Начало
 
 

Последно сбогом за Коста Цонев от „Смешния отдел” на „Народна младеж”

24.07.2017 /20:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Коста Цонев - писателят, журналистът, хумористът от "Народна младеж"

Съвпадението на имената винаги го караше да се шегува, че не е „оня” Коста Цонев, а „другия” - писателя, журналиста, създателя на международния конкурс за хумористичен разказ "Алеко". Уви, и той е сред напусналите ни завинаги през тези дни колеги. Поклонението е на 25 юли от 10 ч. в църквата на Централни гробища

Вечният екип на някогашния неостаряващ вестник „Народна младеж” осиротя с още едно емблематично име - напусна ни завинаги дългогодишният завеждащ отдел „Хумор и сатира” на вестника, писателят, журналистът, основателят на международния конкурс за хумористичен разказ "Алеко" Коста Цонев.

Съвпадението на имената винаги го караше да се шегува, че не е „оня” Коста Цонев, а „другия”, че не е Човекът от Ла Манча (както се казваше популярният мюзикъл за Дон Кихот с участието на актьора Коста Цонев в главната роля), а е Човекът от Смешния отдел.

„Нашият” Коста винаги съумяваше да пръска искрици смях и закачки из дългия коридор на „Народна младеж” и дори на не по-малко дългите и все сериозни редакционни планьорки. Енергичен и неуморим, той успя да стане личен приятел с хумористи от цял свят, които години наред събираше „неговият” конкурс „Алеко”. А страниците на „Народна младеж” вдигаха високо летвата с публикуването на творбите им.

Острото и хапливо перо на самия Коста винаги уцелваше парливи и болни теми, а убийствената ирония, с която ги поднасяше, имаха повече сила за преобръщане на нещата дори и от уводна статия.

Той си тръгва сега завинаги, но е трудно да го повярваме - сякаш просто за малко сме го изгубили от поглед, сякаш само е хлътнал за кафенце в бюфета при Данчето в другата половина на коридора, ей сега ще излезе и ще тръгне пак насреща, развял сяко и перчем, широко усмихнат, намигащ: „Ама вие хванахте ли се!...”

Дано винаги ни топли тази твоя усмивка, Коста! Почивай в мир, скъпи приятелю! Поклон!

Поклонението ще е на 25 юли от 10 ч. в църквата на Централни гробища.

Сподели в
 

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

21.08.2017/18:06

Изложба, посветена на фотографията, е подредена в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

21.08.2017/13:22

За да бъде спрян тероризмът, срещу него трябва да противостои изграждането на международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване, посочва в своя позиция Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

20.08.2017/20:25

Секретариатът бе най-просторната стая на някогашния вестник „ПОГЛЕД“. Огромно помещение за къща, високо към 3 метра, правено без тънки бедняшки сметки как ще се отоплява – със стари-стари чугунени радиатори, всеки от които тежеше по неколкостотин килограма.

18.08.2017/18:42

Работилата за „Гардиан” и „Ню Йорк Таймс” Ким Уол се качила на малкия плавателен съд, конструиран от собственика му - датчанина Петер Мадсен, и след това никой не я е виждал. Подводницата потънала край Копенхаген, Мадсен бил изваден от спасители, а от журналистката няма и следа. Датчанинът е обвинен в убийство, но труп няма

14.08.2017/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки