Начало
 
 

Цвета Брестничка: Да научим децата на медийна грамотност

22.07.2017 /14:07 | Източник: ngobg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цвета Брестничка е председател на УС на Асоциация „Родители”

В много случаи медиите си позволяват нарушения в гонене на висок рейтинг в по-скандални предавания и излагат децата на висок риск.

Защото, когато покажеш едно дете, дори със замъглено лице, когато е ясно от кое училище е, къде живее всеки може да го идентифицира много лесно. И заради тези 2-3 мин., в които детето се показва на екрана, после целият му живот може да бъде срутен по един или друг начин.

Има такива случаи, но не мога да ги цитирам, защото не е редно. Всеки психолог ще ви обясни, че дълготрайните последици върху психиката на детето са много сериозни от такива новини и репортажи.

Всъщност, ние дори не знаем как след 5-10 г. тези скандални кадри могат да бъдат използвани срещу конкретно дете в бъдещия му живот и как то преживява себе си. Дали през целия си живот няма да гледа на себе си като жертва или като на насилник, в зависимост от това в каква роля е представено в дадена медия, и да възпроизвежда въпросното поведение отново и отново.

Целта е, когато има инцидент с деца, те да бъдат максимално защитени, за да могат да се възстановят и да станат пълноценни хора.

Тук ролята на СЕМ е много важна:

Да се реагира във всяка такава ситуация. Дори и по най-невинен повод - примерно, в предавания, които се гледат семейно - чрез груби шеги или в показването на нарушени отношения между родители и деца.

Ако разширим темата и погледнем на насилието от гледна точка на ТВ предавания и филми, бих казала, че тези точки, които се слагат за неподходящо съдържание за деца, най-вече са адресирани към родителите. За да могат те да реагират и да отделят детето си от екрана. Но, ако това се случва, когато родителите не са в къщи, то е малко вероятно самото дете да реагира на този знак и да прекрати гледането.

Наскоро имаше обсъждания да се премахнат часовите зони в програмите на ТВ и да останат само индикаторите с точките, за да се насочи отговорността изцяло към родителите и семействата. Според нас, това не е добър подход, защото децата не са през цялото това време под родителски контрол.

Дали агресията по ТВ е много или малко?

Всеки сам може да си отговори на този въпрос. Мисля, че всеки вижда ежедневно какъв тип новини се излъчват, какви филми се предлагат и затова е важно да защитим децата си. Но по-същественото е да ги научим самите те да си подбират съдържанието, което гледат или произвеждат.

Защото агресията не идва само от телевизиите, тя е и в интернет. И докато родителите на по-малките деца могат да използват програми за родителски контрол, които да филтрират това съдържание, то при по-големите, от 9-10 годишна възраст нагоре, по-лесно се преодоляват тези технически прегради.

Смятам, че отрано трябва да се започне с дигиталната и медийна грамотност при децата, да им се показва и обяснява как да си подбират филмите, примерно, как да си сверяват източниците на информация или забавления, да им се доверяват или не, защо. Това е цял комплекс от умения и знания, които са твърде съществени за формирането на вкус, ценности и мироглед при съзряващия човек от най-ранна възраст.

Важно е да си говорим с децата за общуването в социалните мрежи, за рисковете, които крият, а и за възможностите, които дават. Да не забравяме, че интернет не е само заплаха, а и огромна възможност за развитието им.

Като общество имаме задължението да осигурим и такъв тип образование на децата си в училище, за да могат те да се изявяват конструктивно в интернет, а не чрез провокации, насилие или чрез тиражиране на слово и изображения отвъд приемливите етични и естетични норми. (БГНЕС)


 

Сподели в
 

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например. Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа "Фейсбук" във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието.

19.02.2020/15:25

Лондонският редакция на CNN прави интересен анализ на заплахите и перспективите пред една от най-значимите медии в света - BBC.

18.02.2020/15:25

Журналистката Елизабет Дафинова от в. "Банкеръ" е цитирана като положителен пример в най-новото медийно изследване на проф. Луливера Кръстева, преподавател по журналистика във ФЖКМ.

17.02.2020/16:53

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса COVID-19, съобщи Ройтерс.

15.02.2020/15:41

Френското правосъдие започна разследване на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г., за да установи дали икономическата дейност във Франция на един от заподозрените е била използвана за корупмиране на чуждестранни длъжностни лица, предаде АФП.

14.02.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки