Начало
 
 

In memoriam: Колю Колев - безсмъртието и гибелта на словото

23.07.2017 /19:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Колю Колев посвети живота си на журналистиката

Ние знаем, че в календара на публициста и на журналиста няма дати с червено, няма делник и празник, защото никога не замлъква нашето слово, писано или казано пред обществото.

В това е гордостта и тежкият дълг на всеки, който е стъпил в това трудно поприще, който се е обрекъл на едно народополезно дело, който е следовник на революционните традиции в публицистиката.

С тези думи на публициста, журналиста и учителя Колю Колев се прощаваме с него. Той си отиде от този свят след кратко боледуване на 23 юли 2017 г., в средата на своята 90-та годишнина.

Роден в сърцето на Балкана, в село Кръвеник, Севлиевско, завършва с отличие Севлиевската гимназия, а след това и правни и държавни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Дълги години от живота си отдаде на журналистиката и изследователската работа в областта на икономиката, науката и техническия прогрес. В трудовата му книжка са два вестника – „Народна младеж” и „Работническо дело”.

Мнозина от съвремениците му го помнят и от уникалното за 80-те години на миналия век телевизионно предаване „За един милиард”, в което беше сред двигателите и председател на журито. Търсен събеседник е в националното радио и телевизия, както в големите всекидневници, списания, така и в малките регионални издания, които уважаваше наравно с останалите.

Особено две от тях му бяха любими и четеше до последно, от край до край – севлиевският вестник „Росица” и самоковският „Приятел”. Дългогодишен кореспондент на чуждестранни медии. Автор на многобройни научни трудове по теория и практика на журналистиката, икономиката и социалните отношения.

Повече от двадесет години проф. д.ф.н. Колю Колев беше преподавател, а в последните от тях и декан на Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Последните десетина години отдаде на широки исторически и народопсихологически изследвания, придружени от сравнителни анализи на езика и стила на народното творчество. От тях се роди поредица, която наричаше петокнижие, изпълнена с резултатите от неговите краеведчески проучвания, съчетани с разкази и спомени от колоритни представители на родния край.

Проф. Колю Колев е баща на журналиста и член на УС на СБЖ Валентин Колев. От името на всички колеги изказваме наште най-дълбоки съболезнования на Валентин Колев за тежката загуба.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Колю Колев!


 

Сподели в
 

Конкурсът в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес се организира със съдействието на СБЖ и на Roca и отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата

13.12.2017/19:19

„Винаги съм искал да се зарадвам с автора на сполуката му, да му стисна с благодарност ръката, да го посоча на читателите. Тогава изпитвам удовлетворение и радост. За какво ми е на мен литературна критика, ако това не мога да кажа и да направя“ – е изповядал журналистът и литературен критик Пенчо Чернаев, на чийто 90-годишен юбилей се събраха и препълниха залата на пресклуб „Журналист“ негови приятели и колеги, и то предколедно и в най-краткия ден на годината.

13.12.2017/14:38

Хасковлийка дари на Регионалния исторически музей екземпляр от издадения през 1938 г. от Григор Пасков фотоалбум, озаглавен „България. Нашата Родина”.

11.12.2017/21:04

Едно събитие, свързано с Поднебесната, се състоя в СБЖ, където беше представена книгата на журналиста от Радио Китай за чужбина в Пекин Тодор Радев „Един пояс, един път“, посветена на една мащабна и амбициозна инициатива, чийто стремеж е да реанимира древния Път на коприната, но в един по-модерен и в контекста на ХХІ век свят, същевременно различна от западната глобализационна политика. Книгата се появява на българския книжен пазар благодарение на издателство „Ентропи 1“ и неговия издател Станислава Пекова, която заедно с Петър Красимиров са нейни редактори

11.12.2017/18:48

СБЖ е съорганизатор за възпоменанието за големия български публицист, оглавявал и нашия Съюз. Тази година той би навършил 90, ако не ни бе напуснал без време. На 13 декември от 18:00 ч. в Централния военен клуб по случай юбилея ще се състои вечер в негова памет под надслова „Аз пак съм тук!”

08.12.2017/20:33

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки