Начало
 
 

Генералният прокурор на САЩ: Уважаваме свободата на словото, но тя не е безгранична

04.08.2017 /20:26 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Daily Caller/Lenta.ru. Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джеф Сешънс

Джеф Сешънс, който е и министър на правосъдието, изрази тревога, че секретна информация „изтича” не само към медиите, а и към чуждестранани противници на страната му. След като Вашингтон заложи на санкционна политика и окончателно утвърди нова студена война, явно фронтовата психоза ще изяде и свободата на словото

„Ние уважаваме и ще уважаваме онази важна роля, която играе свободата на словото, но тя не е безгранична,” заяви генералният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс, цитиран от The Daily Caller и от Lenta.ru.

Сешънс подчерта своята тревога и загриженост от факта, че секретната информация редовно заобикаля официалните канали и „изтича” не само към медиите, а и към чуждестранни противници на Съединените щати. Той припомни, че откакто администрацията на президента Доналд Тръмп е на власт, вече са били повдигнати обвиненя към четирима души, отговорни за изтичане на информация, а разследванията с такава тематика са станали тройно повече отпреди.

„С културата на „изтичанията” трябва да се приключи,” отсече Сешънс, който в края на юли беше разкритикуван от Тръмп, че не полага достатъчно усилия, за да прекрати „изтичанията”.

Същевременно не може да не прави впечатление, че изавления като на Сешънс са сигнал и за опасна тенденция свободата на словото да бъде пожертвана с лека ръка под паравана на борбата уж за укрепване на националната сигурност. След като официален Вашингтон реши да заложи на санкционна политика и окончателно утвърди нова студена война на световната сцена, явно фронтовата психоза скоро ще изяде и свободата на словото и медиите.

Ако журналистите се оплакваме от посегателства на властимащите сега, то какво ли ни чака занапред - и то в глобални мащаби...

Сподели в
 

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

21.08.2017/18:06

Изложба, посветена на фотографията, е подредена в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

21.08.2017/13:22

За да бъде спрян тероризмът, срещу него трябва да противостои изграждането на международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване, посочва в своя позиция Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

20.08.2017/20:25

Секретариатът бе най-просторната стая на някогашния вестник „ПОГЛЕД“. Огромно помещение за къща, високо към 3 метра, правено без тънки бедняшки сметки как ще се отоплява – със стари-стари чугунени радиатори, всеки от които тежеше по неколкостотин килограма.

18.08.2017/18:42

Работилата за „Гардиан” и „Ню Йорк Таймс” Ким Уол се качила на малкия плавателен съд, конструиран от собственика му - датчанина Петер Мадсен, и след това никой не я е виждал. Подводницата потънала край Копенхаген, Мадсен бил изваден от спасители, а от журналистката няма и следа. Датчанинът е обвинен в убийство, но труп няма

14.08.2017/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки