Начало
 
 

Цвета Брестничка: Да научим децата на медийна грамотност

22.07.2017 /14:07 | Източник: ngobg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цвета Брестничка е председател на УС на Асоциация „Родители”

В много случаи медиите си позволяват нарушения в гонене на висок рейтинг в по-скандални предавания и излагат децата на висок риск.

Защото, когато покажеш едно дете, дори със замъглено лице, когато е ясно от кое училище е, къде живее всеки може да го идентифицира много лесно. И заради тези 2-3 мин., в които детето се показва на екрана, после целият му живот може да бъде срутен по един или друг начин.

Има такива случаи, но не мога да ги цитирам, защото не е редно. Всеки психолог ще ви обясни, че дълготрайните последици върху психиката на детето са много сериозни от такива новини и репортажи.

Всъщност, ние дори не знаем как след 5-10 г. тези скандални кадри могат да бъдат използвани срещу конкретно дете в бъдещия му живот и как то преживява себе си. Дали през целия си живот няма да гледа на себе си като жертва или като на насилник, в зависимост от това в каква роля е представено в дадена медия, и да възпроизвежда въпросното поведение отново и отново.

Целта е, когато има инцидент с деца, те да бъдат максимално защитени, за да могат да се възстановят и да станат пълноценни хора.

Тук ролята на СЕМ е много важна:

Да се реагира във всяка такава ситуация. Дори и по най-невинен повод - примерно, в предавания, които се гледат семейно - чрез груби шеги или в показването на нарушени отношения между родители и деца.

Ако разширим темата и погледнем на насилието от гледна точка на ТВ предавания и филми, бих казала, че тези точки, които се слагат за неподходящо съдържание за деца, най-вече са адресирани към родителите. За да могат те да реагират и да отделят детето си от екрана. Но, ако това се случва, когато родителите не са в къщи, то е малко вероятно самото дете да реагира на този знак и да прекрати гледането.

Наскоро имаше обсъждания да се премахнат часовите зони в програмите на ТВ и да останат само индикаторите с точките, за да се насочи отговорността изцяло към родителите и семействата. Според нас, това не е добър подход, защото децата не са през цялото това време под родителски контрол.

Дали агресията по ТВ е много или малко?

Всеки сам може да си отговори на този въпрос. Мисля, че всеки вижда ежедневно какъв тип новини се излъчват, какви филми се предлагат и затова е важно да защитим децата си. Но по-същественото е да ги научим самите те да си подбират съдържанието, което гледат или произвеждат.

Защото агресията не идва само от телевизиите, тя е и в интернет. И докато родителите на по-малките деца могат да използват програми за родителски контрол, които да филтрират това съдържание, то при по-големите, от 9-10 годишна възраст нагоре, по-лесно се преодоляват тези технически прегради.

Смятам, че отрано трябва да се започне с дигиталната и медийна грамотност при децата, да им се показва и обяснява как да си подбират филмите, примерно, как да си сверяват източниците на информация или забавления, да им се доверяват или не, защо. Това е цял комплекс от умения и знания, които са твърде съществени за формирането на вкус, ценности и мироглед при съзряващия човек от най-ранна възраст.

Важно е да си говорим с децата за общуването в социалните мрежи, за рисковете, които крият, а и за възможностите, които дават. Да не забравяме, че интернет не е само заплаха, а и огромна възможност за развитието им.

Като общество имаме задължението да осигурим и такъв тип образование на децата си в училище, за да могат те да се изявяват конструктивно в интернет, а не чрез провокации, насилие или чрез тиражиране на слово и изображения отвъд приемливите етични и естетични норми. (БГНЕС)


 

Сподели в
 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че е необходимо да се работи за защитата и утвърждаването на основни права като свободата на изразяване и плурализма на медиите на Западните Балкани, предаде агенция Бета.

01.10.2020/11:50

Красимир Гаджоков е консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“.

30.09.2020/14:05

Конкурсът „Див кестен“ се организира за първа година и цели да отличи високите постижения в отразяването на актуални теми, свързани с природата в България и нейното опазване.

29.09.2020/18:51

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки