Начало
 
 

In memoriam: Колю Колев - безсмъртието и гибелта на словото

23.07.2017 /19:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Колю Колев посвети живота си на журналистиката

Ние знаем, че в календара на публициста и на журналиста няма дати с червено, няма делник и празник, защото никога не замлъква нашето слово, писано или казано пред обществото.

В това е гордостта и тежкият дълг на всеки, който е стъпил в това трудно поприще, който се е обрекъл на едно народополезно дело, който е следовник на революционните традиции в публицистиката.

С тези думи на публициста, журналиста и учителя Колю Колев се прощаваме с него. Той си отиде от този свят след кратко боледуване на 23 юли 2017 г., в средата на своята 90-та годишнина.

Роден в сърцето на Балкана, в село Кръвеник, Севлиевско, завършва с отличие Севлиевската гимназия, а след това и правни и държавни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Дълги години от живота си отдаде на журналистиката и изследователската работа в областта на икономиката, науката и техническия прогрес. В трудовата му книжка са два вестника – „Народна младеж” и „Работническо дело”.

Мнозина от съвремениците му го помнят и от уникалното за 80-те години на миналия век телевизионно предаване „За един милиард”, в което беше сред двигателите и председател на журито. Търсен събеседник е в националното радио и телевизия, както в големите всекидневници, списания, така и в малките регионални издания, които уважаваше наравно с останалите.

Особено две от тях му бяха любими и четеше до последно, от край до край – севлиевският вестник „Росица” и самоковският „Приятел”. Дългогодишен кореспондент на чуждестранни медии. Автор на многобройни научни трудове по теория и практика на журналистиката, икономиката и социалните отношения.

Повече от двадесет години проф. д.ф.н. Колю Колев беше преподавател, а в последните от тях и декан на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Последните десетина години отдаде на широки исторически и народопсихологически изследвания, придружени от сравнителни анализи на езика и стила на народното творчество. От тях се роди поредица, която наричаше петокнижие, изпълнена с резултатите от неговите краеведчески проучвания, съчетани с разкази и спомени от колоритни представители на родния край.

Проф. Колю Колев е баща на журналиста и член на УС на СБЖ Валентин Колев. От името на всички колеги изказваме наште най-дълбоки съболезнования на Валентин Колев за тежката загуба.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Колю Колев!


 

Сподели в
 

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

На тържеството в Дома на киното, където бе прожектиран и филмът за големия ни творец „Изкуството е оръжие”, към юбиляра се обърна членът на УС на СБЖ Велиана Христова

18.10.2017/15:09

„За Надя - благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост между Франция и България.” Такова посвещение, отправено към творческия директор на издателство „Слънце” Надя Кабакчиева, остави френският президент върху екземпляр от българското издание на книгата му „Революция. Битката за Франция”

18.10.2017/07:02

На 14 октомври - навръх именния си ден, ни напусна членът на СБЖ и на СБП Петко Кицов, който трябваше да отбележи своя 80-годишен юбилей на 21 октомври. СБЖ изразява съболезнования на близките на нашия колега

16.10.2017/10:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки