стоян Шангов, след което се установява в Свиленград. В местната история той остава като един от основателите и активен деятел на дружество "Тракия" в града, член на Тракийския научен институт, автор на трудове с етнографски проучвания за села, откъдето след войните идват тракийски бежанци.

Книгата на  Симеон Лазаров е издадена посмъртно от фондация“ Башклисе“ в Свиленград.


 

Сподели в
 

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за развитието на Острова на свободата 60 години след Кубинската революция на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

18.01.2019/19:13

В края на миналата година гигантъг Google чрез своята най-голяма платформа YouTube заплаши, че ще блокира видеоклипове на територията на Европейския съюз. Безпрецедентното предупреждение беше по повод приетата от Европейския съюз нова Директива за авторското право.

18.01.2019/18:50

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

15.01.2019/19:58

На среща-дискусия в Клуб „Журналист” на СБЖ венецуелската посланичка разказа за обстановката в нейната страна около поемането на втори президентски мандат от държавния глава Николас Мадуро. Присъствалите подписаха обръщение до парламентите на различни страни с апел да се съдейства за диалога във и около Венецуела и да се спрат политиките на санкции и намеса във вътрешните работи

12.01.2019/13:19

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

11.01.2019/20:18

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки