СБЖ приема 29 нови членове и възстановява 7 предишни

11.07.2017 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 11 юли 2017 г. Комисията за организационни въпроси на СБЖ утвърди приетите от дружествата 29 нови членове на СБЖ и възстанови членството на 7 колеги.

П Р О Т О К О Л № 29 от заседание на Комисията по организационните въпроси към СБЖ:

Днес, 11 юли 2017 година, Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание. Присъстваха Розита Попова, Валентин Колев, Мариана Мандичева, като по уважителни причини отсъстваха Веселин Константинов и Росинка Проданова.

Комисията по организационните въпроси се събра, за да провери редовността на постъпилите документи на кандидатите за членове на СБЖ и на колеги, пожелали да възстановят членството си в СБЖ.

Комисията установи:

Комисията утвърждава постъпилите 29 кандидатури за ново членство в СБЖ без забележки.

Възстановява предложените от дружествата 7 (седем) колеги като членове на СБЖ.

Комисията обсъди няколко въпроса, свързани с организационната дейност в СБЖ.

На първо място, да се възстанови годишната среща на председателите на дружествата. На второ, да се активизира дейността на координаторите, като бъдат поканени да отчетат дейността си пред Комисията на следващото й заседание.

Комисията апелира за по-скорошно обобщаване на предложенията, направени на Общото събрание на СБЖ от 17 юни 2017 г., и включването им в Програмата за дейността на СБЖ.

Комисия по организационните въпроси:

Председател: ...........................

/Р. ПОПОВА/

Членове:    ….. ..………………..

/В. Колев/ /М. Мандичева/

София, 11 юли 2017 г.


СПИСЪК НА НОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА СБЖ

 

ОТ ЖД № 11 – БНТ, СОФИЯ

 1. АЛБЕНА ИВАНОВА КОЛЧАКОВА

 

ОТ ЖД № 14 – ПРОГРАМА ,,ХОРИЗОНТ“, СОФИЯ

 1.   КАЛИН ИЛИЕВ ДАЦОВ

 

ОТ ЖД № 17 СОФИЯ

 1. МАРИЯ ПЛАМЕНОВА НИКОЛОВА

 

ОТ ЖД № 33 – ,,ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“, СОФИЯ

 1. ЮЛИЯ ХРИСТОВА ДАСКАЛОВА
 2. ТОДОР ЛЪЧЕЗАРОВ КРЪСТЕВ
 3. ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА КРЕКМАНОВА

 

ОТ ЖД № 45 – ,,ПИСАТЕЛ“, СОФИЯ

 1. ТАТЯНА ИЛИЕВА АТАНАСОВА

 

ОТ ЖД № 50 – ,,ИВАН БОГОРОВ“, СОФИЯ

 1.   БОРЯНА ЛЮБОМИРОВА ПЕЕВСКА-КЪТИНГ

 

ОТ ЖД № 52 – ФИЛМОВИ ЖУРНАЛИСТИ, СОФИЯ

 1. АЛЕКСАНДЪР ДОНЕВ АНГЕЛОВ

 

ОТ ЖД № 72 – ,,ОЛИМПИЙСКИ ХОРИЗОНТИ“, СОФИЯ

 1. МИХО КОСТОВ ЧЕРВЕНКОВ

 

ОТ ЖД № 81 СОФИЯ

 1. СВЕТЛОЗАР АТАНАСОВ МОМЧИЛОВ

 

ОТ ЖД № 86 – БНТ, СОФИЯ

 1. ЛИЛЯНА АНГЕЛОВА СТОЯНОВА

 

ОТ ЖД № 91 – ,,ЛЮБОСЛОВИЕ“, СОФИЯ

 1. ВЕНЦИСЛАВ ДИМОВ ДИМОВ
 2. НИКОЛАЙ КИРИЛОВ МИХАЙЛОВ

 

ОТ ЖД № 94 СОФИЯ

 1. МАРИЯ СТЕФАНОВА БАКАЛОВА
 2. ЖАКЛИН ВЕСЕЛИНОВА ЛАРИКОВА
 3. АЛЕКСАНДЪР РУМЕНОВ ЛЕОНИДОВ

 

ОТ ЖД № 100 СОФИЯ

 1. ПЛАМЕН ПЛАМЕНОВ ПЪЧЕВ

 

ОТ ЖД № 104 – БНТ, СОФИЯ

 1. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ИЛИЕВ
 2. ЮЛИАНА ИВАНОВА СЕЛАНОВСКА

 

ОТ ЖД № 106 СОФИЯ

 1. ЕЛИСАВЕТА СВЕТОСЛАВОВА КАМБУРОВА

 

ОТ ЖД № 10 ЛОВЕЧ

 1. ГАНЧО СТЕЛИЯНОВ ЧУРКОВ

 

ОТ ЖД № 31 СВИЩОВ

 1. ГЛОРИЯ ТОТЕВА ИВАНОВА
 2. ЗДРАВКО ТИХОМИРОВ ПЕТКОВ
 3. НЕВЕНА ЛЮБЕНОВА САМОКОВЛИЕВА
 4. ПЛАМЕН СТЕФАНОВ БОРИСОВ

 

ОТ ЖД № 42 КЪРДЖАЛИ

 1. МИНЧО ВАСИЛЕВ ГУМАРОВ

 

ОТ ЖД № 47 – ,,ЕВРОПРЕС“, ПЛОВДИВ

 1. ЕЛИ СТОЙКОВА ШОПОВА

 

ОТ ЖД № 61 ПЛОВДИВ

 1. БОГОМИЛ ГЕНЕВ МИЛЕВ

 

КОЛЕГИ С ВЪЗСТАНОВЕНО ЧЛЕНСТВО:

 

ОТ ЖД № 45 – ,,ПИСАТЕЛ“, СОФИЯ

 1. АСЯ ИВАНОВА ГРИГОРОВА
 2. МИХАИЛ ГРИГОРОВ ДИМИТРОВ

 

ОТ ЖД № 64 СОФИЯ

 1. ИРИНА ДИЛКОВА ДИЛКОВА

 

ОТ ЖД № 104 – БНТ, СОФИЯ

 1. ИРЕН СТЕФАНОВА РАКОВСКИ
 2. АЛЕКСАНДЪР ВЪТЕВ РАКОВСКИ
 3. ИЛКО АСЕНОВ ВАКАРЕЛОВ

 

ОТ ЖД № 61 ПЛОВДИВ

 1. ОГНЯНА ИВАНОВА ГЕНЕВА

 

Сподели в
 

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36

Днес, 18 декември 2019 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

18.12.2019/16:28
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ВЕНКА РИЗОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР БОЗАКОВ ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА НАТАША ТОДИНОВА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки