Начало
 
 

Предстои международна конференция в Лайпциг „Да защитим журналистите в риск”

08.08.2017 /13:54 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът ще се организира на 5 октомври от Европейския център за свобода на медиите (ECPMF)

„Заплахите към журналисти и погазването на  свободата на медиите в Европа непрекъснато растат”, се казва в писмото на президента на Европейския център за свобода на медиите (ECPMF) д-р Лутц Кинкел, което известява за предстоящата международна конференция в Лайпциг. Тези нарушения и заплахи са свързани главно с арестите и преследването на журналисти в Турция, Ирландия, Полша и Украйна, както и със зачестилите атаки срещу колеги в Унгария, се уточнява в писмото.

Отказът за акредитация на някои кореспонденти за срещата на върха на Г-20 в Германия и ежедневното преследване чрез „вербална злоупотреба и речта на омразата” също са сред обявените теми за дискутиране.

Еднодневната конференция ще премине под надслова „Защита на журналисти в риск". Целта й е да постави на дневен ред редица практически решения за противодействие на  многобройните заплахи, пред които са изправени журналистите днес.

„Ще се срещнем, за да обсъдим възможностите за правна подкрепа на онези колеги, които подават сигнали за заплахи или злоупотреба с техните  журналистически контакти”, подчертава в писмото си президентът на ECPMF.

„С оглед тяхната закрила ще обсъдим  и възможности за създаването на  „обезопасени домове” за медийни работници, ще призовем за  необходимата  промяна на сегашната ситуация във всички възможни посоки”, подчертава д-р Лутц Кинтел в края на посланието си.

Повече подробности могат да се намерят на сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

И се промъкна чумата по овцете и козите и у нас – в Странджа. Налегна с тежки кахъри няколко селца, стотици хора...

19.07.2018/20:45

Преди 190 години се е родил човекът, изрекъл словата: „Отечеството ми е Русия, родината - Тверската земя, а сърцето и любовта ми е България“. Генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко, чийто живот и дейност,събраха в клуб „Журналист“, в СБЖ, известни историци, журналисти, дипломати и хора на изкуството.

15.07.2018/19:19

„Естествените полети на човешкия ум не са от удоволствие на удоволствие, а от надежда на надежда“, е написал Самюел Джонсън. И че няма нищо по-велико и по-силно от надеждата се разбра и на благотворителната вечер в клуб „Журналист“ в СБЖ, която събра приятели и всички, които припознаха свой най-близък човек в лицето на Надежда Огойска – една млада и красива българка, майка на две български деца, непожалена от тежка и коварна болест. Организатор на този празник на добротата и светлината бе журналистът, поетът и член на УС на СБЖ Ивайло Диманов, който беше подкрепен от всички в Съюза.

14.07.2018/20:01

Този колега – известен от години от БНР, от вестниците „Труд”, „168 часа”, „7 дни спорт”, „Ретро”, „Свободен народ”, „Галерия” – е рядко срещано съчетание на помнещ се с написаното журналист.

11.07.2018/09:57

Пиша този репортаж от представянето на книгата на големия български актьор Мирослав Миндов в деня на неговия рожден ден – 7 юли. В навечерието на личния му празник клуб „Журналист“ събра всички, които го обичат и се прекланят пред таланта му, да се докоснат до книгата на живота му „Всичко в реалния живот е театър“.

07.07.2018/22:32
?>

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Журналистическа дискусия за състоянието на българската журналистика, за защита на правата на журналистите и на свободното слово, клуб „Журналист“, СБЖ, София

13.07.2018 /12:33

Преди десетилетия големият публицист Юлиус Фучик написа, че „Истината ще победи, но е необходимо решително да ѝ се помага.“. Днес тази мисъл звучи с още по-голяма сила, особено когато отваряме голямата тема за истината за медийната среда в България.

13.07.2018 /00:02

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение и остър протест от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

08.07.2018 /12:58

 Мнения

Историята е проста. В няколко поредни петъка Слави Трифонов в своето предаване по Би Ти Ви учи Кристиан Талев, наричан още Криско, как се прави шоу. Хрумването е кръстено „Експериментът „Гледай как се прави”.

24.06.2018 /15:19 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Агонията на в. „Стандарт“ продължава и тя ще е много мъчителна и болезнена, защото няма пари дори за морфин. Не е за вярване, че ръководството на любимия и предпочитан от мнозина вестник завърза камъка и пусна на дъното най-стойностните си автори. Какво ли чудо трябва да стане, за да се възроди от пепелта този „Феникс“, от който нищо не е останало, освен пречупените му криле!

15.06.2018 /16:05 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки