Начало
 
 

Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

25.07.2017 /19:32 | Автор : Дияна Желязкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.

Правоотношенията им са прекратени от дирекцията в София, тъй като там е била регистрирана фирмата–работодател на 23-мата служители на сайта.

Сега прекратяването на договорите трябва да бъде вписано и в трудовите книжки на журналистите. Това отново ще стане в софийската дирекция „Инспекция по труда“. 

Служителите от страната на затворения сайт са уведомени, че могат да изпратят трудовите си книжки по куриер и да ги получат по същия начин след вписването.

По закон, в рамките на 7 дни след получаване на разпореждането за прекратяване на трудовия договор, журналистите могат да се регистрират на трудовата борса, за да получават обезщетение за безработица.  С това се слага край на почти едномесечната сага, която преживяха близо 30 колеги от сайта Топ новини, който имаше кореспонденти в 14 градове в страната.

Изданието беше затворено на 1 юли, 10 дни след смъртта на собственика му, шуменския бизнесмен Николай Йонков, а журналистите  изпаднаха в затруднена ситуация, тъй като наследниците на починалия издател все още не са влезли във владение на наследството.  На практика останалите без работа служители се оказаха и без работодател, който да им прекрати трудовите договори.

Веднага след като казусът стана известен, Главна инспекция по труда създаде организация за прекратяване на договорите в максимално кратък срок.  Някои от колегите от затворения сайт вече са получили разпорежданията си, други очакват да ги получат в следващите дни.

Свързани:   Как журналисти останаха без заплата и право да напуснат

Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. Репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат отпуска или болничен.
Дата: 08.07.2017

ГИТ решава казуса на 35 журналисти от затворения Topnovini.bg

Националната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) ще решава казуса на 35-те журналисти от затворения сайт Topnovini.bg, които се оказаха в правен вакуум след спирането на изданието.
Дата: 06.07.2017

35 журналисти от сайта Topnovini.bg са в „безтегловност“

35 журналисти от цяла България изведнъж останаха в „безтегловност“, след внезапното спиране на информационния сайт Topnovini.bg. С отворено писмо от 3 юли репортерите се обърнаха с призив за съдействие към колегите си от страната.
Дата: 05.07.2017

Напусна ни издателят Николай Йонков

Почина нашият скъп колега и приятел Николай Йонков – издател на вестник “Топ новини” и информационния сайт topnovini.bg, пишат колегите от Mediapool.bg.
Дата: 22.06.2017


 

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки