Начало
 
 

In memoriam: Колю Колев - безсмъртието и гибелта на словото

23.07.2017 /19:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Колю Колев посвети живота си на журналистиката

Ние знаем, че в календара на публициста и на журналиста няма дати с червено, няма делник и празник, защото никога не замлъква нашето слово, писано или казано пред обществото.

В това е гордостта и тежкият дълг на всеки, който е стъпил в това трудно поприще, който се е обрекъл на едно народополезно дело, който е следовник на революционните традиции в публицистиката.

С тези думи на публициста, журналиста и учителя Колю Колев се прощаваме с него. Той си отиде от този свят след кратко боледуване на 23 юли 2017 г., в средата на своята 90-та годишнина.

Роден в сърцето на Балкана, в село Кръвеник, Севлиевско, завършва с отличие Севлиевската гимназия, а след това и правни и държавни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Дълги години от живота си отдаде на журналистиката и изследователската работа в областта на икономиката, науката и техническия прогрес. В трудовата му книжка са два вестника – „Народна младеж” и „Работническо дело”.

Мнозина от съвремениците му го помнят и от уникалното за 80-те години на миналия век телевизионно предаване „За един милиард”, в което беше сред двигателите и председател на журито. Търсен събеседник е в националното радио и телевизия, както в големите всекидневници, списания, така и в малките регионални издания, които уважаваше наравно с останалите.

Особено две от тях му бяха любими и четеше до последно, от край до край – севлиевският вестник „Росица” и самоковският „Приятел”. Дългогодишен кореспондент на чуждестранни медии. Автор на многобройни научни трудове по теория и практика на журналистиката, икономиката и социалните отношения.

Повече от двадесет години проф. д.ф.н. Колю Колев беше преподавател, а в последните от тях и декан на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Последните десетина години отдаде на широки исторически и народопсихологически изследвания, придружени от сравнителни анализи на езика и стила на народното творчество. От тях се роди поредица, която наричаше петокнижие, изпълнена с резултатите от неговите краеведчески проучвания, съчетани с разкази и спомени от колоритни представители на родния край.

Проф. Колю Колев е баща на журналиста и член на УС на СБЖ Валентин Колев. От името на всички колеги изказваме наште най-дълбоки съболезнования на Валентин Колев за тежката загуба.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Колю Колев!


 

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки