Начало
 
 

Иван Димитров: Имам няколко мечти за БНТ

02.08.2017 /18:50 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията ни е висока, но и мечтите за нея би било добре да литнат високо

Всяко царство рано или късно свършва. И на всеки директор на БНТ му е писано да предаде щафетата на своя приемник, когато този час удари. А той винаги идва.

Всяко царство рано или късно свършва. И на всеки директор на БНТ му е писано да предаде щафетата на своя приемник, когато този час удари. А той винаги идва.

Вяра Анкова ще отстъпи директорското място на онзи кандидат за поста, когото Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри. Но вместо да се впускам в несигурната игра на прогнозите, реших да помечтая.

Прекрасно би било някой ден БНТ да осъзнае, че тя е уникална на българския медиен пазар. На първо място, тя е основата, на която стъпват всички останали телевизионни медии.

На второ място (и още по-важно в днешната ситуация), като държавна медия тя има финансов ресурс, който й позволява да не обвързва изцяло продукцията си с рейтинги и търсене на всеобща гледаемост. Не, това не означава, че БНТ трябва да стане маргинална и съответно негледаема от масовия зрител телевизия.

Но е хубаво всеки шанс за подобряване на статуквото да бъде използван. БНТ разполага и с такъв потенциал. Достатъчно е да излезе от съревнованието с другите телевизии и да прави нещата както за рейтинг, така и с идеята, че като най-масова съвременна медия телевизията може да бъде важна част от промяната и оздравяването на българското общество.

Трябват ни български продукти

Добре е да си поставя за цели да повдига важни проблеми и да показва възможно най-различни гледни точки към тях. Добре е да мисли как това може да се осъществи по възможно най-съвременни начини. И най-сетне в българския ефир да грейне една телевизия, за която качеството е по-важно от количеството. Това без съмнение би била огромна победа.

БНТ спокойно може да черпи идеи от други европейски национални телевизии, където съществуват редица добри практики, които биха могли да се приложат и тук. Но ако ще се прави това, задължително е БНТ да покаже, че може да прави нещата по различен начин.

БНТ трябва до краен предел да се опитва да налага качествени български продукти, независимо дали става дума за авторски предавания, сериали, филми, музика и пр. За това и БНТ от моите мечти разполага с по-голям бюджет и може да си позволи да дава повече пари за нискобюджетно кино. За нови минисериали, тъй като, както виждаме, това е една от най-актуалните форми на телевизионния пазар днес, която за съжаление в момента почти отсъства у нас.

Ако не искаме все така да се чудим защо песни с безумни текстове печелят престижни награди, добре е БНТ да вземе отношение и по този въпрос. Да го осъзнае като своя мисия. Да издирва и налага млади и способни музикални изпълнители. И кой знае? Може би положението на наградите на "БГ Радио" в следващите години да не е толкова трагично, колкото беше тази година. И за това да е помогнала националната ни телевизия, като е впрегнала ресурсите, с които и без това разполага.

В националния ефир има и остра нужда от добри комедийни и сатирични предавания. Днес ситуацията с комедията е до немайкъде трагична. Едни от най-добрите български кинокласики са комедии. Което ни кара често да се питаме какво се е случило, за да изпаднем в такава криза на комичното днес.

Трябва да се привличат нови хора

А и създаване на авторски предавания. Опипване на почвата. Конкретна работа със съзнанието, че има ниша за запълване. В последните години "Комиците", откровено казано, се конкурират единствено със себе си. И то не в добрия смисъл на тези думи. А ако се върнем към БНТ, първото, което трябва да се направи в това отношение, е да се свали безнадеждно остарялото предаване "Шоуто на Канала".

Всички помним предаването "Каналето", чийто наследник се явява "Шоуто на Канала, от силните му години, но от тях днес не е останало абсолютно нищо.

Като говорим за авторски продукти, ще се върна за момент на сериалите. Защото БНТ в мечтите ми има специален отдел, чиято задача е точно да мисли какви авторски продукции да прави телевизията. Като там се мисли и за конкретния жанр. В България има остра нужда от исторически сериали, да кажем. Както и от криминални.

А тъй като съм в полето на мечтите, ще си позволя да си помечтая и за фентъзи, което стъпва не на чужди митове и легенди, както става и в много случаи в подобна литература от български автори. А стъпва на българския фолклор и вярвания. Нямам нищо против елфите и джуджетата, но ми се ще да видя и самодиви, хали и пр. Но интерпретирани по интересен начин и стъпили на свой ред на основите на фентъзи като жанр в световната литература.

Нека и други предложат идеи

Ще си позволя дори да мечтая за българска фантастика, за която (вярвам) дори не трябват чак толкова много пари. Достатъчно е да се знае конкретният бюджет и да се работи. В киното, да кажем, съществуват достатъчно примери за нискобюджетни филми, включително фантастика. Не е невъзможно.

И последно, БНТ от мечтите ми има повече силни публицистични предавания, които канят за гости истински професионалисти. Които не се страхуват да критикуват и да правят на пух и прах купчините митове, които битуват около съвремието и историята ни. Вярвам, че от това има остра нужда.

Всъщност темата се оказа по-широка, отколкото мислех. Да кажем, че това е 50% от БНТ на мечтите ми. Но ще спра дотук. Все пак е добре да оставим свободно пространство и на другите да помечтаят. Нали? (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки