Начало
 
 

Главният редактор на „Джумхуриет“ с критика към официален Берлин

28.07.2017 /14:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джан Дундар участва в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF

„Когато ние говорехме и предупреждавахме света какво следва и какво очаква светска Турция – вие, европейците не ни вярвахте. Е, сега „султанът край Босфора“ се опитва да диктува на Стария свят, да размахва пръст и да раздава правосъдие. И това е само началото, за съжаление“. Думите са на бившия главен редактор на турския „Джумхуриет“ Джан Дундар, който почти година е със статут на бежанец в Берлин.

Той прие поканата на Германия след като известно време беше задържан и пуснат на свобода под мощна международна подкрепа. (В понеделник, 24 юли, в Турция започна съдебният процес срещу него и още 16 журналисти в Истанбул по обвинения за държавна измяна. Дундар ще бъде съден задочно.)

Журналистът направи много критичен анализ на отношенията между Берлин и Анкара в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF. Заедно с него в студиото бяха Хюсейн Толу, брат на задържаната в Турция журналистка (с германско гражданство) Месале Толу и Томас Оперман от СДП.

Водещата на едноименното предаване зададе реторичния въпрос „Доколко са сигурни германските граждани в Турция“, особено след ареста на правозащитника Петер Щойдер, което доведе до рязко влошаване на политическите отношения между Германия и Турция.

22 германски граждани са били арестувани в Турция след опита за преврат през миналата година, девет от тях все още са в предварителен арест. Сред тях е и журналистите Денис Юджел и Месале Толу, които имат двойно гражданство.

Докато политикът Оперман се опитваше да балансира в полза на последователна и изключително търпелива политика на Берлин към Анкара, като стратегически партньор в НАТО, журналистът Дундар директно обвини германското правителство и политици, че нямат последователна и твърда политика към Анкара и водената от Ердоган арогантна външна политика. Според Дундар европейците и в частност Германия е трябвало да оказва по-голям натиск към Ердоган. Вместо това те са му дали много възможности за разчистване на сметки с вътрешнополитически и външни врагове. Джан Дундар обаче е категоричен, че втвърденият тон на официален Берлин спрямо Анкара не бива да се отразява на отношението към турския народ.

Хюсейн Толу определи като положителна стъпка факта, че Германия е показала „характер“, втвърдявайки тона и курса към Анкара. Той е категоричен, че арестуваната му сестра в Истанбул е политически заложник на Ердоган и изрази притесненията си, че нейната съдба може да бъде последвана от арест за баща им, който в момента се намира в Турция.

Политикът Оперман обаче обяви, че официалните власти в Берлин няма да предадат на Анкара турските военни, потърсили политическо убежище в Германия, и че те ще се ползват с всички права по международните конвенции и ще бъдат третирани по всички закони на федералната република. Той изключи и възможността турските офицери да бъдат изтъргувани за свободата на германските граждани, които са в турски арести.

 

Сподели в
 

След шумния успех на книгата на журналиста и дипломат Иван Палчев "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", той ни представя новата си творба „Терор“, като начин на употреба във времето на модерните технологии

23.02.2018/18:48

Искът на членката на СЕМ е за 23 000 лв. Жотева се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови статии, в които той реагира на отправени от нея заплахи към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод зададен журналистически въпрос

23.02.2018/14:44

Двете организации ще работят за осигуряване на устойчиво развитие на обществото и възстановяване на социалния характер на държавата чрез дългосрочна Национална стратегия и програма, изградени върху реалистични цели и основаващи се на българските национални идеали.

22.02.2018/20:49

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки