Начало
 
 

Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

25.07.2017 /19:32 | Автор : Дияна Желязкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.

Правоотношенията им са прекратени от дирекцията в София, тъй като там е била регистрирана фирмата–работодател на 23-мата служители на сайта.

Сега прекратяването на договорите трябва да бъде вписано и в трудовите книжки на журналистите. Това отново ще стане в софийската дирекция „Инспекция по труда“. 

Служителите от страната на затворения сайт са уведомени, че могат да изпратят трудовите си книжки по куриер и да ги получат по същия начин след вписването.

По закон, в рамките на 7 дни след получаване на разпореждането за прекратяване на трудовия договор, журналистите могат да се регистрират на трудовата борса, за да получават обезщетение за безработица.  С това се слага край на почти едномесечната сага, която преживяха близо 30 колеги от сайта Топ новини, който имаше кореспонденти в 14 градове в страната.

Изданието беше затворено на 1 юли, 10 дни след смъртта на собственика му, шуменския бизнесмен Николай Йонков, а журналистите  изпаднаха в затруднена ситуация, тъй като наследниците на починалия издател все още не са влезли във владение на наследството.  На практика останалите без работа служители се оказаха и без работодател, който да им прекрати трудовите договори.

Веднага след като казусът стана известен, Главна инспекция по труда създаде организация за прекратяване на договорите в максимално кратък срок.  Някои от колегите от затворения сайт вече са получили разпорежданията си, други очакват да ги получат в следващите дни.

Свързани:   Как журналисти останаха без заплата и право да напуснат

Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. Репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат отпуска или болничен.
Дата: 08.07.2017

ГИТ решава казуса на 35 журналисти от затворения Topnovini.bg

Националната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) ще решава казуса на 35-те журналисти от затворения сайт Topnovini.bg, които се оказаха в правен вакуум след спирането на изданието.
Дата: 06.07.2017

35 журналисти от сайта Topnovini.bg са в „безтегловност“

35 журналисти от цяла България изведнъж останаха в „безтегловност“, след внезапното спиране на информационния сайт Topnovini.bg. С отворено писмо от 3 юли репортерите се обърнаха с призив за съдействие към колегите си от страната.
Дата: 05.07.2017

Напусна ни издателят Николай Йонков

Почина нашият скъп колега и приятел Николай Йонков – издател на вестник “Топ новини” и информационния сайт topnovini.bg, пишат колегите от Mediapool.bg.
Дата: 22.06.2017


 

Сподели в
 

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

21.08.2017/18:06

Изложба, посветена на фотографията, е подредена в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

21.08.2017/13:22

За да бъде спрян тероризмът, срещу него трябва да противостои изграждането на международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване, посочва в своя позиция Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

20.08.2017/20:25

Секретариатът бе най-просторната стая на някогашния вестник „ПОГЛЕД“. Огромно помещение за къща, високо към 3 метра, правено без тънки бедняшки сметки как ще се отоплява – със стари-стари чугунени радиатори, всеки от които тежеше по неколкостотин килограма.

18.08.2017/18:42

Работилата за „Гардиан” и „Ню Йорк Таймс” Ким Уол се качила на малкия плавателен съд, конструиран от собственика му - датчанина Петер Мадсен, и след това никой не я е виждал. Подводницата потънала край Копенхаген, Мадсен бил изваден от спасители, а от журналистката няма и следа. Датчанинът е обвинен в убийство, но труп няма

14.08.2017/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки