Начало
 
 

In memoriam: Колю Колев - безсмъртието и гибелта на словото

23.07.2017 /19:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Колю Колев посвети живота си на журналистиката

Ние знаем, че в календара на публициста и на журналиста няма дати с червено, няма делник и празник, защото никога не замлъква нашето слово, писано или казано пред обществото.

В това е гордостта и тежкият дълг на всеки, който е стъпил в това трудно поприще, който се е обрекъл на едно народополезно дело, който е следовник на революционните традиции в публицистиката.

С тези думи на публициста, журналиста и учителя Колю Колев се прощаваме с него. Той си отиде от този свят след кратко боледуване на 23 юли 2017 г., в средата на своята 90-та годишнина.

Роден в сърцето на Балкана, в село Кръвеник, Севлиевско, завършва с отличие Севлиевската гимназия, а след това и правни и държавни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Дълги години от живота си отдаде на журналистиката и изследователската работа в областта на икономиката, науката и техническия прогрес. В трудовата му книжка са два вестника – „Народна младеж” и „Работническо дело”.

Мнозина от съвремениците му го помнят и от уникалното за 80-те години на миналия век телевизионно предаване „За един милиард”, в което беше сред двигателите и председател на журито. Търсен събеседник е в националното радио и телевизия, както в големите всекидневници, списания, така и в малките регионални издания, които уважаваше наравно с останалите.

Особено две от тях му бяха любими и четеше до последно, от край до край – севлиевският вестник „Росица” и самоковският „Приятел”. Дългогодишен кореспондент на чуждестранни медии. Автор на многобройни научни трудове по теория и практика на журналистиката, икономиката и социалните отношения.

Повече от двадесет години проф. д.ф.н. Колю Колев беше преподавател, а в последните от тях и декан на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Последните десетина години отдаде на широки исторически и народопсихологически изследвания, придружени от сравнителни анализи на езика и стила на народното творчество. От тях се роди поредица, която наричаше петокнижие, изпълнена с резултатите от неговите краеведчески проучвания, съчетани с разкази и спомени от колоритни представители на родния край.

Проф. Колю Колев е баща на журналиста и член на УС на СБЖ Валентин Колев. От името на всички колеги изказваме наште най-дълбоки съболезнования на Валентин Колев за тежката загуба.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Колю Колев!


 

Сподели в
 

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

21.08.2017/18:06

Изложба, посветена на фотографията, е подредена в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

21.08.2017/13:22

За да бъде спрян тероризмът, срещу него трябва да противостои изграждането на международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване, посочва в своя позиция Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

20.08.2017/20:25

Секретариатът бе най-просторната стая на някогашния вестник „ПОГЛЕД“. Огромно помещение за къща, високо към 3 метра, правено без тънки бедняшки сметки как ще се отоплява – със стари-стари чугунени радиатори, всеки от които тежеше по неколкостотин килограма.

18.08.2017/18:42

Работилата за „Гардиан” и „Ню Йорк Таймс” Ким Уол се качила на малкия плавателен съд, конструиран от собственика му - датчанина Петер Мадсен, и след това никой не я е виждал. Подводницата потънала край Копенхаген, Мадсен бил изваден от спасители, а от журналистката няма и следа. Датчанинът е обвинен в убийство, но труп няма

14.08.2017/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки