Начало
 
 

Последно сбогом за Коста Цонев от „Смешния отдел” на „Народна младеж”

24.07.2017 /20:44 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Коста Цонев - писателят, журналистът, хумористът от "Народна младеж"

Съвпадението на имената винаги го караше да се шегува, че не е „оня” Коста Цонев, а „другия” - писателя, журналиста, създателя на международния конкурс за хумористичен разказ "Алеко". Уви, и той е сред напусналите ни завинаги през тези дни колеги. Поклонението е на 25 юли от 10 ч. в църквата на Централни гробища

Вечният екип на някогашния неостаряващ вестник „Народна младеж” осиротя с още едно емблематично име - напусна ни завинаги дългогодишният завеждащ отдел „Хумор и сатира” на вестника, писателят, журналистът, основателят на международния конкурс за хумористичен разказ "Алеко" Коста Цонев.

Съвпадението на имената винаги го караше да се шегува, че не е „оня” Коста Цонев, а „другия”, че не е Човекът от Ла Манча (както се казваше популярният мюзикъл за Дон Кихот с участието на актьора Коста Цонев в главната роля), а е Човекът от Смешния отдел.

„Нашият” Коста винаги съумяваше да пръска искрици смях и закачки из дългия коридор на „Народна младеж” и дори на не по-малко дългите и все сериозни редакционни планьорки. Енергичен и неуморим, той успя да стане личен приятел с хумористи от цял свят, които години наред събираше „неговият” конкурс „Алеко”. А страниците на „Народна младеж” вдигаха високо летвата с публикуването на творбите им.

Острото и хапливо перо на самия Коста винаги уцелваше парливи и болни теми, а убийствената ирония, с която ги поднасяше, имаха повече сила за преобръщане на нещата дори и от уводна статия.

Той си тръгва сега завинаги, но е трудно да го повярваме - сякаш просто за малко сме го изгубили от поглед, сякаш само е хлътнал за кафенце в бюфета при Данчето в другата половина на коридора, ей сега ще излезе и ще тръгне пак насреща, развял сяко и перчем, широко усмихнат, намигащ: „Ама вие хванахте ли се!...”

Дано винаги ни топли тази твоя усмивка, Коста! Почивай в мир, скъпи приятелю! Поклон!

Поклонението ще е на 25 юли от 10 ч. в църквата на Централни гробища.

Сподели в
 

След шумния успех на книгата на журналиста и дипломат Иван Палчев "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", той ни представя новата си творба „Терор“, като начин на употреба във времето на модерните технологии

23.02.2018/18:48

Искът на членката на СЕМ е за 23 000 лв. Жотева се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови статии, в които той реагира на отправени от нея заплахи към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод зададен журналистически въпрос

23.02.2018/14:44

Двете организации ще работят за осигуряване на устойчиво развитие на обществото и възстановяване на социалния характер на държавата чрез дългосрочна Национална стратегия и програма, изградени върху реалистични цели и основаващи се на българските национални идеали.

22.02.2018/20:49

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки