Начало
 
 

Прекратяват служебно договорите на журналистите от Топ новини

25.07.2017 /19:32 | Автор : Дияна Желязкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Столичната Инспекция по труда прекрати служебно трудовите договори на журналистите от сайта Топ новини (topnovini.bg) на основание чл. 327, ал. 2 от КТ – поради невъзможност да се установи работодател или негов представител, съобщиха колеги от затвореното издание.

Правоотношенията им са прекратени от дирекцията в София, тъй като там е била регистрирана фирмата–работодател на 23-мата служители на сайта.

Сега прекратяването на договорите трябва да бъде вписано и в трудовите книжки на журналистите. Това отново ще стане в софийската дирекция „Инспекция по труда“. 

Служителите от страната на затворения сайт са уведомени, че могат да изпратят трудовите си книжки по куриер и да ги получат по същия начин след вписването.

По закон, в рамките на 7 дни след получаване на разпореждането за прекратяване на трудовия договор, журналистите могат да се регистрират на трудовата борса, за да получават обезщетение за безработица.  С това се слага край на почти едномесечната сага, която преживяха близо 30 колеги от сайта Топ новини, който имаше кореспонденти в 14 градове в страната.

Изданието беше затворено на 1 юли, 10 дни след смъртта на собственика му, шуменския бизнесмен Николай Йонков, а журналистите  изпаднаха в затруднена ситуация, тъй като наследниците на починалия издател все още не са влезли във владение на наследството.  На практика останалите без работа служители се оказаха и без работодател, който да им прекрати трудовите договори.

Веднага след като казусът стана известен, Главна инспекция по труда създаде организация за прекратяване на договорите в максимално кратък срок.  Някои от колегите от затворения сайт вече са получили разпорежданията си, други очакват да ги получат в следващите дни.

Свързани:   Как журналисти останаха без заплата и право да напуснат

Правен казус постави в необичайна и трудна ситуация екипа на електронното издание "Топновини" (topnovini.bg) в последния месец. Репортери и редактори са се оказали в абсурдната ситуация да чакат неизплатени заплати, но в същото време да не могат да напуснат работата си или да излязат отпуска или болничен.
Дата: 08.07.2017

ГИТ решава казуса на 35 журналисти от затворения Topnovini.bg

Националната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) ще решава казуса на 35-те журналисти от затворения сайт Topnovini.bg, които се оказаха в правен вакуум след спирането на изданието.
Дата: 06.07.2017

35 журналисти от сайта Topnovini.bg са в „безтегловност“

35 журналисти от цяла България изведнъж останаха в „безтегловност“, след внезапното спиране на информационния сайт Topnovini.bg. С отворено писмо от 3 юли репортерите се обърнаха с призив за съдействие към колегите си от страната.
Дата: 05.07.2017

Напусна ни издателят Николай Йонков

Почина нашият скъп колега и приятел Николай Йонков – издател на вестник “Топ новини” и информационния сайт topnovini.bg, пишат колегите от Mediapool.bg.
Дата: 22.06.2017


 

Сподели в
 

След шумния успех на книгата на журналиста и дипломат Иван Палчев "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", той ни представя новата си творба „Терор“, като начин на употреба във времето на модерните технологии

23.02.2018/18:48

Искът на членката на СЕМ е за 23 000 лв. Жотева се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови статии, в които той реагира на отправени от нея заплахи към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод зададен журналистически въпрос

23.02.2018/14:44

Двете организации ще работят за осигуряване на устойчиво развитие на обществото и възстановяване на социалния характер на държавата чрез дългосрочна Национална стратегия и програма, изградени върху реалистични цели и основаващи се на българските национални идеали.

22.02.2018/20:49

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки