Начало
 
 

Главният редактор на „Джумхуриет“ с критика към официален Берлин

28.07.2017 /14:54 | Автор : Елена Трифонова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джан Дундар участва в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF

„Когато ние говорехме и предупреждавахме света какво следва и какво очаква светска Турция – вие, европейците не ни вярвахте. Е, сега „султанът край Босфора“ се опитва да диктува на Стария свят, да размахва пръст и да раздава правосъдие. И това е само началото, за съжаление“. Думите са на бившия главен редактор на турския „Джумхуриет“ Джан Дундар, който почти година е със статут на бежанец в Берлин.

Той прие поканата на Германия след като известно време беше задържан и пуснат на свобода под мощна международна подкрепа. (В понеделник, 24 юли, в Турция започна съдебният процес срещу него и още 16 журналисти в Истанбул по обвинения за държавна измяна. Дундар ще бъде съден задочно.)

Журналистът направи много критичен анализ на отношенията между Берлин и Анкара в дискусионното предаване на Дуня Хайали по ZDF. Заедно с него в студиото бяха Хюсейн Толу, брат на задържаната в Турция журналистка (с германско гражданство) Месале Толу и Томас Оперман от СДП.

Водещата на едноименното предаване зададе реторичния въпрос „Доколко са сигурни германските граждани в Турция“, особено след ареста на правозащитника Петер Щойдер, което доведе до рязко влошаване на политическите отношения между Германия и Турция.

22 германски граждани са били арестувани в Турция след опита за преврат през миналата година, девет от тях все още са в предварителен арест. Сред тях е и журналистите Денис Юджел и Месале Толу, които имат двойно гражданство.

Докато политикът Оперман се опитваше да балансира в полза на последователна и изключително търпелива политика на Берлин към Анкара, като стратегически партньор в НАТО, журналистът Дундар директно обвини германското правителство и политици, че нямат последователна и твърда политика към Анкара и водената от Ердоган арогантна външна политика. Според Дундар европейците и в частност Германия е трябвало да оказва по-голям натиск към Ердоган. Вместо това те са му дали много възможности за разчистване на сметки с вътрешнополитически и външни врагове. Джан Дундар обаче е категоричен, че втвърденият тон на официален Берлин спрямо Анкара не бива да се отразява на отношението към турския народ.

Хюсейн Толу определи като положителна стъпка факта, че Германия е показала „характер“, втвърдявайки тона и курса към Анкара. Той е категоричен, че арестуваната му сестра в Истанбул е политически заложник на Ердоган и изрази притесненията си, че нейната съдба може да бъде последвана от арест за баща им, който в момента се намира в Турция.

Политикът Оперман обаче обяви, че официалните власти в Берлин няма да предадат на Анкара турските военни, потърсили политическо убежище в Германия, и че те ще се ползват с всички права по международните конвенции и ще бъдат третирани по всички закони на федералната република. Той изключи и възможността турските офицери да бъдат изтъргувани за свободата на германските граждани, които са в турски арести.

 

Сподели в
 

Конкурсът в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес се организира със съдействието на СБЖ и на Roca и отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата

13.12.2017/19:19

„Винаги съм искал да се зарадвам с автора на сполуката му, да му стисна с благодарност ръката, да го посоча на читателите. Тогава изпитвам удовлетворение и радост. За какво ми е на мен литературна критика, ако това не мога да кажа и да направя“ – е изповядал журналистът и литературен критик Пенчо Чернаев, на чийто 90-годишен юбилей се събраха и препълниха залата на пресклуб „Журналист“ негови приятели и колеги, и то предколедно и в най-краткия ден на годината.

13.12.2017/14:38

Хасковлийка дари на Регионалния исторически музей екземпляр от издадения през 1938 г. от Григор Пасков фотоалбум, озаглавен „България. Нашата Родина”.

11.12.2017/21:04

Едно събитие, свързано с Поднебесната, се състоя в СБЖ, където беше представена книгата на журналиста от Радио Китай за чужбина в Пекин Тодор Радев „Един пояс, един път“, посветена на една мащабна и амбициозна инициатива, чийто стремеж е да реанимира древния Път на коприната, но в един по-модерен и в контекста на ХХІ век свят, същевременно различна от западната глобализационна политика. Книгата се появява на българския книжен пазар благодарение на издателство „Ентропи 1“ и неговия издател Станислава Пекова, която заедно с Петър Красимиров са нейни редактори

11.12.2017/18:48

СБЖ е съорганизатор за възпоменанието за големия български публицист, оглавявал и нашия Съюз. Тази година той би навършил 90, ако не ни бе напуснал без време. На 13 декември от 18:00 ч. в Централния военен клуб по случай юбилея ще се състои вечер в негова памет под надслова „Аз пак съм тук!”

08.12.2017/20:33

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният директор на ЮНЕСКО изпрати писмо на председателя на УС на СБЖ, с което в края на втория си мандат изказва благодарност както за подкрепата лично към нея, така и за Организацията на ООН за образование, наука и култура

29.11.2017 /21:21

СБЖ осъжда категорично всяко посегателство срещу правата на журналистите - както заплахите за разправа, така и лишаването от право на професионална и критична изява, сочи председателят на УС на СБЖ, като напомня, че е наложително по-бързото придвижване на внесените в НС законодателни инициативи на нашия Съюз

26.11.2017 /20:09

НА ОБЩОНАЦИОНАЛНИЯ КОМИТЕТ СОФИЯ ЗА ЧЕСТВАНЕТО НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

03.11.2017 /07:45

 Мнения

Колеги, помните ли една от най-прочутите фрази на един от най-прочутите просветители? Ето я: „Може да не съм съгласен с това, което казваш. Но съм готов да умра, за да имаш правото да го казваш.” Ако не го приемем като всеобщо мото на журналистическата ни професия, значи сами я обричаме на умиране в мрак

30.11.2017 /20:01 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Уверен съм, драги колеги и приятели, че всички Вие цените този празник на духовността! Интересното е, че той се чества у нас за първи път по предложение на Стоян Омарчевски, министър на просвещението в правителството на БЗНС, начело с Александър Стамболийски.

03.11.2017 /11:58 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки