Начало
 
 

Предстои международна конференция в Лайпциг „Да защитим журналистите в риск”

08.08.2017 /13:54 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът ще се организира на 5 октомври от Европейския център за свобода на медиите (ECPMF)

„Заплахите към журналисти и погазването на  свободата на медиите в Европа непрекъснато растат”, се казва в писмото на президента на Европейския център за свобода на медиите (ECPMF) д-р Лутц Кинкел, което известява за предстоящата международна конференция в Лайпциг. Тези нарушения и заплахи са свързани главно с арестите и преследването на журналисти в Турция, Ирландия, Полша и Украйна, както и със зачестилите атаки срещу колеги в Унгария, се уточнява в писмото.

Отказът за акредитация на някои кореспонденти за срещата на върха на Г-20 в Германия и ежедневното преследване чрез „вербална злоупотреба и речта на омразата” също са сред обявените теми за дискутиране.

Еднодневната конференция ще премине под надслова „Защита на журналисти в риск". Целта й е да постави на дневен ред редица практически решения за противодействие на  многобройните заплахи, пред които са изправени журналистите днес.

„Ще се срещнем, за да обсъдим възможностите за правна подкрепа на онези колеги, които подават сигнали за заплахи или злоупотреба с техните  журналистически контакти”, подчертава в писмото си президентът на ECPMF.

„С оглед тяхната закрила ще обсъдим  и възможности за създаването на  „обезопасени домове” за медийни работници, ще призовем за  необходимата  промяна на сегашната ситуация във всички възможни посоки”, подчертава д-р Лутц Кинтел в края на посланието си.

Повече подробности могат да се намерят на сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

При пълна прозрачност и директно излъчване по БНТ2 Съветът за електронни медии(СЕМ) започна изслушването на първите трима от шестимата кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

21.08.2017/18:06

Изложба, посветена на фотографията, е подредена в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

21.08.2017/13:22

За да бъде спрян тероризмът, срещу него трябва да противостои изграждането на международна система за прекъсване на източниците му за финансиране и въоръжаване, посочва в своя позиция Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

20.08.2017/20:25

Секретариатът бе най-просторната стая на някогашния вестник „ПОГЛЕД“. Огромно помещение за къща, високо към 3 метра, правено без тънки бедняшки сметки как ще се отоплява – със стари-стари чугунени радиатори, всеки от които тежеше по неколкостотин килограма.

18.08.2017/18:42

Работилата за „Гардиан” и „Ню Йорк Таймс” Ким Уол се качила на малкия плавателен съд, конструиран от собственика му - датчанина Петер Мадсен, и след това никой не я е виждал. Подводницата потънала край Копенхаген, Мадсен бил изваден от спасители, а от журналистката няма и следа. Датчанинът е обвинен в убийство, но труп няма

14.08.2017/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ние, в Съюза на българските журналисти, изразяваме нашата съпричастност към журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе обект на нападение и побой в Борисовата градина в София.

25.07.2017 /19:15

Неприемливо е български автор на един от двата представени в Брюксел доклади за медийния плурализъм да злепоставя СБЖ, подменяйки фактите за приноса на Съюза в защита на колегията и на по-прозрачната медийна среда. Общата кауза изисква друго - солидарност на гилдията

13.07.2017 /21:34

„Новинарският час” по програма „Хоризонт” на БНР представи организираната от СБЖ среща-разговор за бъдещето на „Радио България” като „изпълнено обещание” на ръководството на националното радио да започне такава широка обществена дискусия. Наложително е БНР да излезе с официално уточнение по въпроса

07.07.2017 /23:38

 Мнения

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Колкото и пълно изследване да се направи за него и неговото дело, то ще бъде НЕПЪЛНО, недостатъчно! Каквито и силни думи да изречем или напишем сега ние за Дякона, те ще бъдат СЛАБИ!

19.07.2017 /22:35 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

Случва се понякога ловците да попадат в собствените си капани. Колкото и опит да са натрупали през годините, колкото и улов да са занесли у дома. Особено, ако броят на плячката от природата надхвърля значително възпитанието и характера на индивида. Е така се зароди и поредния нашенски феномен – дългогодишен практикант на професията да не сдържи в някой момент нерви и да смъмри, че дори да плаши журналист само за зададен от него въпрос.

26.06.2017 /11:11 | Автор: Валентин Колев, председател на Комисията по информационна и издателска дейност на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки