Начало
 
 

Медиите прекаляват с вербалната агресия към деца

12.07.2017 /09:01 | Източник: bnr/bgnes.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Стоянова: Трябва да има специални емисии с детски новини

Не са малко случаите, в които и журналисти проявяват вербална агресия към деца от телевизионния екран, заяви д-р Валентин Димитров, зам. председател на ДАЗД и детски лекар, на работна среща в НС, на която се дискутира детската агресия и влиянието на медиите.

Присъстваха депутати, членове на СЕМ, представители на ДАЗД, на УНИЦЕФ, на СБЖ, на Асоциацията на европейските журналисти, експерти, на асоциациите на родителите, на бащите и др.

Всеки , който е станал свидетел на насилие, е длъжен да информира съответните органи, така че отговорността за нашите деца е на всеки един от нас ,продължи д-р Димитров.

Не мога да се съглася, че едно дете, жертва на агресия, независимо дали образът му е замъглен, трябва да бъде излъчвано по телевизиите с неговата история. България е малка и децата се познават, предупреди д-р Димитров.

Социалните мрежи информират безконтролно

Загрижени сме, че децата ни започват да се държат с другите деца като с врагове и искаме това да се промени, заяви в своето изложение депутатката Боряна Георгиева на работната среща. Медиите станаха проводник на агресията чрез филми, новини, интернет, текстове на песни, което е тревожно, констатира Георгиева.

Превенцията остава наша основна задача, посочи в изложението си Мария Стоянова,член на СЕМ. Трябва да има актуални детски предавания и най-вече - детски новини, на достъпен език, за да не се оставят децата да се информират от социалните мрежи безконтролно, поясни тя. Остават още няколко месеца до приемането на новата директива на ЕС по тази тема, нека да изчакаме нейното приемане и с такъв европейски документ ще подходим сериозни и отговорно, предложи Стоянова.

Поднасянето е от голямо значение

Едната група проблеми е заради средата, в този аспект ролята на СЕМ е много важна, отбеляза Цвета Брестничка, председател на Асоциация „Родители”. Нека не забравяме, че родителите често са на работа и не могат а упражняват контрол върху децата си какво гледат по телевизията, каза тя.

При отразяването на случаи на насилие, независимо дали са причинители или жертви, децата не бива да бъдат показвани, защото те не са защитени. Правото на неприкосновеност на личния живот на децата трябва да бъде безпрекословно спазвано, защото последиците от това могат да бъдат много тежки, аргументира се Брестничка.

Съгласих се с Валентин Димитров и ще добавя, че медията е в дълг към темата, посочи Розита Еленова, член на СЕМ. Медията дава агресивните темплейти, присъстваме на агресия към учители, към лекари, каза тя. И запита:дали медиите в търсене на рейтинг не си позволиха толкова да прекрачат границите, че ние станахме резистентни, вече нямаме чувствителност и смятаме за нещо нормално, че са набили лекар, учител…

Нека се съсредоточим върху това - медиите да поемат отговорност, защото агресията е част от енергията на човека, но начинът, по който това се поднася, е от изключително значение. Акцентът трябва да е в медийната грамотност, в това виждам своята мисия като член на СЕМ, затова призовавам медиите да се съобразяват: не всичко е рейтинг, подчерта Еленова. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че е необходимо да се работи за защитата и утвърждаването на основни права като свободата на изразяване и плурализма на медиите на Западните Балкани, предаде агенция Бета.

01.10.2020/11:50

Красимир Гаджоков е консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“.

30.09.2020/14:05

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

29.09.2020/18:51

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки