Начало
 
 

Последно сбогом за Коста Цонев от „Смешния отдел” на „Народна младеж”

24.07.2017 /20:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Коста Цонев - писателят, журналистът, хумористът от "Народна младеж"

Съвпадението на имената винаги го караше да се шегува, че не е „оня” Коста Цонев, а „другия” - писателя, журналиста, създателя на международния конкурс за хумористичен разказ "Алеко". Уви, и той е сред напусналите ни завинаги през тези дни колеги. Поклонението е на 25 юли от 10 ч. в църквата на Централни гробища

Вечният екип на някогашния неостаряващ вестник „Народна младеж” осиротя с още едно емблематично име - напусна ни завинаги дългогодишният завеждащ отдел „Хумор и сатира” на вестника, писателят, журналистът, основателят на международния конкурс за хумористичен разказ "Алеко" Коста Цонев.

Съвпадението на имената винаги го караше да се шегува, че не е „оня” Коста Цонев, а „другия”, че не е Човекът от Ла Манча (както се казваше популярният мюзикъл за Дон Кихот с участието на актьора Коста Цонев в главната роля), а е Човекът от Смешния отдел.

„Нашият” Коста винаги съумяваше да пръска искрици смях и закачки из дългия коридор на „Народна младеж” и дори на не по-малко дългите и все сериозни редакционни планьорки. Енергичен и неуморим, той успя да стане личен приятел с хумористи от цял свят, които години наред събираше „неговият” конкурс „Алеко”. А страниците на „Народна младеж” вдигаха високо летвата с публикуването на творбите им.

Острото и хапливо перо на самия Коста винаги уцелваше парливи и болни теми, а убийствената ирония, с която ги поднасяше, имаха повече сила за преобръщане на нещата дори и от уводна статия.

Той си тръгва сега завинаги, но е трудно да го повярваме - сякаш просто за малко сме го изгубили от поглед, сякаш само е хлътнал за кафенце в бюфета при Данчето в другата половина на коридора, ей сега ще излезе и ще тръгне пак насреща, развял сяко и перчем, широко усмихнат, намигащ: „Ама вие хванахте ли се!...”

Дано винаги ни топли тази твоя усмивка, Коста! Почивай в мир, скъпи приятелю! Поклон!

Поклонението ще е на 25 юли от 10 ч. в църквата на Централни гробища.

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки