Начало
 
 

Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

25.07.2017 /19:32 | Автор : Дияна Желязкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.

Правоотношенията им са прекратени от дирекцията в София, тъй като там е била регистрирана фирмата–работодател на 23-мата служители на сайта.

Сега прекратяването на договорите трябва да бъде вписано и в трудовите книжки на журналистите. Това отново ще стане в софийската дирекция „Инспекция по труда“. 

Служителите от страната на затворения сайт са уведомени, че могат да изпратят трудовите си книжки по куриер и да ги получат по същия начин след вписването.

По закон, в рамките на 7 дни след получаване на разпореждането за прекратяване на трудовия договор, журналистите могат да се регистрират на трудовата борса, за да получават обезщетение за безработица.  С това се слага край на почти едномесечната сага, която преживяха близо 30 колеги от сайта Топ новини, който имаше кореспонденти в 14 градове в страната.

Изданието беше затворено на 1 юли, 10 дни след смъртта на собственика му, шуменския бизнесмен Николай Йонков, а журналистите  изпаднаха в затруднена ситуация, тъй като наследниците на починалия издател все още не са влезли във владение на наследството.  На практика останалите без работа служители се оказаха и без работодател, който да им прекрати трудовите договори.

Веднага след като казусът стана известен, Главна инспекция по труда създаде организация за прекратяване на договорите в максимално кратък срок.  Някои от колегите от затворения сайт вече са получили разпорежданията си, други очакват да ги получат в следващите дни.

Свързани:   Как журналисти останаха без заплата и право да напуснат

Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. Репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат отпуска или болничен.
Дата: 08.07.2017

ГИТ решава казуса на 35 журналисти от затворения Topnovini.bg

Националната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) ще решава казуса на 35-те журналисти от затворения сайт Topnovini.bg, които се оказаха в правен вакуум след спирането на изданието.
Дата: 06.07.2017

35 журналисти от сайта Topnovini.bg са в „безтегловност“

35 журналисти от цяла България изведнъж останаха в „безтегловност“, след внезапното спиране на информационния сайт Topnovini.bg. С отворено писмо от 3 юли репортерите се обърнаха с призив за съдействие към колегите си от страната.
Дата: 05.07.2017

Напусна ни издателят Николай Йонков

Почина нашият скъп колега и приятел Николай Йонков – издател на вестник “Топ новини” и информационния сайт topnovini.bg, пишат колегите от Mediapool.bg.
Дата: 22.06.2017


 

Сподели в
 

Конкурсът в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес се организира със съдействието на СБЖ и на Roca и отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата

13.12.2017/19:19

„Винаги съм искал да се зарадвам с автора на сполуката му, да му стисна с благодарност ръката, да го посоча на читателите. Тогава изпитвам удовлетворение и радост. За какво ми е на мен литературна критика, ако това не мога да кажа и да направя“ – е изповядал журналистът и литературен критик Пенчо Чернаев, на чийто 90-годишен юбилей се събраха и препълниха залата на пресклуб „Журналист“ негови приятели и колеги, и то предколедно и в най-краткия ден на годината.

13.12.2017/14:38

Хасковлийка дари на Регионалния исторически музей екземпляр от издадения през 1938 г. от Григор Пасков фотоалбум, озаглавен „България. Нашата Родина”.

11.12.2017/21:04

Едно събитие, свързано с Поднебесната, се състоя в СБЖ, където беше представена книгата на журналиста от Радио Китай за чужбина в Пекин Тодор Радев „Един пояс, един път“, посветена на една мащабна и амбициозна инициатива, чийто стремеж е да реанимира древния Път на коприната, но в един по-модерен и в контекста на ХХІ век свят, същевременно различна от западната глобализационна политика. Книгата се появява на българския книжен пазар благодарение на издателство „Ентропи 1“ и неговия издател Станислава Пекова, която заедно с Петър Красимиров са нейни редактори

11.12.2017/18:48

СБЖ е съорганизатор за възпоменанието за големия български публицист, оглавявал и нашия Съюз. Тази година той би навършил 90, ако не ни бе напуснал без време. На 13 декември от 18:00 ч. в Централния военен клуб по случай юбилея ще се състои вечер в негова памет под надслова „Аз пак съм тук!”

08.12.2017/20:33

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки