Начало
 
 

Иван Димитров: Имам няколко мечти за БНТ

02.08.2017 /18:50 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Телевизията ни е висока, но и мечтите за нея би било добре да литнат високо

Всяко царство рано или късно свършва. И на всеки директор на БНТ му е писано да предаде щафетата на своя приемник, когато този час удари. А той винаги идва.

Всяко царство рано или късно свършва. И на всеки директор на БНТ му е писано да предаде щафетата на своя приемник, когато този час удари. А той винаги идва.

Вяра Анкова ще отстъпи директорското място на онзи кандидат за поста, когото Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри. Но вместо да се впускам в несигурната игра на прогнозите, реших да помечтая.

Прекрасно би било някой ден БНТ да осъзнае, че тя е уникална на българския медиен пазар. На първо място, тя е основата, на която стъпват всички останали телевизионни медии.

На второ място (и още по-важно в днешната ситуация), като държавна медия тя има финансов ресурс, който й позволява да не обвързва изцяло продукцията си с рейтинги и търсене на всеобща гледаемост. Не, това не означава, че БНТ трябва да стане маргинална и съответно негледаема от масовия зрител телевизия.

Но е хубаво всеки шанс за подобряване на статуквото да бъде използван. БНТ разполага и с такъв потенциал. Достатъчно е да излезе от съревнованието с другите телевизии и да прави нещата както за рейтинг, така и с идеята, че като най-масова съвременна медия телевизията може да бъде важна част от промяната и оздравяването на българското общество.

Трябват ни български продукти

Добре е да си поставя за цели да повдига важни проблеми и да показва възможно най-различни гледни точки към тях. Добре е да мисли как това може да се осъществи по възможно най-съвременни начини. И най-сетне в българския ефир да грейне една телевизия, за която качеството е по-важно от количеството. Това без съмнение би била огромна победа.

БНТ спокойно може да черпи идеи от други европейски национални телевизии, където съществуват редица добри практики, които биха могли да се приложат и тук. Но ако ще се прави това, задължително е БНТ да покаже, че може да прави нещата по различен начин.

БНТ трябва до краен предел да се опитва да налага качествени български продукти, независимо дали става дума за авторски предавания, сериали, филми, музика и пр. За това и БНТ от моите мечти разполага с по-голям бюджет и може да си позволи да дава повече пари за нискобюджетно кино. За нови минисериали, тъй като, както виждаме, това е една от най-актуалните форми на телевизионния пазар днес, която за съжаление в момента почти отсъства у нас.

Ако не искаме все така да се чудим защо песни с безумни текстове печелят престижни награди, добре е БНТ да вземе отношение и по този въпрос. Да го осъзнае като своя мисия. Да издирва и налага млади и способни музикални изпълнители. И кой знае? Може би положението на наградите на "БГ Радио" в следващите години да не е толкова трагично, колкото беше тази година. И за това да е помогнала националната ни телевизия, като е впрегнала ресурсите, с които и без това разполага.

В националния ефир има и остра нужда от добри комедийни и сатирични предавания. Днес ситуацията с комедията е до немайкъде трагична. Едни от най-добрите български кинокласики са комедии. Което ни кара често да се питаме какво се е случило, за да изпаднем в такава криза на комичното днес.

Трябва да се привличат нови хора

А и създаване на авторски предавания. Опипване на почвата. Конкретна работа със съзнанието, че има ниша за запълване. В последните години "Комиците", откровено казано, се конкурират единствено със себе си. И то не в добрия смисъл на тези думи. А ако се върнем към БНТ, първото, което трябва да се направи в това отношение, е да се свали безнадеждно остарялото предаване "Шоуто на Канала".

Всички помним предаването "Каналето", чийто наследник се явява "Шоуто на Канала, от силните му години, но от тях днес не е останало абсолютно нищо.

Като говорим за авторски продукти, ще се върна за момент на сериалите. Защото БНТ в мечтите ми има специален отдел, чиято задача е точно да мисли какви авторски продукции да прави телевизията. Като там се мисли и за конкретния жанр. В България има остра нужда от исторически сериали, да кажем. Както и от криминални.

А тъй като съм в полето на мечтите, ще си позволя да си помечтая и за фентъзи, което стъпва не на чужди митове и легенди, както става и в много случаи в подобна литература от български автори. А стъпва на българския фолклор и вярвания. Нямам нищо против елфите и джуджетата, но ми се ще да видя и самодиви, хали и пр. Но интерпретирани по интересен начин и стъпили на свой ред на основите на фентъзи като жанр в световната литература.

Нека и други предложат идеи

Ще си позволя дори да мечтая за българска фантастика, за която (вярвам) дори не трябват чак толкова много пари. Достатъчно е да се знае конкретният бюджет и да се работи. В киното, да кажем, съществуват достатъчно примери за нискобюджетни филми, включително фантастика. Не е невъзможно.

И последно, БНТ от мечтите ми има повече силни публицистични предавания, които канят за гости истински професионалисти. Които не се страхуват да критикуват и да правят на пух и прах купчините митове, които битуват около съвремието и историята ни. Вярвам, че от това има остра нужда.

Всъщност темата се оказа по-широка, отколкото мислех. Да кажем, че това е 50% от БНТ на мечтите ми. Но ще спра дотук. Все пак е добре да оставим свободно пространство и на другите да помечтаят. Нали? (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Правилата за журналисти при събиране на лични данни за публикации са противоконституционни. Това обяви Конституционният съд с решение от петък по казуса с 10-те критерия, които трябва да се спазват от медиите при събиране и разкриване на лични данни.

18.11.2019/16:52

Решителна и пряка е подкрепата на американските мисионерски учебни заведения за народноосвободителното ни движение в XVIII век.

17.11.2019/17:15

Репортаж на полската държавна телевизия за "емоционалното" и "историческо" пътуване на гражданин на Полша до САЩ стана обект на присмех, че е пропаганда, след като зрители забелязаха, че пътникът е служител на телевизията, предаде АП.

16.11.2019/15:35

„Журналистиката и пиарът - модели на взаимодействие" е темата в новия брой на списанието „Медии и комуникации на 21-ви век”, издание на Филологическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

15.11.2019/16:55

Българският седмичен в. „Капитал” е представител на британското издание The Economist и започва от тази седмица да публикува съдържание от него.

14.11.2019/15:25

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки