Начало
 
 

Предстои международна конференция в Лайпциг „Да защитим журналистите в риск”

08.08.2017 /13:54 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ и ECPMF Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът ще се организира на 5 октомври от Европейския център за свобода на медиите (ECPMF)

„Заплахите към журналисти и погазването на  свободата на медиите в Европа непрекъснато растат”, се казва в писмото на президента на Европейския център за свобода на медиите (ECPMF) д-р Лутц Кинкел, което известява за предстоящата международна конференция в Лайпциг. Тези нарушения и заплахи са свързани главно с арестите и преследването на журналисти в Турция, Ирландия, Полша и Украйна, както и със зачестилите атаки срещу колеги в Унгария, се уточнява в писмото.

Отказът за акредитация на някои кореспонденти за срещата на върха на Г-20 в Германия и ежедневното преследване чрез „вербална злоупотреба и речта на омразата” също са сред обявените теми за дискутиране.

Еднодневната конференция ще премине под надслова „Защита на журналисти в риск". Целта й е да постави на дневен ред редица практически решения за противодействие на  многобройните заплахи, пред които са изправени журналистите днес.

„Ще се срещнем, за да обсъдим възможностите за правна подкрепа на онези колеги, които подават сигнали за заплахи или злоупотреба с техните  журналистически контакти”, подчертава в писмото си президентът на ECPMF.

„С оглед тяхната закрила ще обсъдим  и възможности за създаването на  „обезопасени домове” за медийни работници, ще призовем за  необходимата  промяна на сегашната ситуация във всички възможни посоки”, подчертава д-р Лутц Кинтел в края на посланието си.

Повече подробности могат да се намерят на сайта на ECPMF - https://ecpmf.eu/

 

Сподели в
 

„Атаката по един от нас няма да ни спре да осветяме там, където другите искат да е тъмно”, заяви онлайн редакторът на Times of Malta Херман Грех на журналистическа демонстрация в Ла Валета в памет на загиналата си в жесток атентат колежка, Участниците носеха плакати с кърваво-червени петна

20.10.2017/08:49

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”

18.10.2017/19:09

На тържеството в Дома на киното, където бе прожектиран и филмът за големия ни творец „Изкуството е оръжие”, към юбиляра се обърна членът на УС на СБЖ Велиана Христова

18.10.2017/15:09

„За Надя - благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост между Франция и България.” Такова посвещение, отправено към творческия директор на издателство „Слънце” Надя Кабакчиева, остави френският президент върху екземпляр от българското издание на книгата му „Революция. Битката за Франция”

18.10.2017/07:02

На 14 октомври - навръх именния си ден, ни напусна членът на СБЖ и на СБП Петко Кицов, който трябваше да отбележи своя 80-годишен юбилей на 21 октомври. СБЖ изразява съболезнования на близките на нашия колега

16.10.2017/10:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря докторът по трудово и осигурително право Андрей Александров

29.05.2017 /21:46 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява в писмо до председателя на УС на СБЖ, че МФЖ и ЕФЖ са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Българското правителство ще бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов

11.10.2017 /16:39

За пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист - откритите заплахи, отправени в ефир към телевизиониния водещ Виктор Николаев от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов.

08.10.2017 /13:06

СБЖ категорично осъжда заканите в ефир към телевизионния водещ Виктор Николаев, отправени от депутата на ГЕРБ Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Симеонов. Подобно поведение е открито покушение срещу свободата на словото, а тя е фундамент на демокрацията

06.10.2017 /20:06

 Мнения

Журналистиката е огледало, макар и често криво. Но не тя е виновна за онова, което отразява и в част от което я е превърнал политическият модел, оседлал обществото ни. Единството на гилдията днес е по-нужно отвсякога. Иначе и този път възмущението от властимащите наглеци ще излети само в свирката на непомръдващия локомотив „Гражданско общество”

08.10.2017 /17:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Пояснявам: Ако слушате редовно Българското национално радио (БНР). И още по-конкретно – програма „Хоризонт“. Е, сега да си дойдем на думата.

19.09.2017 /16:38 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки