Начало
 
 

Генералният прокурор на САЩ: Уважаваме свободата на словото, но тя не е безгранична

04.08.2017 /20:26 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Daily Caller/Lenta.ru. Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джеф Сешънс

Джеф Сешънс, който е и министър на правосъдието, изрази тревога, че секретна информация „изтича” не само към медиите, а и към чуждестранани противници на страната му. След като Вашингтон заложи на санкционна политика и окончателно утвърди нова студена война, явно фронтовата психоза ще изяде и свободата на словото

„Ние уважаваме и ще уважаваме онази важна роля, която играе свободата на словото, но тя не е безгранична,” заяви генералният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс, цитиран от The Daily Caller и от Lenta.ru.

Сешънс подчерта своята тревога и загриженост от факта, че секретната информация редовно заобикаля официалните канали и „изтича” не само към медиите, а и към чуждестранни противници на Съединените щати. Той припомни, че откакто администрацията на президента Доналд Тръмп е на власт, вече са били повдигнати обвиненя към четирима души, отговорни за изтичане на информация, а разследванията с такава тематика са станали тройно повече отпреди.

„С културата на „изтичанията” трябва да се приключи,” отсече Сешънс, който в края на юли беше разкритикуван от Тръмп, че не полага достатъчно усилия, за да прекрати „изтичанията”.

Същевременно не може да не прави впечатление, че изавления като на Сешънс са сигнал и за опасна тенденция свободата на словото да бъде пожертвана с лека ръка под паравана на борбата уж за укрепване на националната сигурност. След като официален Вашингтон реши да заложи на санкционна политика и окончателно утвърди нова студена война на световната сцена, явно фронтовата психоза скоро ще изяде и свободата на словото и медиите.

Ако журналистите се оплакваме от посегателства на властимащите сега, то какво ли ни чака занапред - и то в глобални мащаби...

Сподели в
 

След шумния успех на книгата на журналиста и дипломат Иван Палчев "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", той ни представя новата си творба „Терор“, като начин на употреба във времето на модерните технологии

23.02.2018/18:48

Искът на членката на СЕМ е за 23 000 лв. Жотева се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови статии, в които той реагира на отправени от нея заплахи към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод зададен журналистически въпрос

23.02.2018/14:44

Двете организации ще работят за осигуряване на устойчиво развитие на обществото и възстановяване на социалния характер на държавата чрез дългосрочна Национална стратегия и програма, изградени върху реалистични цели и основаващи се на българските национални идеали.

22.02.2018/20:49

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки