Начало
 
 

Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

25.07.2017 /19:32 | Автор : Дияна Желязкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.

Правоотношенията им са прекратени от дирекцията в София, тъй като там е била регистрирана фирмата–работодател на 23-мата служители на сайта.

Сега прекратяването на договорите трябва да бъде вписано и в трудовите книжки на журналистите. Това отново ще стане в софийската дирекция „Инспекция по труда“. 

Служителите от страната на затворения сайт са уведомени, че могат да изпратят трудовите си книжки по куриер и да ги получат по същия начин след вписването.

По закон, в рамките на 7 дни след получаване на разпореждането за прекратяване на трудовия договор, журналистите могат да се регистрират на трудовата борса, за да получават обезщетение за безработица.  С това се слага край на почти едномесечната сага, която преживяха близо 30 колеги от сайта Топ новини, който имаше кореспонденти в 14 градове в страната.

Изданието беше затворено на 1 юли, 10 дни след смъртта на собственика му, шуменския бизнесмен Николай Йонков, а журналистите  изпаднаха в затруднена ситуация, тъй като наследниците на починалия издател все още не са влезли във владение на наследството.  На практика останалите без работа служители се оказаха и без работодател, който да им прекрати трудовите договори.

Веднага след като казусът стана известен, Главна инспекция по труда създаде организация за прекратяване на договорите в максимално кратък срок.  Някои от колегите от затворения сайт вече са получили разпорежданията си, други очакват да ги получат в следващите дни.

Свързани:   Как журналисти останаха без заплата и право да напуснат

Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. Репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат отпуска или болничен.
Дата: 08.07.2017

ГИТ решава казуса на 35 журналисти от затворения Topnovini.bg

Националната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) ще решава казуса на 35-те журналисти от затворения сайт Topnovini.bg, които се оказаха в правен вакуум след спирането на изданието.
Дата: 06.07.2017

35 журналисти от сайта Topnovini.bg са в „безтегловност“

35 журналисти от цяла България изведнъж останаха в „безтегловност“, след внезапното спиране на информационния сайт Topnovini.bg. С отворено писмо от 3 юли репортерите се обърнаха с призив за съдействие към колегите си от страната.
Дата: 05.07.2017

Напусна ни издателят Николай Йонков

Почина нашият скъп колега и приятел Николай Йонков – издател на вестник “Топ новини” и информационния сайт topnovini.bg, пишат колегите от Mediapool.bg.
Дата: 22.06.2017


 

Сподели в
 

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

На тържеството в Дома на киното, където бе прожектиран и филмът за големия ни творец „Изкуството е оръжие”, към юбиляра се обърна членът на УС на СБЖ Велиана Христова

18.10.2017/15:09

„За Надя - благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост между Франция и България.” Такова посвещение, отправено към творческия директор на издателство „Слънце” Надя Кабакчиева, остави френският президент върху екземпляр от българското издание на книгата му „Революция. Битката за Франция”

18.10.2017/07:02

На 14 октомври - навръх именния си ден, ни напусна членът на СБЖ и на СБП Петко Кицов, който трябваше да отбележи своя 80-годишен юбилей на 21 октомври. СБЖ изразява съболезнования на близките на нашия колега

16.10.2017/10:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки