Начало
 
 

In memoriam: Колю Колев - безсмъртието и гибелта на словото

23.07.2017 /19:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Колю Колев посвети живота си на журналистиката

Ние знаем, че в календара на публициста и на журналиста няма дати с червено, няма делник и празник, защото никога не замлъква нашето слово, писано или казано пред обществото.

В това е гордостта и тежкият дълг на всеки, който е стъпил в това трудно поприще, който се е обрекъл на едно народополезно дело, който е следовник на революционните традиции в публицистиката.

С тези думи на публициста, журналиста и учителя Колю Колев се прощаваме с него. Той си отиде от този свят след кратко боледуване на 23 юли 2017 г., в средата на своята 90-та годишнина.

Роден в сърцето на Балкана, в село Кръвеник, Севлиевско, завършва с отличие Севлиевската гимназия, а след това и правни и държавни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Дълги години от живота си отдаде на журналистиката и изследователската работа в областта на икономиката, науката и техническия прогрес. В трудовата му книжка са два вестника – „Народна младеж” и „Работническо дело”.

Мнозина от съвремениците му го помнят и от уникалното за 80-те години на миналия век телевизионно предаване „За един милиард”, в което беше сред двигателите и председател на журито. Търсен събеседник е в националното радио и телевизия, както в големите всекидневници, списания, така и в малките регионални издания, които уважаваше наравно с останалите.

Особено две от тях му бяха любими и четеше до последно, от край до край – севлиевският вестник „Росица” и самоковският „Приятел”. Дългогодишен кореспондент на чуждестранни медии. Автор на многобройни научни трудове по теория и практика на журналистиката, икономиката и социалните отношения.

Повече от двадесет години проф. д.ф.н. Колю Колев беше преподавател, а в последните от тях и декан на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Последните десетина години отдаде на широки исторически и народопсихологически изследвания, придружени от сравнителни анализи на езика и стила на народното творчество. От тях се роди поредица, която наричаше петокнижие, изпълнена с резултатите от неговите краеведчески проучвания, съчетани с разкази и спомени от колоритни представители на родния край.

Проф. Колю Колев е баща на журналиста и член на УС на СБЖ Валентин Колев. От името на всички колеги изказваме наште най-дълбоки съболезнования на Валентин Колев за тежката загуба.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Колю Колев!


 

Сподели в
 

След шумния успех на книгата на журналиста и дипломат Иван Палчев "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", той ни представя новата си творба „Терор“, като начин на употреба във времето на модерните технологии

23.02.2018/18:48

Искът на членката на СЕМ е за 23 000 лв. Жотева се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови статии, в които той реагира на отправени от нея заплахи към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод зададен журналистически въпрос

23.02.2018/14:44

Двете организации ще работят за осигуряване на устойчиво развитие на обществото и възстановяване на социалния характер на държавата чрез дългосрочна Национална стратегия и програма, изградени върху реалистични цели и основаващи се на българските национални идеали.

22.02.2018/20:49

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки