Начало
 
 

Главният редактор на „Джумхуриет“ с критика към официален Берлин

28.07.2017 /14:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джан Дундар участва в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF

„Когато ние говорехме и предупреждавахме света какво следва и какво очаква светска Турция – вие, европейците не ни вярвахте. Е, сега „султанът край Босфора“ се опитва да диктува на Стария свят, да размахва пръст и да раздава правосъдие. И това е само началото, за съжаление“. Думите са на бившия главен редактор на турския „Джумхуриет“ Джан Дундар, който почти година е със статут на бежанец в Берлин.

Той прие поканата на Германия след като известно време беше задържан и пуснат на свобода под мощна международна подкрепа. (В понеделник, 24 юли, в Турция започна съдебният процес срещу него и още 16 журналисти в Истанбул по обвинения за държавна измяна. Дундар ще бъде съден задочно.)

Журналистът направи много критичен анализ на отношенията между Берлин и Анкара в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF. Заедно с него в студиото бяха Хюсейн Толу, брат на задържаната в Турция журналистка (с германско гражданство) Месале Толу и Томас Оперман от СДП.

Водещата на едноименното предаване зададе реторичния въпрос „Доколко са сигурни германските граждани в Турция“, особено след ареста на правозащитника Петер Щойдер, което доведе до рязко влошаване на политическите отношения между Германия и Турция.

22 германски граждани са били арестувани в Турция след опита за преврат през миналата година, девет от тях все още са в предварителен арест. Сред тях е и журналистите Денис Юджел и Месале Толу, които имат двойно гражданство.

Докато политикът Оперман се опитваше да балансира в полза на последователна и изключително търпелива политика на Берлин към Анкара, като стратегически партньор в НАТО, журналистът Дундар директно обвини германското правителство и политици, че нямат последователна и твърда политика към Анкара и водената от Ердоган арогантна външна политика. Според Дундар европейците и в частност Германия е трябвало да оказва по-голям натиск към Ердоган. Вместо това те са му дали много възможности за разчистване на сметки с вътрешнополитически и външни врагове. Джан Дундар обаче е категоричен, че втвърденият тон на официален Берлин спрямо Анкара не бива да се отразява на отношението към турския народ.

Хюсейн Толу определи като положителна стъпка факта, че Германия е показала „характер“, втвърдявайки тона и курса към Анкара. Той е категоричен, че арестуваната му сестра в Истанбул е политически заложник на Ердоган и изрази притесненията си, че нейната съдба може да бъде последвана от арест за баща им, който в момента се намира в Турция.

Политикът Оперман обаче обяви, че официалните власти в Берлин няма да предадат на Анкара турските военни, потърсили политическо убежище в Германия, и че те ще се ползват с всички права по международните конвенции и ще бъдат третирани по всички закони на федералната република. Той изключи и възможността турските офицери да бъдат изтъргувани за свободата на германските граждани, които са в турски арести.

 

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки