Начало
 
 

Телевизионната полиция не спи... „Вятър работа“

31.07.2017 /13:55 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Лачените обувки...” стават мишена за атаки срещу БНТ

На 16 юли БНТ излъчи част от „Лачените обувки на българското кино. Анимационните филми“. Отзвук нямаше, а имаше толкова много за какво да се говори.

На 18 юли „Господари на ефира“ по „Нова тв“ качиха на сайта си пародия на излъчената част с откъс от филма на Анри Кулев „Вятър работа“. Озвучен с дюдюкания и коментари, разпарчетосаният анимационен филм беше озаглавен „Порно преди „Лека нощ, деца!“.

И в края на това размахване на пръст към БНТ, завършващо с мъмрене пред строя на Вяра Анкова, прозвуча присъдата:

"Недопустимо е такива порнографии в неделя, в 19:43. Дано СЕМ по-бързо изберат нов генерален директор и той да е с по-традиционни разбирания за детските вкусове".

По „Дарик радио“ наричат „Вятър работа“ „филмчето“

Понеже не съзнават какво е да правиш анимационен филм… Разбира се, като мултиплициран на циклостил наръчник с обвинения срещу БНТ (заради това, че рути морала на цяло поколение зрители на „Лека нощ, деца!“), премина през всички онлайн сайтове следният текст: "Във филма медицинска сестра се съблича и започва да прави секс с ранен войник. Кадрите са съвсем директни, макар и нарисувани".

Никой в тези сайтове не разбра каква е идеята нито на филма, нито на изданието на „Лачените обувки на българското кино“. По-важна беше охраната на „Лека нощ, деца!“, преди чието излъчване са забелязани кадрите на „разгул“ в БНТ.

На 20 юли и в СЕМ ги забелязаха и излязоха с позиция, че техните експерти в момента гледат и проверяват има ли секс или няма. Нали това е жизненоважен въпрос за „Нова тв“, особено след излъчването на „Биг Брадър“! Докато мотивират решенията си и публикуват протокола, от който ще стане ясно кой в СЕМ на какво вика „секс“, БНТ се извини на зрителите си.

Седмицата завърши с интервю в „Събуди се“ по „Нова тв“ с Гери-Никол и 100 Кила за новия им клип „Направо ги уби’ам!“. От много гледане на Сънчо може би не знаете, но Гери-Никол е новата Сашка Васева. Момичето настояваше, че влиза в роля, а репортерката цъкаше с език и се удивляваше, че тя сама си прави и клиповете, и музиката, и всичкото.

Сигурно родителите в неделя сутрин седят и охраняват дистанционното на телевизора си, за да не навредят децата им на „изкуството“ на 100-те Кила и съвременните Сашки Васеви. Двойният стандарт в частните медии трябва да бъде спазван денонощно!

Мария Стоянова от СЕМ възроди една идея на регулатора - телевизиите сами да точкуват съдържанието на филмите си. В националните телевизии понякога го правеха, но регионалните СЕМ нямаше ресурса да ги следи и саморегулацията умря.

Казусът „Вятър работа“ обаче показа твърде много проблеми, най-незначителният от които е колко остаряла е представата ни как гледаме телевизия. Защото предавания, които се гледат на екран в точно определен час, в интернет са без точки и без надзора на родителя.

Това обаче не пречи на „Господари на ефира“ да определят територията преди 19.50 часа за строго охранявана зона и то специално по обществената телевизия. Лошата новина за тях е, че вменяването на отговорност спрямо децата само на БНТ не работи.

Отговорност за съдържанието на телевизионната програма би трябвало да носят и частните оператори. И не защото СЕМ дебне, а защото основният въпрос след този казус трябва да е какво показват телевизиите, а не какво не трябва да показват. Но телевизиите, не само БНТ.

Може би, ако телевизионните полицаи даваха повече зрителски права на родителите, освен да броят точки от екрана, щеше да има повече смисъл и в телевизионното съдържание. Например, ако телевизионните компании купуваха правата за излъчване на анимационни филми не само когато са номинирани за „Оскар“, родителите щяха да знаят за какво разказва филмът „Вятър работа“ и сами да преценят дали тяхното дете може да гледа този филм.

Щяха да преценят дали да „жертват“ морализаторството на „Господари на ефира“ срещу знанието, което децата им може да получат от „Лачените обувки на българското кино“ за българската анимация. Но откъде да знаят родителите повече за българските анимационни филми? Остана само от БНТ.

А частните телевизии нека спазват стриктно двойния си стандарт - когато Анри Кулев или който и да е български аниматор е номиниран за награда, това пълни „положителните“ им новини и водещи с апломб обясняват, че филмът е български! Дано изгледат и целия филм.


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки