Начало
 
 

Телевизионната полиция не спи... „Вятър работа“

31.07.2017 /13:55 | Автор : Жана Попова | Източник: Култура Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Лачените обувки...” стават мишена за атаки срещу БНТ

На 16 юли БНТ излъчи част от „Лачените обувки на българското кино. Анимационните филми“. Отзвук нямаше, а имаше толкова много за какво да се говори.

На 18 юли „Господари на ефира“ по „Нова тв“ качиха на сайта си пародия на излъчената част с откъс от филма на Анри Кулев „Вятър работа“. Озвучен с дюдюкания и коментари, разпарчетосаният анимационен филм беше озаглавен „Порно преди „Лека нощ, деца!“.

И в края на това размахване на пръст към БНТ, завършващо с мъмрене пред строя на Вяра Анкова, прозвуча присъдата:

"Недопустимо е такива порнографии в неделя, в 19:43. Дано СЕМ по-бързо изберат нов генерален директор и той да е с по-традиционни разбирания за детските вкусове".

По „Дарик радио“ наричат „Вятър работа“ „филмчето“

Понеже не съзнават какво е да правиш анимационен филм… Разбира се, като мултиплициран на циклостил наръчник с обвинения срещу БНТ (заради това, че рути морала на цяло поколение зрители на „Лека нощ, деца!“), премина през всички онлайн сайтове следният текст: "Във филма медицинска сестра се съблича и започва да прави секс с ранен войник. Кадрите са съвсем директни, макар и нарисувани".

Никой в тези сайтове не разбра каква е идеята нито на филма, нито на изданието на „Лачените обувки на българското кино“. По-важна беше охраната на „Лека нощ, деца!“, преди чието излъчване са забелязани кадрите на „разгул“ в БНТ.

На 20 юли и в СЕМ ги забелязаха и излязоха с позиция, че техните експерти в момента гледат и проверяват има ли секс или няма. Нали това е жизненоважен въпрос за „Нова тв“, особено след излъчването на „Биг Брадър“! Докато мотивират решенията си и публикуват протокола, от който ще стане ясно кой в СЕМ на какво вика „секс“, БНТ се извини на зрителите си.

Седмицата завърши с интервю в „Събуди се“ по „Нова тв“ с Гери-Никол и 100 Кила за новия им клип „Направо ги уби’ам!“. От много гледане на Сънчо може би не знаете, но Гери-Никол е новата Сашка Васева. Момичето настояваше, че влиза в роля, а репортерката цъкаше с език и се удивляваше, че тя сама си прави и клиповете, и музиката, и всичкото.

Сигурно родителите в неделя сутрин седят и охраняват дистанционното на телевизора си, за да не навредят децата им на „изкуството“ на 100-те Кила и съвременните Сашки Васеви. Двойният стандарт в частните медии трябва да бъде спазван денонощно!

Мария Стоянова от СЕМ възроди една идея на регулатора - телевизиите сами да точкуват съдържанието на филмите си. В националните телевизии понякога го правеха, но регионалните СЕМ нямаше ресурса да ги следи и саморегулацията умря.

Казусът „Вятър работа“ обаче показа твърде много проблеми, най-незначителният от които е колко остаряла е представата ни как гледаме телевизия. Защото предавания, които се гледат на екран в точно определен час, в интернет са без точки и без надзора на родителя.

Това обаче не пречи на „Господари на ефира“ да определят територията преди 19.50 часа за строго охранявана зона и то специално по обществената телевизия. Лошата новина за тях е, че вменяването на отговорност спрямо децата само на БНТ не работи.

Отговорност за съдържанието на телевизионната програма би трябвало да носят и частните оператори. И не защото СЕМ дебне, а защото основният въпрос след този казус трябва да е какво показват телевизиите, а не какво не трябва да показват. Но телевизиите, не само БНТ.

Може би, ако телевизионните полицаи даваха повече зрителски права на родителите, освен да броят точки от екрана, щеше да има повече смисъл и в телевизионното съдържание. Например, ако телевизионните компании купуваха правата за излъчване на анимационни филми не само когато са номинирани за „Оскар“, родителите щяха да знаят за какво разказва филмът „Вятър работа“ и сами да преценят дали тяхното дете може да гледа този филм.

Щяха да преценят дали да „жертват“ морализаторството на „Господари на ефира“ срещу знанието, което децата им може да получат от „Лачените обувки на българското кино“ за българската анимация. Но откъде да знаят родителите повече за българските анимационни филми? Остана само от БНТ.

А частните телевизии нека спазват стриктно двойния си стандарт - когато Анри Кулев или който и да е български аниматор е номиниран за награда, това пълни „положителните“ им новини и водещи с апломб обясняват, че филмът е български! Дано изгледат и целия филм.


 

Сподели в
 

Правилата за журналисти при събиране на лични данни за публикации са противоконституционни. Това обяви Конституционният съд с решение от петък по казуса с 10-те критерия, които трябва да се спазват от медиите при събиране и разкриване на лични данни.

18.11.2019/16:52

Решителна и пряка е подкрепата на американските мисионерски учебни заведения за народноосвободителното ни движение в XVIII век.

17.11.2019/17:15

Репортаж на полската държавна телевизия за "емоционалното" и "историческо" пътуване на гражданин на Полша до САЩ стана обект на присмех, че е пропаганда, след като зрители забелязаха, че пътникът е служител на телевизията, предаде АП.

16.11.2019/15:35

„Журналистиката и пиарът - модели на взаимодействие" е темата в новия брой на списанието „Медии и комуникации на 21-ви век”, издание на Филологическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

15.11.2019/16:55

Българският седмичен в. „Капитал” е представител на британското издание The Economist и започва от тази седмица да публикува съдържание от него.

14.11.2019/15:25

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки