Начало
 
 

Медиите прекаляват с вербалната агресия към деца

12.07.2017 /09:01 | Източник: bnr/bgnes.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Стоянова: Трябва да има специални емисии с детски новини

Не са малко случаите, в които и журналисти проявяват вербална агресия към деца от телевизионния екран, заяви д-р Валентин Димитров, зам. председател на ДАЗД и детски лекар, на работна среща в НС, на която се дискутира детската агресия и влиянието на медиите.

Присъстваха депутати, членове на СЕМ, представители на ДАЗД, на УНИЦЕФ, на СБЖ, на Асоциацията на европейските журналисти, експерти, на асоциациите на родителите, на бащите и др.

Всеки , който е станал свидетел на насилие, е длъжен да информира съответните органи, така че отговорността за нашите деца е на всеки един от нас ,продължи д-р Димитров.

Не мога да се съглася, че едно дете, жертва на агресия, независимо дали образът му е замъглен, трябва да бъде излъчвано по телевизиите с неговата история. България е малка и децата се познават, предупреди д-р Димитров.

Социалните мрежи информират безконтролно

Загрижени сме, че децата ни започват да се държат с другите деца като с врагове и искаме това да се промени, заяви в своето изложение депутатката Боряна Георгиева на работната среща. Медиите станаха проводник на агресията чрез филми, новини, интернет, текстове на песни, което е тревожно, констатира Георгиева.

Превенцията остава наша основна задача, посочи в изложението си Мария Стоянова,член на СЕМ. Трябва да има актуални детски предавания и най-вече - детски новини, на достъпен език, за да не се оставят децата да се информират от социалните мрежи безконтролно, поясни тя. Остават още няколко месеца до приемането на новата директива на ЕС по тази тема, нека да изчакаме нейното приемане и с такъв европейски документ ще подходим сериозни и отговорно, предложи Стоянова.

Поднасянето е от голямо значение

Едната група проблеми е заради средата, в този аспект ролята на СЕМ е много важна, отбеляза Цвета Брестничка, председател на Асоциация „Родители”. Нека не забравяме, че родителите често са на работа и не могат а упражняват контрол върху децата си какво гледат по телевизията, каза тя.

При отразяването на случаи на насилие, независимо дали са причинители или жертви, децата не бива да бъдат показвани, защото те не са защитени. Правото на неприкосновеност на личния живот на децата трябва да бъде безпрекословно спазвано, защото последиците от това могат да бъдат много тежки, аргументира се Брестничка.

Съгласих се с Валентин Димитров и ще добавя, че медията е в дълг към темата, посочи Розита Еленова, член на СЕМ. Медията дава агресивните темплейти, присъстваме на агресия към учители, към лекари, каза тя. И запита:дали медиите в търсене на рейтинг не си позволиха толкова да прекрачат границите, че ние станахме резистентни, вече нямаме чувствителност и смятаме за нещо нормално, че са набили лекар, учител…

Нека се съсредоточим върху това - медиите да поемат отговорност, защото агресията е част от енергията на човека, но начинът, по който това се поднася, е от изключително значение. Акцентът трябва да е в медийната грамотност, в това виждам своята мисия като член на СЕМ, затова призовавам медиите да се съобразяват: не всичко е рейтинг, подчерта Еленова. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например. Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа "Фейсбук" във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието.

19.02.2020/15:25

Лондонският редакция на CNN прави интересен анализ на заплахите и перспективите пред една от най-значимите медии в света - BBC.

18.02.2020/15:25

Журналистката Елизабет Дафинова от в. "Банкеръ" е цитирана като положителен пример в най-новото медийно изследване на проф. Луливера Кръстева, преподавател по журналистика във ФЖКМ.

17.02.2020/16:53

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса COVID-19, съобщи Ройтерс.

15.02.2020/15:41

Френското правосъдие започна разследване на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г., за да установи дали икономическата дейност във Франция на един от заподозрените е била използвана за корупмиране на чуждестранни длъжностни лица, предаде АФП.

14.02.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки