Начало
 
 

Главният редактор на „Джумхуриет“ с критика към официален Берлин

28.07.2017 /14:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джан Дундар участва в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF

„Когато ние говорехме и предупреждавахме света какво следва и какво очаква светска Турция – вие, европейците не ни вярвахте. Е, сега „султанът край Босфора“ се опитва да диктува на Стария свят, да размахва пръст и да раздава правосъдие. И това е само началото, за съжаление“. Думите са на бившия главен редактор на турския „Джумхуриет“ Джан Дундар, който почти година е със статут на бежанец в Берлин.

Той прие поканата на Германия след като известно време беше задържан и пуснат на свобода под мощна международна подкрепа. (В понеделник, 24 юли, в Турция започна съдебният процес срещу него и още 16 журналисти в Истанбул по обвинения за държавна измяна. Дундар ще бъде съден задочно.)

Журналистът направи много критичен анализ на отношенията между Берлин и Анкара в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF. Заедно с него в студиото бяха Хюсейн Толу, брат на задържаната в Турция журналистка (с германско гражданство) Месале Толу и Томас Оперман от СДП.

Водещата на едноименното предаване зададе реторичния въпрос „Доколко са сигурни германските граждани в Турция“, особено след ареста на правозащитника Петер Щойдер, което доведе до рязко влошаване на политическите отношения между Германия и Турция.

22 германски граждани са били арестувани в Турция след опита за преврат през миналата година, девет от тях все още са в предварителен арест. Сред тях е и журналистите Денис Юджел и Месале Толу, които имат двойно гражданство.

Докато политикът Оперман се опитваше да балансира в полза на последователна и изключително търпелива политика на Берлин към Анкара, като стратегически партньор в НАТО, журналистът Дундар директно обвини германското правителство и политици, че нямат последователна и твърда политика към Анкара и водената от Ердоган арогантна външна политика. Според Дундар европейците и в частност Германия е трябвало да оказва по-голям натиск към Ердоган. Вместо това те са му дали много възможности за разчистване на сметки с вътрешнополитически и външни врагове. Джан Дундар обаче е категоричен, че втвърденият тон на официален Берлин спрямо Анкара не бива да се отразява на отношението към турския народ.

Хюсейн Толу определи като положителна стъпка факта, че Германия е показала „характер“, втвърдявайки тона и курса към Анкара. Той е категоричен, че арестуваната му сестра в Истанбул е политически заложник на Ердоган и изрази притесненията си, че нейната съдба може да бъде последвана от арест за баща им, който в момента се намира в Турция.

Политикът Оперман обаче обяви, че официалните власти в Берлин няма да предадат на Анкара турските военни, потърсили политическо убежище в Германия, и че те ще се ползват с всички права по международните конвенции и ще бъдат третирани по всички закони на федералната република. Той изключи и възможността турските офицери да бъдат изтъргувани за свободата на германските граждани, които са в турски арести.

 

Сподели в
 

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

21.08.2017/18:06

Изложба, посветена на фотографията, е подредена в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

21.08.2017/13:22

За да бъде спрян тероризмът, срещу него трябва да противостои изграждането на международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване, посочва в своя позиция Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

20.08.2017/20:25

Секретариатът бе най-просторната стая на някогашния вестник „ПОГЛЕД“. Огромно помещение за къща, високо към 3 метра, правено без тънки бедняшки сметки как ще се отоплява – със стари-стари чугунени радиатори, всеки от които тежеше по неколкостотин килограма.

18.08.2017/18:42

Работилата за „Гардиан” и „Ню Йорк Таймс” Ким Уол се качила на малкия плавателен съд, конструиран от собственика му - датчанина Петер Мадсен, и след това никой не я е виждал. Подводницата потънала край Копенхаген, Мадсен бил изваден от спасители, а от журналистката няма и следа. Датчанинът е обвинен в убийство, но труп няма

14.08.2017/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки