Начало
 
 

Предстои международна конференция в Лайпциг „Да защитим журналистите в риск”

08.08.2017 /13:54 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът ще се организира на 5 октомври от Европейския център за свобода на медиите (ECPMF)

„Заплахите към журналисти и погазването на  свободата на медиите в Европа непрекъснато растат”, се казва в писмото на президента на Европейския център за свобода на медиите (ECPMF) д-р Лутц Кинкел, което известява за предстоящата международна конференция в Лайпциг. Тези нарушения и заплахи са свързани главно с арестите и преследването на журналисти в Турция, Ирландия, Полша и Украйна, както и със зачестилите атаки срещу колеги в Унгария, се уточнява в писмото.

Отказът за акредитация на някои кореспонденти за срещата на върха на Г-20 в Германия и ежедневното преследване чрез „вербална злоупотреба и речта на омразата” също са сред обявените теми за дискутиране.

Еднодневната конференция ще премине под надслова „Защита на журналисти в риск". Целта й е да постави на дневен ред редица практически решения за противодействие на  многобройните заплахи, пред които са изправени журналистите днес.

„Ще се срещнем, за да обсъдим възможностите за правна подкрепа на онези колеги, които подават сигнали за заплахи или злоупотреба с техните  журналистически контакти”, подчертава в писмото си президентът на ECPMF.

„С оглед тяхната закрила ще обсъдим  и възможности за създаването на  „обезопасени домове” за медийни работници, ще призовем за  необходимата  промяна на сегашната ситуация във всички възможни посоки”, подчертава д-р Лутц Кинтел в края на посланието си.

Повече подробности могат да се намерят на сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

След шумния успех на книгата на журналиста и дипломат Иван Палчев "Времето на кентаврите: Ахмед Доган", той ни представя новата си творба „Терор“, като начин на употреба във времето на модерните технологии

23.02.2018/18:48

Искът на членката на СЕМ е за 23 000 лв. Жотева се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови статии, в които той реагира на отправени от нея заплахи към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова по повод зададен журналистически въпрос

23.02.2018/14:44

Двете организации ще работят за осигуряване на устойчиво развитие на обществото и възстановяване на социалния характер на държавата чрез дългосрочна Национална стратегия и програма, изградени върху реалистични цели и основаващи се на българските национални идеали.

22.02.2018/20:49

Излезе от печат книгата „Манастирът“ Св. Атанасий Велики“ – перла в короната на стара Европа“. Духовната обител се намира край чирпанското село Злаатна ливада.

21.02.2018/16:43

В деня, в който България отдаде дължимата си почит към Апостола Левски, в пресклуб „Журналист“ в СБЖ пък беше припомнено делото на друго едно голямо име – американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. Със съвместната инициатива на СБЖ и Съюза на свободните писатели беше сложено началото на поредицата от инициативи, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

20.02.2018/17:45

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод декларацията на журналистите от предаването „Денят започва с култура” на БНТ, УС на СБЖ заявява категоричната си позиция, че свободата на словото и на журналистите в обществената телевизия трябва да бъдат гарантирани при всички обстоятелства. Ненамесата в работата на журналистите е неотменима част от професионалните и етичните стандарти и тази ценност, извоювана през годините, трябва да бъде отстоявана ежедневно.

22.01.2018 /17:55

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

19.01.2018 /16:28

СБЖ винаги ще се противопоставя на превръщането на журналистите в заложници или оръдия на битките между олигарси, или каквито и да е други противостоящи си лагери, и ще продължи да настоява свободата на словото и журналистическите права да бъдат законово защитени - цел, заложена и в законодателните инициативи, които отдавна вече са внесени от нас в Народното събрание и чието гласуване става все по-неотложна необходимост.

17.01.2018 /10:04

 Мнения

Прославената членка на СЕМ заведе съдебен иск за обида срещу известния журналист и депутат. Искът й е за 23 000 лв. Тя се почувствала „обидена и огорчена” от изказвания на Симов от парламентарната трибуна и от негови публикации, в които той реагира на отправени от Жотева заплахи към друг журналист заради зададен й въпрос

23.02.2018 /18:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Достойно влизам в книгата на рекордите на Гинес – упражнявах престижна журналистическа професия в страна членка на ЕС, близо година не ми се плащаше заплата за труда ми, но аз оцелях. Значи мога да оцелея и на Марс.

19.02.2018 /08:09 | Автор: Оля Ал-Ахмед | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки