Начало
 
 

Главният редактор на „Джумхуриет“ с критика към официален Берлин

28.07.2017 /14:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джан Дундар участва в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF

„Когато ние говорехме и предупреждавахме света какво следва и какво очаква светска Турция – вие, европейците не ни вярвахте. Е, сега „султанът край Босфора“ се опитва да диктува на Стария свят, да размахва пръст и да раздава правосъдие. И това е само началото, за съжаление“. Думите са на бившия главен редактор на турския „Джумхуриет“ Джан Дундар, който почти година е със статут на бежанец в Берлин.

Той прие поканата на Германия след като известно време беше задържан и пуснат на свобода под мощна международна подкрепа. (В понеделник, 24 юли, в Турция започна съдебният процес срещу него и още 16 журналисти в Истанбул по обвинения за държавна измяна. Дундар ще бъде съден задочно.)

Журналистът направи много критичен анализ на отношенията между Берлин и Анкара в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF. Заедно с него в студиото бяха Хюсейн Толу, брат на задържаната в Турция журналистка (с германско гражданство) Месале Толу и Томас Оперман от СДП.

Водещата на едноименното предаване зададе реторичния въпрос „Доколко са сигурни германските граждани в Турция“, особено след ареста на правозащитника Петер Щойдер, което доведе до рязко влошаване на политическите отношения между Германия и Турция.

22 германски граждани са били арестувани в Турция след опита за преврат през миналата година, девет от тях все още са в предварителен арест. Сред тях е и журналистите Денис Юджел и Месале Толу, които имат двойно гражданство.

Докато политикът Оперман се опитваше да балансира в полза на последователна и изключително търпелива политика на Берлин към Анкара, като стратегически партньор в НАТО, журналистът Дундар директно обвини германското правителство и политици, че нямат последователна и твърда политика към Анкара и водената от Ердоган арогантна външна политика. Според Дундар европейците и в частност Германия е трябвало да оказва по-голям натиск към Ердоган. Вместо това те са му дали много възможности за разчистване на сметки с вътрешнополитически и външни врагове. Джан Дундар обаче е категоричен, че втвърденият тон на официален Берлин спрямо Анкара не бива да се отразява на отношението към турския народ.

Хюсейн Толу определи като положителна стъпка факта, че Германия е показала „характер“, втвърдявайки тона и курса към Анкара. Той е категоричен, че арестуваната му сестра в Истанбул е политически заложник на Ердоган и изрази притесненията си, че нейната съдба може да бъде последвана от арест за баща им, който в момента се намира в Турция.

Политикът Оперман обаче обяви, че официалните власти в Берлин няма да предадат на Анкара турските военни, потърсили политическо убежище в Германия, и че те ще се ползват с всички права по международните конвенции и ще бъдат третирани по всички закони на федералната република. Той изключи и възможността турските офицери да бъдат изтъргувани за свободата на германските граждани, които са в турски арести.

 

Сподели в
 

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

На тържеството в Дома на киното, където бе прожектиран и филмът за големия ни творец „Изкуството е оръжие”, към юбиляра се обърна членът на УС на СБЖ Велиана Христова

18.10.2017/15:09

„За Надя - благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост между Франция и България.” Такова посвещение, отправено към творческия директор на издателство „Слънце” Надя Кабакчиева, остави френският президент върху екземпляр от българското издание на книгата му „Революция. Битката за Франция”

18.10.2017/07:02

На 14 октомври - навръх именния си ден, ни напусна членът на СБЖ и на СБП Петко Кицов, който трябваше да отбележи своя 80-годишен юбилей на 21 октомври. СБЖ изразява съболезнования на близките на нашия колега

16.10.2017/10:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки